Este greu să fii femeie. Cu toate astea femeile rezistă şi încă mai luptă pentru drepturile lor. Şi asta în condiţiile în care o mulţime de probleme plasează femeile pe un loc secund într-o societate. Partea mai rea vine atunci când conştientizează că aceste probleme nu persistă doar în ţara noastră, ci şi peste tot în lume. Recent, în oraşul Sofia, Bulgaria, a avut loc cea de-a 14-a Şcoală Sindicală Internaţională a Femeilor din cadrul Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor (ITUC/PERC).
La eveniment au participat femei, reprezentante a 21 de ţări, printre care şi Republica Moldova.
„Pe parcursul a două zile femeile din mai multe ţări ale lumii şi-au împărtăşit doleanţe, au făcut schimb de opinii şi au evidenţiat un şir de probleme cu care se confruntă femeia”, a menţionat Liuba Rotaru, preşedinta Consiliului de Femei din cadrul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, dar şi reprezentant al ţării noastre la evenimentul din Bulgaria. Potrivit domniei sale, accentele majore s-au pus pe plasarea femeii pe piaţa muncii, provocările şi tendinţele actuale, inegalităţile de şanse care sunt tot mai crescânde, dar şi pe impactul crizei economice asupra femeii.
„Criza economică s-a răsfrânt cât se poate de negativ asupra femeilor. Această constatare s-a reliefat şi în raportul preşedin-tei Comitetului de Femei al ITUC/PERC, Mariana Knieser. Aceasta, împreună cu reprezentantele celor 21 de ţări, s-au expus asupra situaţiei şi au prezentat cifre şi date statistice concrete care demonstrează creşterea şomajului în rândul femeilor, feminizarea sărăciei, prezenţa indicelui înalt al stresului, etc.” a subliniat Liuba Rotaru.
Totodată, potrivit aceleiaşi surse, în urma crizei economice mondiale, s-a agravat starea sănătăţii femeilor. În lume se întâlnesc tot mai multe cazuri de violenţă la locul de muncă, iar stereotipul că „bărbaţii ar trebui să conducă femeile ia amploare”. În urma acestor constatări, s-au propus o serie de soluţii menite să îmbunătăţească starea de lucruri, privind poziţia femeii în societate.
Numai șapte la sută din sindicalişti în lume luptă cu adevărat pentru drepturile omului şi unesc clasa muncitoare |
„Susţin întocmai propunerile venite din partea experţilor ITUC/PERC, şi anume că se face tot mai necesară implementarea politicilor noi şi se insistă asupra celor deja elaborate, privind egalitatea de gen şi excluderea violenţei la locul de muncă. Trebuie să promovăm femeile la posturi de conducere, şi mai mult decât atât – să implementăm o serie de proiecte care ar contribui la consolidarea poziţiei femeii în societate”, a declarat Liuba Rotaru. Aceste propuneri se încadrează perfect în tabloul existent deja în ţara noastră. Aceleaşi probleme necesită aceleaşi soluţii. De această părere sunt toate femeile sindicaliste din ţara noastră, care în acest context au şi organizat un Forum al femeilor în luna septembrie curent, la care au adoptat un Apel, unde s-a pus accentul pe sănătatea femeii și alte probleme majore.
Îndemnuri reale pentru sindicatele lumii, venite din partea experţilor ITUC/PERC
Totodată, Liuba Rotaru a mai prezentat în raportul vizitei sale în Bulgaria îndemnurile venite din partea experţilor la adresa sindicatelor. „Secretarul Executiv al Consiliului Regional Pan-European (PERC), Grigor Gradev, a menţionat că sindicatele trebuie să cunoască spre ce tind oamenii, să cunoască realitatea şi să utilizeze toate pârghiile pentru a găsi un mijloc de comunicare eficient”, a menţionat în raportul său preşedinta Consiliului de Femei. În acelaşi context, Grigor Gradev a mai atenţionat sindicatele ţărilor prezente la eveniment, că organizaţiile non-
guvernamentale se implică tot mai activ în diferite acţiuni, deoarece sindicatele le-au lăsat câmp liber. „Sindicatele trebuie să fie mai active, să se implice în toate procesele ce au loc în societate. Trebuie să contribuie la crearea condiţiilor favorabile pentru a implica femeile în funcţiile decizionale. În acelaşi timp, trebuie exclusă discriminarea femeilor la angajarea în câmpul muncii”, a subliniat Grigor Gradev. O cerinţă a Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor, a mai fost ca sindicatele din toate ţările să susţină poziţia femeilor ca lideri. „Maria Tsirantonaki, expert în cadrul ITUC „Egalitate”, a prezentat o informaţie referitoare la campania „Count us in” care prevede promovarea leadership-ului local şi a celui sindical”, a declarat în raportul său preşedinta Consiliului de Femei din cadrul CNSM. Potrivit domniei sale, ITUC cere sindicatelor lumii să susţină ideea ca 80 de organizaţii, membre ale ITUC, să obţină ca 30 % din femei să ocupe poziţii decizionale. Potrivit liderului sindical, în fruntea mișcării sindicale ar trebui să fie mai multe femei, şi totodată să se creeze o structură a mentorilor în sindicate.
Din multitudinea de propuneri care prevăd îmbunătăţirea modului de existenţă a femeilor, preşedinta Consiliului de Femei din cadrul CNSM, Liuba Rotaru, a insistat asupra a două dintre ele, care au fost deja incluse pe agenda de lucru a liderului sindical, şi anume: susţinerea şi acordarea sprijinului pentru perfecţionarea femeilor după concediul de îngrijire a copiilor din contul angajatorului, şi propunerea noilor forme de angajare a femeilor cu copii mici.
„Aceste două propuneri sunt mai mult decât valabile pentru ţara noastră şi noi vom insista asupra obţinerii acestor beneficii pentru femeia muncii”, a declarat liderul sindical. „Numai șapte la sută din sindicalişti în lume luptă cu adevărat pentru drepturile omului şi unesc clasa muncitoare”. Statistica a fost prezentată public în cadrul aceluiaşi eveniment. În legătură cu acest fapt, s-a propus ca sindicaliştii să-şi consolideze forţele şi poziţiile, să fie realişti şi optimişti. Iar pentru a insufla încredere în rândul oamenilor, sindicatele trebuie să influenţeze deschiderea a noi locuri de muncă, cu o remunerare corespunzătoare.
În concluzie, Liuba Rotaru a menţionat că sindicatele au nevoie de femei-lideri, care ar provoca şi alte femei să adere la sindicat şi care s-ar implica activ în soluţionarea problemelor existente. „Femeia – lider de sindicat trebuie să inspire încredere nu numai prin cuvinte, dar însăşi prin faptele sale. Atunci celelalte femei o vor urma în mişcarea sindicală”, a subliniat domnia sa. „Cu părere de rău, situaţia reală este departe de aceste necesităţi. Nu trebuie însă să lăsăm capul în jos. Lupta pentru drepturile femeii trebuie să fie o rugăciune a fiecărei sindicaliste”, a mai adăugat Liuba Rotaru. Totodată, în urma vizitei din Bulgaria, preşedinta Consiliului de Femei din cadrul CNSM, a concluzionat că mişcarea sindicală din Republica Moldova este cu un nivel mai sus decât în multe alte ţări. „Reprezentanţii altor ţări care au avut posibilitatea să viziteze ţara noastră mi-au spus că au fost la Institutul Muncii al Sindicatelor, şi au rămas frapaţi de ce au văzut acolo. Ei au spus că şi-ar dori un astfel de centru pentru sindicalişti. Totodată, au remarcat activismul femeilor sindicaliste din ţara noastră. Şi la acest capitol ne-au apreciat. S-au arătat profund surprinşi de conlucrarea fructuoasă la nivel tripartit, şi de dialogul social eficient pe care se pune accent major în activitatea sindicatelor din Republica Moldova”, a mai menţionat Liuba Rotaru. În acelaşi timp, domnia sa a remarcat că mereu există loc de mai bine.