
Foto: vocea.md
Multe probleme au fost abordate în cadrul Forumului de femei, organizat de Consiliul de Femei al CNSM, lucrările căruia au avut loc recent timp de două zile. Însă una din cele mai importante a fost problema sănătății femeii.
Sănătatea femeii este factorulcheie care determină bunăstarea şi dezvoltarea unei societăţi sănătoase. Nivelul de morbiditate şi mortalitate este direct determinat de starea sănătăţii femeii, inclusiv sub aspectul sănătăţii reproductive, care, la nivel internaţional, este recunoscută drept una din componentele fundamentale necesare dezvoltării umane. Anume ea determină sănătatea generală a populaţiei, prosperarea şi dezvoltarea ţării.
„Unul dintre indicatorii cei mai sensibili ai serviciilor de sănătate este mortalitatea maternă, care reprezintă o problemă complexă. Nivelul mortalităţii materne reflectă statutul economic şi social al femeilor, accesul lor la asistenţa medicală şi socială şi competenţa sistemului sănătăţii de a răspunde fiecărui caz în parte”, a menționat în prezentarea sa Aliona Andronatii, expert în cadrul Ministerului Sănătății din Republica Moldova. În 47% din cazuri mortalitatea maternă este determinată de probleme de ordin social: migraţia, munca femeilor peste hotare, care presupune angajarea la lucrări ocazionale, sezoniere, cu efort fizic şi psihic extenuant şi condiţii nocive pentru sănătatea reproducerii, nesolicitarea ajutorului medical.
În urma evaluărilor, s-a constatat că este afectat în special accesul femeilor din păturile social-vulnerabile şi al femeilor plecate la muncă peste hotare la metodele eficiente de plani-ficare familială şi la informaţie, astfel rămânând în „cercul vici-os” al sarcinilor nedorite şi periculoase pentru sănătatea şi viaţa lor şi a viitorilor copii.
Sănătatea reproducerii, o prioritate
Un alt aspect la care s-a oprit Aliona Andronatii este starea sănătăţii femeii gravide, determinată de alimentaţie insuficientă, consum de alcool, tutun sau droguri, care sporeşte riscul pentru viaţa şi sănătatea copilului născut. Ţinta Obiectivelor de Dezvoltare a Mileniului: în 2015, mortalitatea maternă – 13.3 ca-zuri/100 mii de născuți vii – rămâne o provocare.
Sănătatea reproducerii constituie pentru Republica Moldova o prioritate de actualitate crescândă. În acest sens, a fost aprobată Strategia Naţională în Sănătatea Reproducerii pentru anii 2005-2015, scopul căreia este de a îmbunătăţi starea sănătăţii reproducerii populaţiei şi de a asigura posibilitatea cetăţenilor Republicii Moldova să ajungă la o dezvoltare şi maturizare sexuală sănătoasă, să aibă numărul dorit de copii, în condiţii de siguranţă şi sănătate; să evite bolile legate de sexualitate şi reproducere, să beneficieze de servicii de calitate.
Pentru a ameliora situaţia în țară, Ministerul Sănătăţii a iniţiat şi a dezvoltat mai multe concepte, cum ar fi Conceptul Maternitate Prietenoasă Familiei.
Activitatea maternităţilor în ultimii ani a suferit schimbări esenţiale, devenind mai apropiată de mediul familial. În maternităţi sunt promovate principiile intimităţii, confidenţialităţii, participării femeii la luarea deciziilor şi în îngrijirea nou-născutului sănătos sau bolnav, aflării mamei împreună cu nou-născutul, efectuării vizitelor membrilor familiei în maternităţi. Un alt concept ține de Modernizarea sistemului de perinatologie în Moldova. Începând cu anul 2006, finanţarea naşterilor a evoluat în funcție de nivelul Centrelor Perinatale (nivelul I, II, III). Concomitent, pentru respectarea dreptului pacientului la libera alegere a medicului, femeile gravide sunt spitalizate pentru naştere în instituţia medico-sanitară solicitată individual, indiferent de locul de trai, cu excepţia cazurilor patologice, când, conform indicaţiilor medicale, este necesară respectarea principiilor de regionalizare şi triere a gravidelor.
Conceptul nou de analiză confidenţială a fiecărui caz de deces matern şi perinatal, precum şi a fiecărui caz de proximitate de mortalitate maternă prevede implementarea auditului pe scară largă, permite determinarea cauzelor reale şi exacte de deces perinatal şi matern, precum și nivelul de utilizare a protocoalelor clinice, luarea deciziilor şi propunerilor de ameliorare.
În numărul următor vom povesti despre bolile frecvente la femei, precum și despre posibili-tățile de profilaxie de care tre-buie să țină cont orice cetățean.
Date statistice:
Conform datelor Centrului Naţional de Management în Sănătate, pe parcursul anului 2013 s-au născut 37.871 de copii, au decedat 38.060 de persoane, spor natural – 189. La 01.01.2014 în R. Moldova erau înregistrate circa 1846,1 de mii de femei.
Femei în vârstă aptă de muncă – 1136,0 de mii. Speranţa medie de viață la naştere la femei e de 75,5 ani (bărbaţi 68,1 ani). Speranța de viață s-a majorat, dar este cu 10 ani mai mică faţă de ţările UE. Bărbații trăiesc cu 7,4 ani mai puțin comparativ cu femeile. Populația rurală are o speranță de viață mai mică cu patru ani față de cea urbană.