Federaţia „Agroindsind” a organizat, recent, la Institutul Muncii, o masă rotundă dedicată Zilei Internaţionale a Femeii, cu genericul „Femei muncitoare în condiţiile realităţilor de astăzi”.
În cadrul evenimentului, participantele au discutat subiecte privind stabilirea indemnizaţiei la naşterea copilului, în mărime de cel puţin 5000 de lei, neacceptarea măririi în continuare a contribuţiei pentru asigurarea obligatorie de asistență medicală, unificarea sistemului de pensionare, micşorarea stagiului cotizant de la 30 la 20 de ani pentru femeile cu mulţi copii, stabilirea pensiei minime la nivelul minimului de existenţă, stoparea procesului de închidere a maternităţilor şi asigurarea condiţiilor pentru naşterea copiilor în mediul rural, neadmiterea majorării preţurilor la produse alimentare şi obiecte de primă necesitate etc.
Vocea femeilor, neauzită uneori
Întrunirea a fost inaugurată de către președinta Organizației de Femei din cadrul „Agroindsind”, Daria Bostan. „Noi, femeile sindicaliste, constatăm cu îngrijorare că, în legătura cu situaţia social-economică dificilă, starea actuală a femeilor din Moldova este extrem de vulnerabilă. Am insistat, prin apeluri, scrisori, flash mob-uri stabilirea indemnizaţiei la naşterea copilului în mărime de 5000 de lei – un minim necesar care astăzi nu mai este suficient. Cu regret, vocea noasnu a fost auzită de către demnitari, deşi am avut promisiuni atât de la Parlament, cât şi de la Guvern, a declarat Daria Bostan.
Vicepreședintele CNSM, Petru Chiriac, a remarcat, rezumând cele expuse anterior, că aceasta ne vorbeşte despre faptul că avem multe probleme cu care se confruntă femeia din Republica Moldova. „Sindicatele nu mai pot tolera toate aceste nelegiuiri, fărădelegi care se produc în ţară. În context, se cere o atenţie primordială în soluţionarea acestor probleme, de o mai mare presiune pe conducerea Guvernului. Totul este posibil, dacă există voinţă politică”, a conchis Chiriac.
Ar merita mai multă atenţie
Prezentă la eveniment, preşedinta Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie, Oxana Domenti, s-a referit la problema medicamentelor, accentuând, că oficialii au discutat despre lipsa medicamentelor în instituţiile medicale, au mers şi au verificat situaţia prin spitalele din capitală și au insistat ca această problemă alarmantă să fie soluţionată în cel mai scurt timp. „Vom depune toate eforturile pentru soluţionarea problemelor legate de unificarea sistemului de pensionare, neadmiterea măririi în continuare a contribuţiei pentru asigurarea obligatorie de asistență medicală, stoparea procesului de închidere a maternităţilor şi asigurarea condiţiilor pentru creşterea copiilor la sate etc.”.
La final, sindicalistele din cadrul „Agroindsind” și-au exprimat speranţa că revendicările înaintate se vor regăsi în Legea bugetului de stat, Legea asigurărilor sociale de stat, în alte acte normative, precum şi în primele acţiuni ale Guvernului.