23 septembrie 2023
Chisinau
Без рубрики

Femeia muncitoare în condiţiile realităţilor de astăzi

Loading
Без рубрики Femeia muncitoare în condiţiile realităţilor de astăzi
Femeia muncitoare în condiţiile realităţilor de astăzi

 

 

agroindsind

Foto: vocea.md

Federaţia „Agroindsind” a organi­zat, recent, la Institutul Muncii, o masă rotundă dedicată Zilei Inter­naţionale a Femeii, cu genericul „Fe­mei muncitoare în condiţiile realită­ţilor de astăzi”.

 

În cadrul evenimentului, participantele au discutat subiecte privind stabilirea indemni­zaţiei la naşterea copilului, în mărime de cel puţin 5000 de lei, neacceptarea măririi în continuare a contribuţiei pentru asigurarea obligatorie de asistență medicală, unificarea sistemului de pensionare, micşorarea stagiu­lui cotizant de la 30 la 20 de ani pentru feme­ile cu mulţi copii, stabilirea pensiei minime la nivelul minimului de existenţă, stoparea procesului de închidere a maternităţilor şi asigurarea condiţiilor pentru naşterea copi­ilor în mediul rural, neadmiterea majorării preţurilor la produse alimentare şi obiecte de primă necesitate etc.

 

Vocea femeilor, neauzită uneori

 

Întrunirea a fost inaugurată de către președinta Organizației de Femei din cadrul „Agroindsind”, Daria Bostan. „Noi, femeile sindicaliste, constatăm cu îngrijorare că, în legătura cu situaţia social-economică difici­lă, starea actuală a femeilor din Moldova este extrem de vulnerabilă. Am insistat, prin ape­luri, scrisori, flash mob-uri stabilirea indem­nizaţiei la naşterea copilului în mărime de 5000 de lei – un minim necesar care astăzi nu mai este suficient. Cu regret, vocea noas­nu a fost auzită de către demnitari, deşi am avut promisiuni atât de la Parlament, cât şi de la Guvern, a declarat Daria Bostan.

Vicepreședintele CNSM, Petru Chiriac, a remarcat, rezumând cele expuse anterior, că aceasta ne vorbeşte despre faptul că avem multe probleme cu care se confruntă femeia din Republica Moldova. „Sindicatele nu mai pot tolera toate aceste nelegiuiri, fărădelegi care se produc în ţară. În context, se cere o atenţie primordială în soluţionarea acestor probleme, de o mai mare presiune pe con­ducerea Guvernului. Totul este posibil, dacă există voinţă politică”, a conchis Chiriac.

 

Ar merita mai multă atenţie

 

Prezentă la eveniment, preşedinta Comi­siei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie, Oxana Domenti, s-a re­ferit la problema medicamentelor, accen­tuând, că oficialii au discutat despre lipsa medicamentelor în instituţiile medicale, au mers şi au verificat situaţia prin spitalele din capitală și au insistat ca această problemă alarmantă să fie soluţionată în cel mai scurt timp. „Vom depune toate eforturile pentru soluţionarea problemelor legate de unifica­rea sistemului de pensionare, neadmiterea măririi în continuare a contribuţiei pentru asigurarea obligatorie de asistență medicală, stoparea procesului de închidere a materni­tăţilor şi asigurarea condiţiilor pentru creş­terea copiilor la sate etc.”.

La final, sindicalistele din cadrul „Agro­indsind” și-au exprimat speranţa că revendi­cările înaintate se vor regăsi în Legea bugetu­lui de stat, Legea asigurărilor sociale de stat, în alte acte normative, precum şi în primele acţiuni ale Guvernului.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand