Inițial ziua de 8 martie a fost o dorință a femeilor de a-și dobândi unele drepturi, însă de-a lungul timpului s-a transformat într-un prilej de sărbătoare a feminității și a reprezentantelor sexului frumos, indiferent de culoare, religie și rasă.
Este cunoscut faptul că la începutul secolului precedent, în anii 1908-1910 foarte multe femei din țările dezvoltate industrial munceau din greu. Majoritatea dintre ele lucrau în domeniul textilelor sau serviciilor casnice. Ele erau supuse discriminării sexuale, respectiv erau plătite mult mai puțin decât bărbații. A fost o perioadă de tulburări sociale. Între timp au apărut și organizații sindicale. Respectiv anume acestea au contribuit la apariția revoluțiilor industriale. Femeile au devenit tot mai active și mai implicate în diferite campanii pentru a determina o schimbare. Cu timpul Ziua Internațională a Femeii a căpătat tot mai multă recunoaștere și semnificație de la an la an, ajungând să fie sărbătorită deopotrivă atât în țările dezvoltate, căt și în cele în curs de dezvoltare.
Ziua de 8 Martie nu a trecut pe neobservate și în acest an pentru organizațiile sindicale din țară. Astfel, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, Margareta Strestian, președinta Federației Sindicatelor lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova (FSCRE), din numele Consiliului General a înmânat diplome și cadouri pentru activitate rodnică și contribuție în apărarea drepturilor și intereselor femeilor sindicaliste. De menționat, că circa 46 de activiste, printre care și membre ale Comisiei de Femei și Comisiei de Tineret din cadrul organizațiilor sindicale primare s-au bucurat de atenția și aprecierea conducerii FSCRE.
Conform indicilor raportului statistic, la 1 ianuarie 2021, femeile din cadrul Sindicatului de ramură constituiau circa 28 de procente din numărul membrelor de sindicat. Comisia de Femei din cadrul FSCRE întrunește 19 membre, reprezentante ale organizațiilor sindicale primare.
Obiectivul prioritar al sindicatelor este protejarea drepturilor femeilor
Obiectivul prioritar al Comisiei de Femei este și va rămâne consolidarea acțiunilor în vederea protejării drepturilor profesionale, economice și sociale ale femeilor, membre de sindicat din ramură. În scopul realizării obiectivelor propuse, Comisia de Femei organizează și participă la activități ce țin de protecția social-economică a femeilor la locul de muncă, cu implicarea formatorilor din cadrul CNSM, a experților, psihologilor și reprezentanților altor structuri.
Cu ocazia sărbătorii, Margareta Strestian a adresat un mesaj de felicitare reprezentantelor organizațiilor sindicale primare, mulțumindu-le pentru implicarea activă în munca de zi cu zi, dorindu-le, totodată, o primăvară plină de armonie, înțelegere, apreciere și bunăstare.