Pe 27 noiembrie curent, în incinta Casei Sindicatelor, și-a desfășurat lucrările Congresul VII al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale și Producerii de Mărfuri „Sindindcomservice” din Moldova. La lucrările Congresului au participat dele-gați, reprezentanți ai organizațiilor sindicale membre, invitați.
Ramura servicii sociale este, precum se știe, un domeniu important din viața societății ce vizează bunăstarea și calitatea vieții cetățenilor. În prezent peste 15 mii de salariați din ramură sunt membri ai Federației „Sindindcomservice”.
La activitate au fost prezenți, printre invitați, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, și Mihai Severovan, președintele Asociaţiei Patronale a Serviciilor Publice din Republica Moldova.
În cadrul Congresului a fost prezentat Raportul de activitate al Consiliului Federației Sindicatelor „Sindindcomservice” pentru perioada 2015-2020, au fost alese organele de conducere și s-au trasat obiectivele strategice pentru următorii cinci ani.
Preşedinta Federaţiei „Sindindcomservice”, Ana Selina, a menționat, în raportul prezentat, că pe parcursul activității‚ datorită colaborării strânse cu partenerii sociali, au fost întreprinse acțiuni pentru îmbunătățirea condițiilor ce țin de securitatea și sănătatea în muncă în organizațiile din ramură, pentru majorarea salariilor, precum și pentru apărarea drepturilor și intereselor de muncă ale membrilor de sindicat.
„Consiliul Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale și Producerii de Mărfuri „Sindindcomservice” și membrii organizațiilor acesteia au parcurs, în anii de după Congresul VI, o cale grea, dar plină de conținut, de luptă pentru drepturile și interesele membrilor de sindicat, ale angajaților din gospodăriile comunale și de la întreprinderile care prestează alte servicii, în condiții de instabilitate a structurilor de stat și imperfecțiune a administrațiilor. Din acest motiv, a devenit și mai dificilă soluționarea multor probleme economice în ramură, respectiv, și a celor sociale, abordate în mod întemeiat de Federația de ramură”, a menționat Ana Selina.
Au fost adoptate măsuri de răspuns adecvate la provocările timpului
Ea a relevat în același context că, spre sfârșitul perioadei de dare de seamă, la problemele existente s-au adăugat și cele legate de situația epidemiologică excepțională, care a afectat întreaga lume. Iar toate aceste dificultăți au avut drept consecință faptul că nu au fost posibile contacte mai strânse cu colectivele, au avut un impact asupra regimului de lucru, conducând la diminuarea veniturilor angajaților, asupra dezvoltării economiei țării în ansamblu, ceea ce a influențat serios, în ultimă instanță, asupra vieții și sănătății cetățenilor.
În aceste condiții, eforturile Consiliului Federației au fost orientate spre căutarea unor măsuri de răspuns adecvate la provocările timpului, stabilirea sarcinilor imediate și a obiectivelor pe termen lung, a formelor și metodelor acceptabile pentru soluționarea problemelor actuale ale membrilor de sindicat.
Printre acestea se numără un spectru larg de chestiuni ce țin de protecția social-economică și juridică a membrilor de sindicat, crearea unui regim și a unor condiții de muncă ce nu ar diminua nivelul de trai și bunăstarea angajaților – asigurarea unui salariu decent, achitat la timp, revizuirea acestuia în funcție de inflație și, ceea ce e deosebit de important, crearea unor locuri de muncă de calitate și în deplină securitate.
„Ținând seama de lipsa unui organ specializat privind administrarea acestei ramuri importante în plan social și de faptul că întreprinderile gospodăriei comunale sunt, în principal, municipale, adesea trebuie să conlucrăm cu autoritățile publice locale. Iar acestea adesea încalcă prevederile Legii cu privire la întreprinderile municipală/de stat, se amestecă permanent în statele de personal și în salarizare, nu întotdeauna își întemeiază numirile în funcții de conducere, manifestă prea puțină grijă pentru îmbunătățirea alimentării cu apă a populației rurale în conformitate cu Concepția privind regionalizarea serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare.
Apreciind înalt insistența și fermitatea președintelui comitetului sindical, aș vrea să subliniez, în același timp, că acestuia i se acordă asistență, consultanță. Președintele Consiliului Federației a participat în repetate rânduri la negocierile cu administrația, în acest sens ne-a ajutat juriștii sindicatelor”, a relevat liderul sindical.
Ana Selina a adăugat că în cei cinci ani care au trecut de la congresul precedent au fost soluționate în jur de 2,5 mii de apeluri individuale și 30 de conflicte colective de muncă. Cele mai frecvente subiecte ale plângerilor vizează întârzierea salariului, iar adesea retribuția diminuată, refuzul angajatorilor de a remunera zilele de sărbătoare, concedierea pensionarilor sau transferul neîntemeiat al acestora la o muncă mai prost plătită fără acordul lor, anularea sporurilor pentru vechime în muncă etc.
Lupta pentru drepturile membrilor de sindicat a făcut un salt calitativ
De multe ori, angajații au pus la îndoială legalitatea sancțiunilor disciplinare, acordarea concediilor fără a se ține seama de doleanțele angajatului și lipsa unui grafic al concediilor, precum și nerespectarea de către angajatori a condițiilor stipulate în contractele colective de muncă. S-au înmulțit cazurile de persecutare a activiștilor și liderilor comitetelor sindicale. Consiliul Federației a fost nevoit să se implice în repetate rânduri în situații complicate și uneori controversate, să soluționeze conflicte, pentru a nu se ajunge la proteste, care nu întotdeauna dau rezultate, să obțină decizii care să răspundă intereselor angajaților membri de sindicat.
Consiliul Federației desfășoară o muncă permanentă pentru a obține rezultate în urma dialogului social la nivel de ramură și de organizații sindicale. Lupta pentru drepturile angajaților a făcut un salt calitativ odată cu lansarea, în 2018, de către CNSM, a campaniei „Contractul colectiv de muncă – garanția drepturilor tale”. Au fost organizate seminare zonale, elaborate materialele metodice corespunzătoare, modelul contractului colectiv de muncă, un pliant despre drepturile comitetelor sindicale și ale liderilor lor în reglementarea raporturilor juridice de muncă, care au dat rezultate.
„Sindicatele au obținut ca, la inițiativa lor, ținând seama de rata inflației, Guvernul stabilește cel mai înalt salariu minim garantat. În mod corespunzător, se recalculează remunerarea tuturor categoriilor de angajați, lucru prevăzut în Contractul Colectiv din ramura noastră. Remarcăm cu satisfacție că în perioada care a trecut de la Congresul VI salariul în ramura gospodăriilor comunale a crescut cu 162,8%”, a conchis președinta Federației „Sindindcomservice”.
Pe lângă problemele stringente dezbătute, delegații la congres au discutat și chestiuni organizatorice. În urma votului, delegații au reales-o în funcția de președinte pe Ana Selina, iar Ecaterina Manastîrschi a fost aleasă în calitate de vicepreședinte al Federației „Sindindcomservice”.
Pentru următoarea perioadă, sindicaliștii își propun să contribuie în continuare la apărarea drepturilor și intereselor membrilor de sindicat, dezvoltarea relațiilor la nivel bipartit, atragerea noilor membri de sindicat, susținerea salariaților care activează în condiții de muncă nocive, respectarea cerințelor în domeniul se-curității și sănătății în muncă, vor organiza activități de instruire a activului sindical, vor promova interesele tinerilor salariați și drepturile femeilor.
Totodată, în cadrul Congresului a fost aleasă o nouă componență a Comisiei de Cenzori și s-au validat împuternicirile membrilor Consiliului Federației. La lucrările Congresului s-au examinat și aprobat modificările cu privire la Statutul Federației.