1 November 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Fără concediu de odihnă timp de doi ani consecutive. Reducerea duratei săptămânale a timpului de muncă

Loading
Cetăţeanul şi legea Fără concediu de odihnă timp de doi ani consecutive. Reducerea duratei săptămânale a timpului de muncă
wsj.com

wsj.com

 

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Fără concediu de odihnă timp de doi ani consecutive

 

guestion

În 2013, contabilul-șef de atunci al companiei în care acti­vez mi-a propus să scriu cerere de concediu anual cu reche­marea imediată pentru toate 42 de zile de concediu anual și nefolosite. Altfel, aş fi riscat să pierd dreptul la aceste zile, deoarece expiră cei doi ani de valabilitate. Mă poate obliga actualul contabil să folosesc acele 42 de zile?

 

Ana Ivanov, Orhei

 

Situația pe care ați descris-o nu se încadrează în reglementările legale ce țin de concediile anuale. Potrivi art. 118 din Codul mun­cii, angajatorul este obligat să ia toate măsurile necesare pentru ca salariații să folosească în fiecare an calendaristic concediile de odih­nă. Or, legislația interzice neacordarea concediului de odihnă anual timp de doi ani consecutiv. Faptul că ați refuzat sau că până în pre­zent nu ați solicitat concediul anual cu durata totală de 42 de zile, propus în 2013 de șeful companiei, poate constitui obiectul unui litigiu individual de muncă, soluționarea căruia ține de competența instanței de judecată. Acceptarea concediului propus ar exclude apariția situației litigioase.

 

Reducerea duratei săptămânale a timpului de muncă

 

guestion

La întreprinderea în care activez, angajatorul are intenția să reducă durata săptămânală a timpului de muncă. Care sunt condițiile legii pentru stabilirea unei săptămâni de lu­cru de patru zile?

 

Vasile Potîngă, Căușeni

 

Art. 98 din Codul muncii permite repartizarea timpului de muncă în cadrul unei săptămâni de lucru comprimate din patru zile, însă cu condiţia ca durata săptămânală a timpului de muncă să nu depă­şească 40 de ore. Angajatorul, în asemenea caz, are obligaţia de a respecta dispoziţiile speciale ale legislației cu privire la durata tim­pului zilnic de muncă al femeilor şi tinerilor.

O altă condiție a legii constă în faptul că timpul săptămânii de lucru, regimul de muncă – durata programului de muncă (al schim­bului), timpul începerii şi încheierii lucrului, întreruperile, alternarea zilelor lucrătoare şi nelucrătoare – se stabilesc doar prin regulamen­tul intern al unităţii şi prin contractul colectiv şi/sau prin contractele individuale de muncă, în modul prevăzut de legislația în vigoare.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand