3 iulie 2024
Chisinau
Без рубрики

Facilităţile de care beneficiază tinerii medici şi pedagogi ar trebui aplicate şi în alte ramuri

Loading
Без рубрики Facilităţile de care beneficiază tinerii medici şi pedagogi ar trebui aplicate şi în alte ramuri
Facilităţile de care beneficiază tinerii medici şi pedagogi ar trebui aplicate şi în alte ramuri

tineret-cnsm

 

Patru din zece tineri din Re­publica Moldova optează pentru o muncă în străinăta­te, iar 29 la sută nu lucrează şi nu sunt încadraţi în nici un program educaţional. Date în acest sens a prezentat re­cent, la Chişinău, Tatiana Marian, preşedinta Comisiei de Tineret din cadrul CNSM, în cadrul Conferinţei Naţi­onale „Drepturile tinerilor: Provocări şi perspective”.

 

„Pentru a soluţiona probleme­le tinerilor, în anul 2016, membrii Comisiei de Tineret din cadrul CNSM au desfăşurat un dialog cu reprezentanţi ai Ministerului Ti­neretului şi Sportului. În acelaşi scop, am avut o întrevedere cu pre­mierul Pavel Filip, în cadrul căreia am propus şi soluţii”, a subliniat Tatiana Marian.

Liderul sindical a amintit că în noiembrie organizaţia pe care o conduce a desfăşurat la Chişinău o conferinţă internaţională a tine­rilor, cu participarea unor experţi de la Confederaţia Internaţiona­lă a Sindicatelor (ITUC) şi de la Consiliul Regional Pan–European (PERC). Participanţii la seminar au înaintat propuneri Guvernului, structurilor internaţionale, pentru a le asigura tinerilor o muncă de­centă.

Prezent la conferinţă, Petru Chiriac, vicepreşedinte al Confe­deraţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a menţionat că rata şomajului în rândul tinerilor e de două ori mai mare decât în rându­rile populaţiei generale.

„Tinerii nu au o viziune clară asupra 

profesiilor, în şcoli nu se face orientarea profesională, cum este, de exemplu, în Germania sau în alte state europene. În Republi­ca Moldova, tinerii merg la studii după sfatul prietenilor, al rudelor. Totodată, programele de studii din instituţiile de învăţământ sunt depăşite. Tinerii optează pentru studii superioare, pe piaţa muncii sunt însă solicitate profesiile mun­citoreşti. La o persoană cu studii superioare revine un muncitor. Statul trebuie să-şi ia angajamen­tul să-i asigure cu loc de muncă pe tinerii cu studii superioare. Patro­nii solicită la angajare o experienţă de doi-trei ani, pe care tinerii nu au unde să o acumuleze. CNSM a înaintat propuneri Guvernului şi Parlamentului, ca practica din timpul studenţiei să fie aprecia­tă drept experienţă de muncă. În ţară se implementează Programul de atragere a remitenţelor PARE 1 plus 1, potrivit căruia statul trebu­ie să acopere cheltuielile pe care o persoană revenită de peste hotare le-a investit într-o afacere. Acest program însă nu funcționează în­totdeauna în folosul celor care vor să iniţieze un business”, a relevat Petru Chiriac.

Vicepreşedintele CNSM a salutat proiectele Ministerului Edu-caţiei şi Ministerului Sănătăţii, potrivit cărora tinerilor medici şi pedagogi care se angajează la sat li se alocă o indemnizaţie unică de 30 de mii de lei. Totodată, aceştia sunt asiguraţi gratuit cu de foc, sta­tul le acoperă şi cheltuielile pentru energia electrică. „Sindicatele soli­cită ca astfel de programe să fie ex­tinse şi în alte ramuri”, a adăugat Petru Chiriac.

Liliana Posţan, cercetător la In­stitutul Muncii, a vorbit în cadrul conferinţei despre colaborarea in­tersectorială în vederea asigurării drepturilor social-economice ale tinerilor şi a muncii decente pen­tru aceștia.

Conferinţa Naţională „Dreptu­rile Tinerilor: provocări şi perspec­tive” a fost organizată de Asociaţia Obştească pentru Copii şi Tineret „Făclia”.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand