SA „Fabrica de brânzeturi din Cahul” este singura întreprindere în domeniu, al cărei pachet majoritar de acţiuni îi aparţine (81,4%) Consiliului Raional. Vinerea trecută, 20 iunie, a avut loc Adunarea generală repetată a acționarilor SA „Fabrica de brânzeturi din Cahul”.
Ședința a fost condusă de Veaceslav Bălănel, vicepreședinte al raionului Cahul, dar și vicepreședinte al Consiliului de administrare a întreprinderii respective. Din prezidiu au mai făcut parte Avram Micinschi, președintele raionului Cahul, Maria Lungu, director executiv la SA „Fabrica de brânzeturi din Cahul”, Alexandru Cupcenco, ex-director, și preşedintele cooperativei agrare „Ciobalaccia”, Ion Spânu.
Ordinea de zi a fost una bogată, cu multe puncte, toate la fel de importante. Unele dintre ele au stârnit discuții în contradictoriu între conducerea fabricii și reprezentanții Consiliului Raional. Toți vorbitorii au ținut însă să menţioneze activitatea satisfăcătoare şi susţinută a directorului întreprinderii, Maria Lungu, precum şi să felicite administrația și colaboratorii întreprinderii cu ocazia jubileului de 70 de ani ai fabricii și cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la fondarea societății pe acțiuni „Fabrica de brânzeturi din Cahul”, care a fost întemeiată în anul 1994 ca succesoare a fostei fabrici de unt şi brânzeturi. Fabrica se specializează în producerea brânzeturilor tari şi produse lactate (brânza de vaci, unt, produse acido-lactice etc.). În condiţiile economice complicate, şeful întreprinderii caută posibilităţi pentru a menţine producerea lactatelor naturale, sunt produse ecologic pure, cu proprietăţi gustative şi nutritive de excepţie, fiind căutate atât în regiunea de sud, cât și în alte zone, inclusiv în capitală.
La începutul ședinței, directoarea Maria Lungu a prezentat o dare de seamă detaliată asupra activității pentru anul 2013. „Anul trecut, întreprinderea a procesat 2.760 de tone de lapte. Laptele, reprezentând materia primă esenţială, este colectat direct de la producători (gospodării agricole şi persoane fizice), prelucrarea lui realizându-se în conformitate cu cerinţele timpului. Cei 60 de angajați ai întreprinderii, majoritatea cărora au o vechime în muncă de peste 20 de ani, fabrică producţia şi soluţionează toate problemele de sine stătător.
În condiţiile complicate colectivul întreprinderii a făcut față concurenţei, a rezistat restructurărilor din ţară – întreprinderea activează, oamenii îşi primesc salariile, familiile lor nu se destramă din cauza plecărilor peste hotare. Întreprinderea susţine imaginea oraşului şi a raionului. Anul trecut, SA „Fabrica de brânzeturi din Cahul” a fost deţinătorul titlului „Cel mai bun contribuabil al anului” şi a completat bugetul cu 2 mln. 390 de mii de lei. Anual sunt transferate dividende în mărime de 25%, conform deciziei Adunării generale. Da, venitul întreprinderii nu este foarte mare, dar să nu uităm că este vorba despre o întreprindere alimentară, care mai şi fabrică produse sociale pentru cele mai defavorizate pături de populație. Sigur, am putea acumula profituri de 2-3 ori mai mari, însă în acest caz ar trebui scumpită producţia, şi nici n-am putea asigura mărfuri sută la sută naturale”, a subliniat directorul întreprinderii.
Furnizorii de lapte au rămas fideli fabricii din Cahul
Maria Lungu a acordat o atenție deosebită în discursul său furnizorilor de lapte, de care depinde în mare parte activitatea întreprinderii. „65% din lapte este livrat de persoane juridice. Lucrăm cu patru ferme mari. Restul sunt gospodării individuale. Le mulțumim pentru încredere”, a declarat directoarea. De-a lungul timpului, furnizorii de lapte au rămas fideli fabricii din Cahul, deși au existat numeroase tentative de a-i ademeni de firme concurente din capitală. Acest lucru nu e întâmplător. Încrederea a fost câștigată în timp datorită corectitudinii din partea administrației „Fabricii de brânzeturi din Cahul”, după cum a menționat Petru Mihov, furnizor de lapte din satul Burlacu. „Toți indicatorii care arată eficacitatea muncii sunt la nivelul cuvenit. Noi, producătorii, suntem interesați ca întreprinderea dvs. să fie înfloritoare, să crească veniturile ca să ne plătiți cât mai mult pentru lapte. În ceea ce ţine de problema ridicată de Consiliul Raional privind cantina fabricii cu prânzuri ieftinite, consider că este o problemă de onoare – unde dacă nu la o întreprindere cu capital de stat să demonstrăm în realitate grija pentru popor. Nu e normal ca conducătorii să fie hărțuiți de diferite organe de control. Toți așteaptă ca fabrica să fie reutilată, dar cine dacă nu consiliul raional are posibilitatea de a atrage investiții?”, a menționat Petru Mihov.
Un alt furnizor de lapte, Maximilian Trandafil, care este vicepreşedinte al colhozului „Pobeda” din raionul Ceadîr Lunga, a menționat, la rândul său, că nu e bine să schimbi partenerii, mai ales dacă sunt de încredere. „De ce dăm producția noastră aici? Suntem mulțumiți. Găsim înțelegere, respect”, a spus Maximilian Trandafil. Pentru ca un colectiv să activeze normal, este necesar și un program social. Una dintre direcțiile acestui program la întreprindere a fost cantina unde angajații puteau beneficia de o farfurie de supă caldă și de o porție de felul doi. În acest sens există și o hotărâre de Guvern care oferă angajatorilor dreptul de a deduce cheltuielile pentru organizarea alimentației angajaților – în valoare de maximum 35 de lei pentru fiecare zi lucrată. Iată de ce apare un mare semn de întrebare: de ce cei 18 lei pentru masă au fost calificați ca o încălcare a disciplinei financiare comise de către director?
Alexandru Cupcenco, ex-director al fabricii de brânzeturi, în prezent membru al consiliului de administrație, a vorbit despre cum activa întreprinderea în trecut și ce probleme grave urmează a fi soluționate în prezent. Potrivit lui, cu toate aceste greutăți, întreprinderea lucrează în profit. Asta vorbește despre un management eficient. Crearea la întreprindere a unui climat benefic de producție, a unui fel de simț patriotic al colectivului față de fabrica unde muncește, oferirea salariaților și familiilor acestora a unui sentiment de încredere este un obiectiv comun al conducătorului întreprinderii și al Consiliului Raional.
Faptul că la fabrică totul este pus la punct l-a confirmat și Ghenadie Negară, firma căruia a efectuat auditul pentru anul 2013. „Am efectuat auditul în conformitate cu standardele internaționale. Încălcări nu au fost depistate. Fraude nu au fost constatate. Toți indicatorii sunt pozitivi”, a concluzionat acesta.
„Nimeni nu ne va convinge să vindem fabrica”
A venit cu încurajări și Avram Micinschi, președintele raionului Cahul. „Aduc mulțumiri atât directorului și întregului colectiv, cât și furnizorilor, care pe parcursul ultimilor ani de când activăm împreună au fost fideli acestei întreprinderi și nu s-au lăsat ademeniți de alte întreprinderi care le ofereau prețuri mai mari. Aceștia încercau periodic să convingă și consiliul să le vindem lor fabrica. Lucrul acesta nu se va întâmpla. În ultimii ani, fabrica lucrează cu beneficii, care cresc din an în an. Da, sunt multe probleme, neînțelegeri, dar unde nu sunt acestea? Pur și simplu, acestea urmează a fi soluționate inteligent și eficient de către conducător și Consiliul Societății cu suportul total al Consiliului Raional”, a afirmat șeful raionului.
Referindu-se la subiectul prețului prânzului, președintele raionului a propus ca acesta să fie indicat în contractul colectiv de muncă și apoi stabilit de către membrii consiliului de administrație.
În final, o decizie înțeleaptă
În cadrul aceleiași ședințe, un alt punct din ordinea de zi a fost alegerea firmei de audit pentru 2014. Când au fost făcute publice ofertele a 4 firme și s-a pus în discuție chestiunea în cauză, Constantin Hodenco, reprezentantul Consiliului Raional la ședință, a menționat că a mai parvenit un concurent și a prezentat oferta acestuia, suma inclusă în aceasta fiind cu 1800 de lei mai mică. Doar prin votul lui Hodenco, care a reprezentat pachetul majoritar deținut de Consiliul Raional, a fost aleasă firma care a depus actele ultima. Administrația întreprinderii a spus însă că va contesta în instanță decizia, fiind nemulțumită de faptul că ultima ofertă a fost propusă după ce se cunoșteau ofertele celorlalți concurenți.
Cea mai discutată chestiune din ordinea de zi a fost cea referitoare la modificări în componența consiliului societății pe acțiuni. Anterior, o persoană din cadrul consiliului s-a retras. Veaceslav Bălănel a adus la cunoștința celor prezenți hotărârea Consiliului Raional din 30 mai 2014, pentru a include în componența consiliului societății noi membri, fără însă a explica motivele. După mai bine de o oră de discuții, reprezentanții Consiliului Raional și cei ai fabricii au ajuns la un compromis, luând cea mai înțeleaptă decizie: în consiliul societății a fost inclusă prima persoană din lista de rezervă, și anume Tudor Carastan. Până la urmă, toți au fost de acord că tot ce se termină cu bine merită să fie salutat.