Prima fabrică de biogaz din ţara noastră a fost dată în exploatare, în a doua jumătate a lunii septembrie, în oraşul Drochia. Biogazul va fi produs din borhot de sfeclă şi va asigura circa 15 la sută din necesităţile de resurse energetice ale fabricii de zahăr din aceeaşi localitate. Noul sistem de maşini şi instalaţii tehnice va permite utilizarea la maximum a deșeurilor rezultate în urma procesului de extragere a zahărului din sfeclă, care vor fi transformate în combustibil şi îngrăşăminte organice. Investiţiile efectuate în acest scop se ridică la circa opt milioane de euro.
Fabrica are o capacitate de prelucrare de 55 de mii de tone de tescovină presată de sfeclă de zahăr pe an, din care vor fi produse aproximativ 7,3 milioane de metri cubi de biogaz. Proprietarii noii fabrici au precizat în cadrul ceremoniei de dare în exploatare a instalaţiei că, în următorii doi ani, vor fi prelucrate doar deşeurile comprimate, iar mai apoi vor fi utilizate toate resturile organice rezultate în urma procesului de prelucrare a sfeclei de zahăr.
Biogazul obţinut din borhot de sfeclă, la fel ca şi gazele naturale cumpărate de la furnizorul naţional, va fi ars în cazanul fabricii pentru a genera energie şi aburi, necesari în procesul de producere a zahărului. În urma acestei prelucrări a tescovinei din sfeclă vor fi obţinute, de asemenea, deşeuri secundare, ce vor putea fi utilizate ca fertilizator organic.
Richard Dandar, director pe producere şi membru al administraţiei companiei mixte moldo-germane care deţine fabrica de zahăr din Drochia, a precizat pentru „Vocea po-porului” că fabrica de biogaz va obţine în medie 815 metri cubi de biogaz pe oră şi va funcţiona pe tot parcursul anului.
Volumul de biogaz produs la Drochia va asigura de la 10 până la 15 la sută din consumul total de gaze al fabricii de zahăr. Valoarea energetică a biogazului din borhot de sfeclă va fi de aproximativ 50 la sută în raport cu cea a gazelor naturale, a concretizat Richard Dandar.
Alte direcţii pentru afaceri
Compania ce deţine fabrica de zahăr din Drochia a iniţiat un proiect de producere a biogazului în cadrul unui program propriu de creştere a competitivităţii zahărului moldovenesc din contul sporirii eficienţei energetice şi micşorării cheltuielilor de producţie. Totodată, transformarea borhotului de sfeclă în biogaz industrial urmăreşte reducerea emisiilor de gaz cu efect de seră.
Potrivit unei informaţii făcute publice de reprezentanţii companiei producătoare de zahăr, lucrările de construcţie a fabricii de biogaz au fost efectuate de specialişti din Cehia, cu o experienţă bogată în acest domeniu. În scopul constituirii unor rezerve de materie primă pentru activitatea fabricii de biogaz, circa patru tone de borhot din sfeclă prestat au fost pregătite încă din toamna trecută şi depozitate în canale săpate pentru aceasta pe teritoriul adiacent întreprinderii.
Darea în exploatare a fabricii de biogaz de la Drochia va stimula dezvoltarea pieţei moldoveneşti de energie regenerabilă |
În cadrul unei vizite de documentare la fabrica din Drochia, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, a apreciat înalt decizia acestei companii de a investi în dezvoltarea surselor regenerabile de energie. Valeriu Lazăr a subliniat că perioada de cinci ani pentru recuperarea investiției este una rezonabilă și va permite întreprinderii să canalizeze mijloacele financiare economisite din contul producerii de combustibil din deşeuri industriale în dezvoltarea personalului și a altor direcții de afaceri.
Valeriu Lazăr a menționat că statul a susținut această inițiativă a companiei moldogermane prin intermediul proiectului „Energie și biomasă”, finanțat de Uniunea Europeană și Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Acest suport a fost orientat spre elaborarea studiilor de fezabilita-te și a altor documente necesare pentru construcția fabricii de biogaz.
Vicepremierul a remarcat că centrala electrică de termoficare de care dispune fabrica de zahăr va genera energie electrică și termică pentru necesitățile proprii, în sezon. Totodată, în cealaltă perioadă a anului, aceasta va putea livra electricitate în rețelele din gestiunea întreprinderilor de distribuție.
Valeriu Lazăr şi-a exprimat speranţa că darea în exploatare a fabricii de biogaz de la Drochia va stimula dezvoltarea pieţei moldoveneşti de energie regenerabilă. Ministrul Economiei a amintit că obiectivul Republicii Moldova este de a mări cota surselor de energie regenerabilă până la 20 la sută din consumul total către anul 2020, în conformitate cu strategia energetică a țării noastre şi cu politicile Uniunii Europene în domeniu.
Prezent la ceremonia de dare în exploatare a primei fabrici de biogaz obținut din borhot de sfeclă de zahăr, președintele Parlamentului, Igor Corman, a salutat iniţiativa companiei moldo-germane de a investi în dezvoltarea sectorului de producere a energiei regenerabile din Republica Moldova. Igor Corman a apreciat faptul că astfel sunt create noi locuri de muncă, este dezvoltată industria națională și se dă dovadă de o atitudine responsabilă față de comunitate.
Eficienţă şi competitivitate
Speakerul s-a referit, de asemenea, la importanța impulsionării inițiativelor de utilizare a energiei regenerabile în Republica Moldova. „Eficiența energetică merge mână în mână cu competitivitatea, dar și țara noastră are de câștigat ca urmare a implementării acestui proiect. Astfel, compania moldo-germană îşi aduce propria contribuţie la îndeplinirea obi-ectivelor pe termen lung stabilite în strategia energetică a ţării noastre ”, a precizat preşedintele Parlamentului.
La rândul său, membrul Consiliului de administrație al companiei moldo-germane, Thomas Kirchberg, a subliniat că darea în exploatare a fabricii de biogaz marchează încheierea unei noi etape în procesul de creştere a eficienţei energetice şi a competitivităţii zahărului moldovenesc. Thomas Kirchberg a subliniat, cu această ocazie, importanța asigurării unei stabilități fiscale în Republica Moldova.
Compania mixtă moldo-germană deţine trei fabrici de zahăr dintre care două, amplasate la Drochia şi la Făleşti, produc zahăr, iar la cea din Alexăndreni sunt efectuate operaţiuni de logistică şi împachetare. Pe parcursul activităţii sale în ţara noastră, compania a investit în producerea sfeclei de zahăr peste 600 de milioane de lei. Acţionarul principal al acesteia este cel mai mare producător de zahăr din Europa şi în componenţa lui întră fabrici de zahăr din Germania, Belgia, Bosnia şi Herzegovina, Franţa, Austria, Polonia, România, Ungaria, Cehia şi Slovacia, precum şi rafinării, fabrici de producere a biogazului, pizza, concentratelor de fructe şi a unor produse intermediare.