19 aprilie 2024
Chisinau
Social

Experții susțin că în 2021 ne așteaptă o criză mai severă decât cea din 2009

Loading
Social Experții susțin că în 2021 ne așteaptă o criză mai severă decât cea din 2009
Experții susțin că în 2021 ne așteaptă o criză mai severă decât cea din 2009
joblist.md

Prognoze sumbre pentru economia țării. Republica Moldova ar putea trece printr-o criza economică mai severă decât cea din anul 2009. Este posibil ca mulți oameni să rămâ­nă fără un loc de muncă, iar sala­riile ar putea să se micșoreze până la sfârșitul acestui an. De această opinie sunt unii experți economici. Analiștii susțin că seceta și Covid-ul au lovit dur în bugetul statului.

„Covid-ul și seceta au lovit în venituri­le salariaților, mai ales în cei care au salarii mici, care activează în sectorul informal, în cei din sectorul agricol, construcții, trans­porturi. Venitul din salarii, pentru anul cu­rent, noi anticipăm să scadă cu 8 la sută. Multe întreprinderi ar putea intra în insol­vabilitate. PIB-ul va scade cu circa 7 la sută, iar cel mai mult vor suferi oamenii cu sala­rii medii și joase”, este de părere directorul executiv „Expert Grup”, Adrian Lupușor.

 

Criza abia începe

Seceta vine din 2019, iar unele lucruri puteau fi anticipate de către autorități, susține Veaceslav Negruța. Acesta a mai spus că totul abia începe, iar consecințele grave vor apărea abia în 2021, atunci când salariile se vor micșora, iar mulți oameni ar putea rămâne fără locuri de muncă.

„În 2021, abia vor veni efectele cu adevă­rat economice și financiare ca și consecință a pandemiei și secetei din 2020. Vorbesc despre acele afaceri care se vor închide și, ca urmare, locuri de muncă pierdute. Dacă statul aplica niște măsuri care făceau ges­tionabil procesul anti-pandemic, cu mă­suri clare, inclusiv ce ține de carantiniza­re, Moldova nu avea să fie în zona roșie. Măsurile propuse de autorități, pentru susținerea mediului de afaceri, au făcut mai mult rău decât bine. Au băgat mulți oameni de afaceri în niște noi credite. Cei mai afectați vor fi oamenii care lucrează în sectorul privat. Cei din sectorul public sunt mai asigurați. Dar problemele grele pentru buget sunt încă înainte, pentru că se vor plăti și mai puține impozite la stat, respec­tiv, greul abia urmează”, estimează Veaces­lav Negruța.  Expertul susține că Moldova se află în ceață din motiv că nu are un plan anticriză.

De partea cealaltă, Oleg Tofilat, consi­lierul premierului, a precizat că pensio­narii și bugetarii vor fi mai puțin afectați. „Într-adevăr, începutul anului 2021 va fi mai dificil, dar se iau măsuri și se asigură mijloace, pentru a face față provocărilor. Când spun mai dificil, am în vedere că va fi mai greu de achitat la timp toate facturile de către bugetul de stat”, este de părere Oleg Tofilat.

 

Pensionarii și bugetarii nu vor fi afectați

Totuși, consilierul prim-ministrului a dat asigurări că cel mai puțin vor fi afectați de această situație pensionarii și bugetarii. „Cine are de primit salarii și pensii de la bu­get, le va primi. Cine efectuează lucrări sau livrează mărfuri către buget, va fi plătit. De asemenea, și sistemul bancar va rezista”, a mai spus Tofilat.

Chiar și așa, experții îndeamnă oamenii de rând să strângă cureaua, să renunțe la unele cheltuieli și, pe măsura posibilităților, să identifice alte surse de venit. „Dacă e posibil, să-și ia un loc de muncă, al doi­lea, al treilea, dacă sănătatea și timpul le permite. E bine să aibă venituri mai multe”, conchide Veaceslav Negruța.

Potrivit ultimului raport de stare a țării, realizat de economiștii de la Expert-Grup, suprapunerea crizei provocată de coro-navirus și a secetei vor cauza un deficit la bugetul de stat de până la 10 la sută. Cele mai afectate domenii vor fi agricultura, transporturile și sectorul industrial.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand