
Foto: vocea.md
Valoarea plăților directe din buzunarul moldovenilor este mare și reprezintă 45 la sută din totalul cheltuielilor pentru sănătate. Potrivit site-ului e-sanatate.md, experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au constatat, recent, în cadrul celui de-al treilea forum de sănătate organizat la Chișinău, că ţara noastră a majorat şi alocările din bugetul de stat pentru sănătate.
În prezent, acestea constituie 12 la sută din bugetul public, iar în următorii ani ar putea să crească până la 15 la sută. „În mod normal, acolo unde guvernele alocă mai multe resurse, povara financiară asupra oamenilor trebuie să scadă”, a apreciat Hans Kluge, director al Diviziunii sisteme de sănătate publică din cadrul Biroului Regional pentru Europa al OMS.
Hans Kluge este de părere că reprezentanţii Ministerului Sănătății ar trebui să stea la o masă cu celelalte autorități, atunci când este discutată politica fiscală. Or, bunăstarea unei națiuni depinde direct de volumul de investiții pe care acestea le fac în sectorul de sănătate.
„OMS a făcut o cercetare în care au fost incluse 53 de țări. Datele acumulate au demonstrat că statele care aveau un sistem de sănătate puternic au înfruntat mai bine criza economică”, a adăugat Hans Kluge.
În replică, viceministrul Sănătății, Svetlana Cotelea, a afirmat că responsabilii din sănătate depun toate eforturile ca statisticile să arate un impact bun și în Moldova.
„Opt din zece moldoveni dispun de asigurare medicală. Este un indice bun, dar majorarea acestuia rămâne o prioritate. Există un buget asigurat în fiecare an, pe care îl alocăm pentru medicina primară”, a specificat Svetlana Cotelea.
Potrivit acesteia, accesibilitatea la serviciile medicale în localitățile rurale încă mai rămâne o problemă pentru ţara noastră.
Statisticile arată că peste 20 de mii de moldoveni mor anual din cauza maladiilor cardiovasculare, iar alți peste 500 de mii trăiesc cu aceste afecţiuni. Indicatorul respectiv este de trei-patru ori mai mare în comparație cu alte ţări din spațiul european.
În același timp, la venirea pe lume, unul din trei prunci este afectat de cel puțin o maladie, iar numărul copiilor care se nasc cu diferite probleme de sănătate este în creştere.
De menţionat că reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova s-au pronunţat împotriva majorării, de la începutul acestui an, de la trei procente şi jumătate la patru la sută a costului poliţei de asigurare medicală obligatorie, reţinut din salariile angajaţilor. Factorii de decizie de la Guvern au aprobat însă creşterea în cauză a plăţilor din buzunarele oamenilor, fără a ţine cont de poziţia sindicatelor.