12 aprilie 2024
Chisinau
Sanatate

Experţii străini susţin că moldovenii achită plăţi prea mari pentru sănătate

Loading
Sanatate Experţii străini susţin că moldovenii achită plăţi prea mari pentru sănătate
Experţii străini susţin că moldovenii achită plăţi prea mari pentru sănătate

 

 

la-spital

Foto: vocea.md

Valoarea plăților directe din buzunarul moldovenilor este mare și reprezintă 45 la sută din totalul cheltuielilor pen­tru sănătate. Potrivit site-ului e-sanatate.md, experţi ai Or­ganizaţiei Mondiale a Sănătăţii au constatat, recent, în cadrul celui de-al treilea forum de să­nătate organizat la Chișinău, că ţara noastră a majorat şi alocările din bugetul de stat pentru sănătate.

 

În prezent, acestea constituie 12 la sută din bugetul public, iar în urmă­torii ani ar putea să crească până la 15 la sută. „În mod normal, acolo unde guvernele alocă mai multe resurse, povara financiară asupra oamenilor trebuie să scadă”, a apreciat Hans Kluge, director al Diviziunii sisteme de sănătate publică din cadrul Birou­lui Regional pentru Europa al OMS.

Hans Kluge este de părere că re­prezentanţii Ministerului Sănătății ar trebui să stea la o masă cu celelalte autorități, atunci când este discutată politica fiscală. Or, bunăstarea unei națiuni depinde direct de volumul de investiții pe care acestea le fac în sec­torul de sănătate.

„OMS a făcut o cercetare în care au fost incluse 53 de țări. Datele acu­mulate au demonstrat că statele care aveau un sistem de sănătate puternic au înfruntat mai bine criza economi­că”, a adăugat Hans Kluge.

În replică, viceministrul Sănătății, Svetlana Cotelea, a afirmat că res­ponsabilii din sănătate depun toate eforturile ca statisticile să arate un impact bun și în Moldova.

„Opt din zece moldoveni dispun de asigurare medicală. Este un indice bun, dar majorarea acestuia rămâne o prioritate. Există un buget asigurat în fiecare an, pe care îl alocăm pen­tru medicina primară”, a specificat Svetlana Cotelea.

Potrivit acesteia, accesibilitatea la serviciile medicale în localitățile rurale încă mai rămâne o problemă pentru ţara noastră.

Statisticile arată că peste 20 de mii de moldoveni mor anual din cauza maladiilor cardiovasculare, iar alți peste 500 de mii trăiesc cu aceste afecţiuni. Indicatorul respec­tiv este de trei-patru ori mai mare în comparație cu alte ţări din spațiul eu­ropean.

În același timp, la venirea pe lume, unul din trei prunci este afectat de cel puțin o maladie, iar numărul copiilor care se nasc cu diferite probleme de sănătate este în creştere.

De menţionat că reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicate­lor din Moldova s-au pronunţat împo­triva majorării, de la începutul acestui an, de la trei procente şi jumătate la patru la sută a costului poliţei de asi­gurare medicală obligatorie, reţinut din salariile angajaţilor. Factorii de decizie de la Guvern au aprobat însă creşterea în cauză a plăţilor din buzu­narele oamenilor, fără a ţine cont de poziţia sindicatelor.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand