Iată care sunt principalii factori de risc depistați în urma controalelor efectuate până în prezent la întreprinderile din acest sector de activitate.
Factorii dependenţi de utilizarea diverselor tipuri de maşini, utilaje şi instalaţii în mişcare şi, mai ales, sistemele vechi de transmisie (de exemplu, morile de măcinat) conduc încă la accidente de muncă, unele chiar cu urmări grave. Factorii dependenţi de praful care se degajă în diferite faze ale procesului de producţie creează pericole de explozii şi incendii.
Procesele de producţie se desfăşoară în mare parte în încăperi cu un procent ridicat de umiditate şi unde instalaţiile electrice, neîntreţinute întotdeauna în modul corespunzător, prezintă pericol de electrocutare.
Evaluarea factorilor de risc în producerea accidentelor de muncă ce au avut drept cauze principale:
- efectuarea unor lucrări de reparaţii, întreţinere la maşinile, utilajele şi instalaţiile din dotare, fără ca în prealabil acestea să fie oprite din funcţiune;
- nefolosirea echipamentului individual de protecţie;
- neasigurarea unei supravegheri permanente şi competente pe parcursul executării lucrărilor, îndeosebi la locurile de muncă cu grad ridicat de periculozitate;
- instruiri superficiale în domeniul securităţii şi sănătăţii muncii;
- consum de băuturi alcoolice;
- manevre necorespunzătoare cu mijloace de transport în zonele din incinta unităţilor.
Operaţii periculoase şi măsuri de prevenire la unităţile de morărit și panificaţie
Praful sub formă de particule de provenienţă minerală (ex.: din cereale, de la recoltare până la fazele de curăţare în vederea măcinării) şi vegetală (ex.: în fazele de măcinat făina), care rezultă în procesele tehnologice, în anumite condiţii poate forma, cu aerul, amestecuri explozive. Este vorba în acest sens de particulele de praf în suspensie în atmosfera spaţiilor de lucru şi praful depus pe maşini şi in-stalaţii sau pe suprafeţele încăperilor de lucru.
Locuri periculoase: la morile de măcinat, la introducerea cerealelor şi făinii în celulele silozurilor, la instalaţiile de transport pe verticală şi orizontală (elevatoare şi şnecuri), la sorburile de descărcare cereale din vagoane sau autovehicule, la încărcarea şi descărcarea cântarelor automate, la ambalarea făinii în saci textili, la sitele plane din secţiile de cernere.
Măsuri de prevenire: dotarea şi funcţionarea la capacitate a instalaţiilor de captare a prafului şi etanşarea corespunză-toare a conductelor de transport pe orizontală şi verticală. Instalaţii de aspirare: ventilatoare centrifugale cu debit mare şi presiune redusă, cicloane de separare centrifugală. Filtre şi camere de praf, hote de aspiraţie în zonele cu concentraţii mari de praf, descărcător de pulbere de tip membrană.
La fabricile de ulei
Locuri periculoase: la secţiile de extracţie a uleiului pe bază de solvenţi (ex., benzină) se pot degaja vapori de benzină în concentraţii foarte periculoase; la depozitele şi silozurile de şrot se pot produce explozii când concentraţiile vaporilor de benzină din şrot depăşesc 0,1%; la secţiile de rafinare a uleiului se pot produce incendii în situaţiile unor scurgeri de ulei pe suprafeţe încinse.
Măsuri de prevenire: asigurarea instalaţiilor de ventilare mecanică, dotarea cu explozimetre pentru verificarea concentraţiilor periculoase, interzicerea folosirii unor sortimente de echipament de lucru din fibre sintetice pentru prevenirea iniţierii exploziilor sau incendiilor datorită electricităţii statice în cazul acumulării periculoase a vaporilor de benzină etc.
La fabricile de zahăr
Locuri periculoase: la secţiile de ambalare şi la secţiile de depozitare a zahărului există pericolul de explozii şi incendii;
la instalaţiile de preparare a varului există locuri de muncă cu posibilitate de acumulări de bioxid de carbon şi concentraţii periculoase.
Măsuri de prevenire: asigurarea şi menţinerea în bună stare de funcţionare a instalaţiilor de ventilare şi montare a sistemelor de alarmare optică şi acustică în cazul opririi din funcţionare a pompelor de aspiraţie a CO2.
La unităţile de preparare a băuturilor alcoolice
Locuri periculoase. În secţiile de preparare-filtrare şi maturare a băuturilor alcoolice şi la secţiile de îmbuteliere unde se degajă vaporii de alcool care, în concentraţii periculoase, pot declanşa explozii, urmare a unor surse de foc, scântei electrice etc. Acest pericol există în zonele unde scurgerile de alcool se pot produce datorită neetanşării corespunzătoare a capacelor rezervoarelor, robinetelor şi garniturilor de la pompe etc.; în buncărele (silozurile) de orz unde pot avea loc autoaprinderi ale materiilor prime depozitate, precum şi la transportul pe verticală şi pe orizontală a acestora.
Măsuri de prevenire: asigurarea sistemului corespunzător de control al temperaturii materialului din silozuri pentru prevenirea autoaprinderilor, instalaţii de ventilare pentru concentraţii periculoase de vapori de alcool, instalaţii de desprăfuire în încăperile conductelor de transport de material pe verticală şi pe orizontală.
La unităţile de industrializare a laptelui
Există pericole de explozii în secţiile de preparare a laptelui praf în situaţii în care se acumulează concentraţii mari mai ales datorită neetanşeităţilor conductelor de transport;
la instalaţiile de uscare prin pulverizare unde se pot acumula concentraţii mari de lapte praf, precum şi în cazurile unor temperaturi ridicate (>30°C) ale aerului în turnul de uscare.
Măsuri de prevenire: sisteme corespunzătoare de ventilaţie, care să funcţioneze la parametrii proiectaţi.
La instalaţiile frigorifice
La instalaţiile frigorifice la care agentul este amoniacul, pot avea loc explozii în cazul unor scăpări masive de amoniac.
Măsuri de prevenire: prevenirea scăpărilor de agent frigorific (amoniac) pot avea loc la robinetele şi la îmbinările demontabile;
întreţinerea şi exploatarea instalaţiilor frigorifice trebuie să se facă de personal calificat, instruit şi verificat cu privire la aptitudinile psihotehnice; efectuarea probelor de presiune obligatoriu înainte ca instalaţia frigorifică să fie umplută cu agent frigorific; să existe dotarea corespunzătoare cu echipament de protecţie şi de lucru a personalului de la staţiile frigorifice; menţinerea în bună stare de funcţionare a aparaturii de măsură şi control etc.
O măsură deosebită este dotarea staţiilor frigorifice cu aparatul de respirat izolant autonom cu aer comprimat tip care, împreună cu costumul de protecţie, poate fi folosit la intervenţiile necesare în cazul unor eventuale eşapări şi în diferite alte medii toxice.
Nereguli constatate la controalele efectuate în unităţi din sectorul industriei alimentare:
- neasigurarea unor sortimente de echipament de protecţie sau de lucru pentru unele categorii de salariaţi de la staţiile frigorifice, secţii de fabricaţie, centrale termice, ateliere de întreţinere;
- folosirea unor echipamente uzate sau cu termene de utilizare expirate, cum sunt cartuşele filtrante, măşti de gaze etc.;
- nedotarea cu aparatul de respirat izolant autonom cu aer comprimat care, împreună cu costumul de protecţie, să se poată face, fără pericol, intervenţiile necesare în cazul în care concentraţiile substanţelor toxice în zonele de lucru devin periculoase (ex., la producerea unor eşapări de amo-niac);
- neasigurarea (la unităţile de morărit și de panificaţie) funcţionării la capacitate normală a instalaţiilor de captare a prafului, precum şi lipsa, în numeroase locuri de muncă, a măsurilor de etanşare corespunzătoare a conductelor de transport pe verticală şi pe orizontală;
- nu se urmăreşte realizarea în totalitate a unor lucrări prevăzute în programele întocmite la nivelul unităţilor pentru reparaţiile şi reviziile tehnice periodice ale maşinilor, utilajelor şi instalaţiilor din dotare;
- în diferite zone de lucru unde sunt amplasate maşini, utilaje şi instalaţii, după terminarea lucrărilor de reparaţii/întreţinere, nu se mai montează apărători de protecţie ale organelor de maşini în mişcare, acestea constituind surse ale unor accidente de muncă.
Vasile SILOCI, inspector de muncă al CNSM