25 iunie 2024
Chisinau
Varia

Elevii din Ialoveni au luat locul consilierilor locali și au propus idei importante

Loading
Varia Elevii din Ialoveni au luat locul consilierilor locali și au propus idei importante
Elevii din Ialoveni au luat locul consilierilor locali și au propus idei importante
ialoveni-primarie

Foto: arhivă personală

 

Peste 60 de elevi de la licee­le „Petre Ștefănucă” și „An­drei Vartic” din Ialoveni au luat locul consilierilor pen­tru câteva ore și au simu­lat o ședință a Consiliului orășenesc. 

 

Elevii au adus argumente fun­damentate la problemele care îi vi­zează, au dezbătut și votat proiecte de decizii și au adresat întrebări consilierilor. Activitatea a fost or­ganizată de IDIS „Viitorul” în sala de ședințe a Consiliului orășenesc.

Scopul acestei manifestări a fost de a oferi participanţilor ocazia de a se familiariza cu activitatea administrației publice locale, de a spori spiritul civic și implicarea tinerilor în viața democratică a orașului Ialoveni.

„Proiectul este unul necesar și chiar oportun pentru tinerii lideri care doresc să-și cultive abilitățile necesare pentru a putea, în mod independent, să soluționeze pro­blemele la nivel local. În acest fel, creăm o generație activă și cu vizi­uni moderne privind dezvoltarea locală”, consideră Liubomir Chiri­ac, vicedirector al IDIS „Viitorul”.

Elevii au fost implicați în acti­vitate începând cu 14 aprilie, când au participat la ședința Consiliu­lui orășenesc Ialoveni, iar ulteri­or, în perioade 21–26 aprilie, au dobândit informații teoretice pri­vind modalitatea de funcționare a administrației publice locale și au pregătit proiecte de decizii pe subiecte de interes pentru comu­nitate. Punctul culminant a fost simularea ședințelor consiliului local, în care, atât elevii de la Lice­ul „Andrei Vartic”, cât și cei de la Liceul „Petre Ștefănucă”, împărțiți în partide politice fictive, au deve­nit consilieri locali.

Printre subiectele propuse de tinerii consilieri locali putem men-ționa amenajarea unui teren din centrul orașului Ialoveni, amplasat într-un sens giratoriu; deschiderea unui centru de tineret; crearea unui azil pentru câinii vagabonzi; extinderea rutelor de transport sau iluminarea trecerilor de pietoni.

La finalul activității, primarul Sergiu Armașu a rămas impresio­nat de tinerii consilieri, susținând că 

și-ar dori să lucreze cu astfel de colegi, iar viceprimărița orașului, Valentina Plămădeală, a declarat că aleșii locali din Ialoveni au ce învăța de la tineri: „A fost o lecție pentru noi și chiar am observat din altă perspectivă cum se desfășoară o ședință a consiliului local. Comu­nicând cu consilierii, copiii au aflat care este realitatea și au primit răspuns la multe întrebări pe care nu le cunoșteau”.

La rândul lor, elevii au aflat ce înseamnă politica locală și au avut șansa de a deveni consilieri pentru o zi. Activitatea a fost interesantă. „Am învățat că politica nu este un lucru ușor, dar nu trebuie să rămâ­nem indiferenți, ci din contra, să luptăm pentru un viitor mai bun”, a menționat Cristina Catan, elevă la liceul „Andrei Vartic”.

Un alt elev de la acelaşi liceu s-a declarat și el încântat de activita­tea la care a participat: „Am aflat care sunt problemele reale cu care se confruntă localitatea noastră și am obținut multe informații inte­resante despre activitatea primări­ei. Așteptam demult ca o astfel de activitate să fie organizată la noi în oraș”, spune Daniel Luca.

„A fost o experiență plăcută și chiar mă bucur că am fost printre elevii care au luat parte la o premi­eră pentru orașul nostru. Am văzut pe viu cum concurează consilierii și am încercat și noi să facem la fel, doar că într-un mod mai construc­tiv. Lucrurile noi pe care le-am aflat le voi aplica cu siguranță în viitor”, spune Catrina Guțu, elevă a Liceului „Petre Ștefănucă”.

Simulări asemănătoare vor fi organizate în opt orașe ale ţării, in­clusiv din Găgăuzia.

Activitatea are loc în cadrul pro­iectului „Implicarea tinerilor în procesul decizional la nivel local”, implementat de IDIS „Viitorul” în parteneriat cu AGORA CE din Cehia, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe prin intermediul programului Transition.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand