23 iulie 2024
Chisinau
Vocea copiilor

Elevii de la ”Pas cu Pas” în vizită la ”Vocea poporului”

Loading
Vocea copiilor Elevii de la ”Pas cu Pas” în vizită la ”Vocea poporului”
copii-vp

Foto: vocea.md

Învățăceii de la Școala nr. 120 (programul educațional pentru copii și pă-rinți ”Pas cu Pas”) din secto­rul Botanica al capitalei, în căutarea profesiei de viitor, au vizitat miercuri redacția ziarului nostru.

 

Cei 23 de copii, organizați de profesoara lor, Lilia Calmâc, au dat curs invitației Ilincăi Țușcă, fiica reporterului nostru, Lilia Platon.

În redacție, aceștia mai întâi au aflat al cui este ziarul și au făcut cunoștință cu președintele CNSM, Oleg Budza. Acesta le-a vorbit tine­rilor despre cât de important e ca poporul să aibă ”voce”, care să fie ascultată și de părerea căruia să se țină cont. Copiii au mai aflat direct de la ”ministrul sindicatelor” – ce este un sindicat, ale cui interese le apără această instituție și câți ani are ”Vocea poporului”, sursa de informare a sindicatelor. Elevii, la rândul lor, l-au întrebat pe Oleg Budza, cum a ajuns membru de sindicat, dacă este aceasta o mun­că foarte grea … și, ”concret, Dvs ce faceți toată ziua?”. Președintele CNSM le-a povestit tinerilor cum a făcut cunoștință cu sindicatele la uzina la care a fost angajat după facultate și a recunoscut că astăzi, când are în grija sa 450 000 de membri de sindicat, apărarea inte­reselor lor este o muncă foarte grea și responsabilă, iar ”concret … în câteva minute, remarcă Oleg Bud­za, imediat după întâlnirea cu voi, merg la Guvern, la o ședință tripar­tită, unde vom vorbi despre proble­mele angajaților în raport cu cele ale angajatorilor și ale statului”.

 

copii-vp-2

Foto: vocea.md

 

”Cele trei părți (Sindicatele, Pa­tronatele și Guvernul) trebuie să aibă grijă ca părinții voștri să mun­cească în condiții bune, să primeas­că salarii bune, ca să vă asigure un viitor luminos într-o țară bogată”, le-a spus copiilor președintele CNSM, Oleg Budza.

După o poză comună, copiii, ghidați de Angela Chicu, redactor-șef la ”Vocea poporului”, au urmă­rit cum ”ia naștere un ziar”. Drept că ei se așteptau să vadă procesul de tipărire a lui. Mare le-a fost mi­rarea când au aflat că totul începe la ședința de luni, unde se discută subiectele pentru o săptămână, apoi reporterii merg să realizeze materialul jurnalistic, îl prezintă șefilor de departamente, care ve­rifică dacă cele prezentate cores­pund genului și totul este corect; apoi se verifică erorile gramatica­le și de stil; urmează machetarea; traducerea textelor în limba rusă, redactarea finală; trimiterea la ti­pografie și… vinerea, 9000 de citi­tori au pe masă 16 pagini de ziar. Și mai mult s-au mirat când au aflat că tipărirea ziarului are loc în altă parte, nu la redacție. Din această întâmplare, au aflat care este ros­tul contabilității unui ziar, a curi­erului, a șoferului care are grijă ca să aducă ziarul de la tipografie, a operatorului web, care plasează ar­ticolele pe pagina de internet a VP, ca să aibă acces și cei care nu sunt în țară, a poștașilor care îl duc la casele abonaţilor etc.

Micuții i-au luat la întrebări și pe reporteri. Cea mai deocheată întrebare a fost: ”Dar cum țineți voi minte tot ce trebuie să scrieți?” Așa au făcut cunoștință cu măria sa, reportofonul. Iar la ”Ce se în­tâmplă dacă scrieți minciuni?”, sperăm că, din răspuns, elevii să fi înțeles că mai bine să fii corect și să verifici de o mie de ori până înșiruiești cuvintele pe hârtie.

 

copii-vp-3

Foto: vocea.md

 

Altfel, ce e scris cu penița, nu mai tai cu bărdița, iar în spatele unei minciuni poate fi o soartă vă­tămată. Detaliile, însă, le va studia, poate, Olivia Moruz, fetița care a spus că vrea să devină redactor- șef atunci când va crește mare. Întrebați, în context, pentru pagi­na Vocea Copiilor, ce vor să se facă atunci când vor fi mari, copiii ne-au impresionat. Spun că vor să devină actori, designeri, arhitecți, sportivi de performanță, programatori, bu­cătari, dar a fost și un hacker, un legionar și o viitoare redactor-șef. Cert este că în topul preferințelor lor la acest moment lipsește drep­tul și economia.

Lilia Calmâc, profesoara care a însoțit copiii, a spus că sunt utile aceste excursii ale copiilor la locul de muncă al părinților: ”De obicei, invităm personalități care să le vor­bească elevilor despre profesiile lor şi viaţa personală. Dar excursiile la sigur au un impact emoțional ex­traordinar asupra lor. Am mai fost să vedem cum se face pizza. Acum, iată vedem cum se lucrează într-o redacție. Sunt sigură că atunci când vor crește mari, tinerii se vor orienta mai ușor în carieră, grație unor astfel de experimente palpa­bile”.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand