Lipsa propriei locuințe, a unor garanții sociale, salariile mici sunt câteva dintre motivele care îi determină pe mulți tineri din Republica Moldova să plece în străinătate. Cu soluții la aceste probleme vine Elena Stoica, noua președintă a Comisiei de Tineret din cadrul CNSM. Ea susține că tinerii ar avea un trai decent la baștină, dacă statul ar pune în prim-plan interesele tinerilor, dar nu ale băncilor comerciale, dar și dacă tinerii ar da frâu motivației interioare și potențialului pe care îl au.
Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă tinerii salariați este remunerarea muncii. Ce măsuri veți întreprinde pentru soluționarea problemei?
– Mulți tineri nu au condiții decente de muncă, o parte dintre ei ridică un salariu care nici măcar nu atinge minimul de existență. În cea mai săracă țară din UE, Bulgaria, salariul minim este de 387 de euro, în timp ce în Republica Moldova retribuția medie este de 6150 de lei sau în jur de 300 de euro. Este evident că autoritățile statului trebuie să ia măsuri în acest sens, deoarece tinerii constituie o prioritate. Eventual, și tinerii sindicaliști trebuie să fie mai insistenți atunci când își doresc o majorare a salariului. Odată cu dezvoltarea tehnologiilor informaționale și a digitalizării, mulți membri de sindicat întâmpină greutăți în ceea ce privește formarea profesională. Ei sunt nevoiți să recurgă la autoinstruire sau apelează la cursuri, seminare, care sunt contra cost, ceea ce duce la micșorarea bugetului lor anual. De aceea, propun: convențiile colective la nivel de ramură să prevadă un minim de buget al organizațiilor sindicale pentru instruirea salariaților, iar aceste cheltuieli să nu fie impozitate de către stat.
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare