28 October 2024
Chisinau
Без рубрики

E vremea colindelor

Loading
Без рубрики E vremea colindelor
colindatori

Foto: vocea.md

Frunzuliță matostat

Tot umblăm după însurat

C-am mai fost amu doi ani la o babă din Chițcani

Care avea vreo cinci

motani.

Și ședea motanul în coadă

și mi-o trimis o iscoadă

la o fată cu averea,

vai de păcatele mele.

Dinții în gură-i avea rari

Ascuțiți ca niște pari

Mai avea vreo trei măsele

Erau puse-n lopățele.

Și de loc nu-mi pare bine.

Când se duce parcă vine

Și era frumoasă.

Copila când o vedeai

Te-apuca mila.

Și la șoldurile din-napoi

Trăgea plug cu șapte boi.

I-o făcut tat-so cojocel

Din vreo 50 de chei

de miel.

Și i-a pus un guleraș

din vreo 50 de chei

de iepurași

I-a cusut un buzunar

dintr-o chele de măgar.

Și când l-am scos

de Crăciun la joc

Cuprindea cinci metri

în loc.

Și când a început să joace i-a speriat pe toți săracii.

Măi flăcăi, de cinci parale, trageți plugul mai la vale

Lângă oala cu sarmale.

Lângă cozonaci și răcituri

Și strigați la urături.

Roata, măi flăcăi!

Hăi, hăiiiiiiiiiiiii!

 

Se zice că dacă în timpul sărbătorilor de iarnă îți pășesc pragul colindă­tori, vei avea noroc tot anul. Iar cine are norocul să fie colindat, urat și semănat de către mem­brii Ansamblului folcloric „Ba­lada” de la Centrul de Creație a copiilor „Floarea Soarelui”, sectorul Centru din capitală, au parte de un spectacol adevărat. Copiii merg din casă în casă și vestesc nașterea lui Iisus Hris­tos.

De aproape 20 de ani, con­ducătoarea artistică a ansam­blului, Iulia Gârlea, le altoiește copiilor de la orașdragostea de folclor. Iar cei trei maeștri de concert: Ion Levițchi (fluier), Alexandru Stepanov (cobză), Claudia Holovenco (vioară) dau și mai mult farmec ansam­blului.

Luna decembrie este foarte încărcată pentru membrii an­samblului „Balada” și din mo­tivul că sunt invitați să partici­pe la diferite festivaluri. Anul acesta au participat la concur­surile municipale „Să trăiți, să înfloriți”, „Florile dalbe” etc. Și-au luat angajamentul să-i bucure pe bătrânii de la Azilul de bătrâni din Chișinău. Vor avea încă multe invitații, fiind­că sărbătorile abia încep.

De la concursuri le place să revină cu trofee. Au un reperto­riu interesant, variat ce inclu­de anul acesta jocul teatralizat urșii, căprițele, colindele, ceata de urători, semănatul și sorco­va. Văzându-le prestația, juriul nu are cum să nu-i noteze cu punctaj maxim.

 

Ca într-o familie adevărată

 

De obicei, în repertoriu nu sunt doar cântece. Conducă­toarea artistică Iulia Gârlea alcătuiește programe teatraliza­te cu multe obiceiuri. „De exem­plu, avem obiceiuri păstorești. Cântecele le îmbinăm cu anu­mite teatralizări: scoaterea oi­lor la pășunat, care se face de Sfântul Gheorghe și coborârea păstorilor din munți în ziua de Sfântul Dumitru. Avem obice­iul de petrecere a recrutului la armată. Exact cum mi-l amin­tesc de acasă, când plecau frații mei la armată.

La jubileul de zece ani a ansamblului, am făcut nunta la moldoveni – începând cu logodna și terminând cu des­podobitul miresei. Iar la jubi­leul de 15 ani, am făcut un alt spectacol teatralizat cu generi­cul „Așa-i viața omului”, de la naștere până la moarte. La une­le spectacole îi invităm să parti­cipe și pe foștii absolvenți, care o fac cu mare drag”, povestește Iulia Gârlea. Participă toți, in­diferent de vârstă, ca într-o fa­milie adevărată.

 

De prin turnee, revin cu trofee

 

Din ansamblul folcloric fac parte copii, elevi, studenți. Cele mai mici sunt două fetițe de patru anișori, iar cei mai mari membri au 21 de ani.

Regulamentul de activitate a centrului de creație permite să frecventeze centrul și tinerii. Majoritatea frecventează an­samblul de mici și până ajung deja studenți.

„Dacă se îndrăgostesc de mici de folclor, nu mai pleacă. Îi mo­tivăm și prin participarea la di­ferite festivaluri internaționale. Am fost în România, Bulgaria, Franța, Austria, Germania, Li­tuania. Cel mai mare turneu l-am avut în 2011. Fiind invitați de diaspora moldovenilor din Europa, am fost atunci în Litu­ania, Germania, Franța, Aus­tria”, povestește conducătoarea artistică a ansamblului. De prin turnee, pe unde merg, revin cu trofee. Nu mai încap pe raf­turi.

Repertoriul ansamblului este cules de prin toate zonele. Jo­cul teatralizat al urșilor, de exemplu, este un obicei din Bu­covina. Căprițele, colindul sunt din zona de centru a Moldovei, urătura – din Chițcani și textul despre semănat – din Nispo­reni. Iulia Gârlea nu iese din casă fără reportofon. Pe unde merge și când se întâlnește cu bătrâni, tot timpul discută cu ei despre folclor. Îi întreabă ce-și mai aduc aminte, cum mergeau cu uratul de Sfântul Vasile, cum colindau, și întotdeauna le înregistrează.

Urătura pe care o prezintă anul acesta e de la Chițcani. Iulia Gârlea a învățat-o de la o bătrână de 75 de ani.

Iulia Gârlea e de 21 de ani directoare la Centrul de Creație a copiilor „Floarea Soarelui”, sectorul Centru din capitală. Ansamblul folcloric „Balada” împlinește la anul 20 de ani.

Pentru acest eveniment va fi organizat un spectacol excepțional. „Îmi place să văd rezul­tate bune. E o împlinire să lu­crezi cu copiii”, conchide Iulia Gârlea.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand