26 October 2024
Chisinau
Economie

„E timpul să lucrăm astăzi, așa cum am vrea să trăim mâine – Trecem pe alb!”

Loading
Economie „E timpul să lucrăm astăzi, așa cum am vrea să trăim mâine – Trecem pe alb!”
„E timpul să lucrăm astăzi, așa cum am vrea să trăim mâine – Trecem pe alb!”
diez.md

Unul dintre patru moldoveni muncește la negru, iar dacă toți acești concetățeni ar fi angajați oficial, pensia minimă ar fi de aproape două ori mai mare. Susține Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care vrea să pună capăt salariilor în plic.

„Trecem pe alb” este noua campanie lansată de Minister, care cheamă instituțiile statului să coopereze pentru a combate împreună munca nedeclarată, dorind totodată, să informeze cetățenii despre beneficiile muncii la alb și măsurile desfășurate de către Guvern în acest scop.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a punctat necesitatea construirii unor noi relații dintre cetățean și stat, bazate pe încredere și cooperare. „Ne-am angajat să facem această reformă ca să recuperăm încrederea cetățenilor. Doar împreună, prin încredere și decizii constructive, vom putea să asigurăm salarii și pensii mai bune, drumuri, grădinițe și spitale cu servicii de calitate. E timpul să lucrăm astăzi, așa cum am vrea să trăim mâine – Trecem pe alb!”, a declarat ministrul.

În acest sens, a fost prezentate și un șir de măsuri pentru încurajarea muncii legale. Printre acestea fiind: acordarea subvențiilor pentru munca legală; susținerea tranziției la muncă formală în agricultură, introducerea voucherelor pentru declararea muncii zilierilor; digitalizarea registrelor salariaților; promovarea accesului egal și echitabil la muncă; introducerea controalelor mai eficiente și a sancțiunilor directe; promovarea unui salariu minim cât mai apropiat de costul de trai, precum și unificarea salariului minim în sectorul public și privat.

În opinia ministrului, dacă, astăzi, angajatorii ar declara și ar achita taxele sociale, pensia minimă ar fi de 3 500 de lei. În acest an, statul va compensa peste 5 miliarde de lei pentru pensii și alte asigurări sociale, acoperind din bugetul de stat deficitul fondului social. Dacă am reduce acest deficit, am putea renova anual peste 100 de grădinițe și școli, am ajuta familiile, tinerii, am investi în infrastructură.

Potrivit datelor oficiale, Republica Moldova ratează anual venituri de 15 miliarde de lei din bugetul de stat din cauza muncii la negru și a salariului în plic.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand