1 October 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Drepturile salariatului de la întreprinderile individuale cu capital străin

Loading
Cetăţeanul şi legea Drepturile salariatului de la întreprinderile individuale cu capital străin

 

[wp_ad-camp_1]

 

drepturile-salariatului

Foto: kd-74.ru

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Drepturile salariatului de la întreprinderile individuale cu capital străin

 

guestion

Când trebuie întocmite carnetele de muncă ale lu­crătorilor de la întreprinderile individuale cu capi­tal străin: la angajare sau eliberare din serviciu? Cât costă carnetul de muncă şi în ce măsură trebuie să respecte un asemenea angajator legislația naţională?

 

Eugeniu Rotaru, Glodeni

 

Întreprinderea individuală este o formă a activității de an­treprenoriat, care aparține cetățeanului cu drept de proprietate privată sau membrilor familiei acestuia cu drept de proprietate comună. Întreprinderea individuală, inclusiv cu investiții străine (capital străin), este prezentată în cadrul raporturilor de drept ca persoană fizică–întreprinzător individual. Astfel de întreprinderi sunt în drept să angajeze și să elibereze lucrătorii angajați în con­formitate cu legislația în vigoare.

Codul muncii stabilește anumite particularități ale reglemen­tării muncii salariaților care lucrează la o întreprindere individu­ală. Acestea vizează încheierea contractului individual de muncă şi înregistrarea la autoritatea administrației publice locale, care remite o copie Inspectoratului teritorial de muncă, termenul do­cumentului, modificarea clauzelor lui etc.

Cât privește carnetul de muncă, unele reglementări la acest ca­pitol sunt stabilite prin Codul muncii, altele prin Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului, nr. 1449 din 2007.

Astfel, potrivit art. 66 din Codul muncii, carnetele de muncă se țin pentru toți salariații care lucrează în unitate, inclusiv la în­treprinderea individuală cu capital străin, mai mult de cinci zile lucrătoare. Această dispoziție legală este concretizată în p. 2 al Regulamentului nominalizat, și anume: carnetele de muncă se întocmesc în mod obligatoriu pentru toți salariații care au lucrat cel puțin cinci zile în cadrul unității, indiferent de tipul de propri­etate și forma organizatorico–juridică a acesteia, inclusiv pentru salariații nescriptici, salariații–cetățeni străini și apatrizi.

Referitor la costul carnetului de muncă, vă informăm că, po­trivit p. 80 din Regulamentul menționat, la întocmirea carnetu­lui de muncă angajatorul încasează de la salariat contravaloarea acestuia.

Același Regulament (p. 14) mai specifică precum că toate în­scrisurile referitoare la angajare, transfer, stimulări și recompense se efectuează în corespundere cu ordinele (dispozițiile, deciziile, hotărârile) angajatorului în termen de cel mult șapte zile calenda­ristice de la emiterea acestora. Înscrierile referitoare la încetarea contractului individual de muncă se efectuează în ziua eliberării salariatului.

Faptul că întreprinderea este individuală, adică cu drept de proprietate privată, nu oferă angajatorului dreptul de a nu res­pecta prevederile legislației ce vizează angajarea la întreprinderile individuale sau eliberarea salariaților angajați. Or, refuzul neînte­meiat de angajare în întreprinderea individuală este interzis. De asemenea, nu se permite eliberarea salariaților în afara temeiuri­lor prevăzute de legislație.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand