Ce plăți îi sunt calculate de către angajator unui salariat care este pensionar şi care a activat la unitatea respectivă timp de 28 de ani, în cazul concedierii acestuia pe motiv de reducere a personalului?
Tatiana, Chșinău
Potrivit şefului Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion Preguza, în cazul concedierii salariaților pe motivul reducerii numărului sau a statelor de personal, angajatorul este obligat să asigure plățile garantate prin lege. La acestea se referă: pentru prima lună, plata unei indemnizații de eliberare egală cu mărimea însumată a unui salariu mediu săptămânal pentru fiecare an lucrat la unitatea în cauză, dar nu mai mică decât un salariu mediu lunar.
În același timp, art. 186, alin. (1), lit. a) din Codul muncii specifică în acest sens că dacă unitatea a fost succesorul de drept al unei unități reorganizate anterior și contractul individual de muncă cu salariații în cauză nu a încetat în nici un caz sau temei din cele indicate în art. 81 din Codul muncii (în circumstanțe ce nu depind de voința părților – art. 82, 305 și 310 sau la inițiativa uneia dintre părți – art. 85 și 86), se vor lua în calcul toți anii de activitate.
Cu alte cuvinte, perioada de activitate la unitatea respectivă trebuie să fie neîntreruptă. Or, mărimea acestei plăți se află în raport direct cu durata vechimii în muncă neîntreruptă la unitatea în cauză. Această indemnizație de concediere este garantată inclusiv pentru salariații-pensionari disponibilizați pe motivul reducerii numărului de personal. Prin urmare, în cazul indicat de dumneavoastră, mărimea indemnizației de concediere este egală cu 28 de salarii medii săptămânale.
Persoanelor concediate în legătură cu reducerea numărului de personal, inclusiv salariaților-pensionari, le este garantată plata indemnizației de concediere și pentru a doua lună, dar în mărimea salariului mediu lunar, cu condiția că persoana disponibilizată nu a fost plasată în câmpul muncii.
Salariații-pensionari nu beneficiază de indemnizația de concediere pentru a treia lună, deoarece ei nu pot fi înregistrați în calitate de șomer de către agenția teritorială de ocupare a forței de muncă și, prin urmare, nu li se eliberează certificatul respectiv. Una din condițiile pentru a fi înregistrat în calitate de șomer, potrivit art. 2 din Legea privind ocuparea forței de muncă și protecția socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, este vârsta cuprinsă între 16 ani și vârsta stabilită pentru obținerea dreptului la pensie pentru limită de vârstă sau la o altă pensie, cu excepția pensiei de urmaș și a pensiei de invaliditate a persoanelor cu dizabilități. Salariații-pensionari în cazul concedierii pe motivul reducerii numărului de personal pot fi înregistrați de către agenția teritorială de ocupare a forței de muncă în calitate de persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, dar nu ca șomer, a mai precizat şeful Departamentului juridic al CNSM.