30 mai 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Drepturile salariaților din medicină, consolidate în Convenția Colectivă

Loading
Cetăţeanul şi legea Drepturile salariaților din medicină, consolidate în Convenția Colectivă

Mamele cu copii de până la 10 ani vor putea să-și scurteze ziua de lucru cu două ore, fiindu-le menținut salariul, iar conducăto­rii instituțiilor medicale vor putea cumula două funcții, având posi­bilitatea să profeseze și ca doctori. Se vor bucura de garanții sociale și tinerii care fac studii și lucrea­ză. Toate acestea sunt prevăzute în Convenția Colectivă pentru anii 2018-2021, semnată, miercuri, de către Ministerul Sănătății, Mun­cii și Protecției Sociale, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Federația Sindicală „Sănătatea”.

conventie-colectiva-sanatatea

Convenția, prin care se urmă-rește dezvoltarea și modernizarea ramurii sănătății, constituie un in­strument eficient de comunicare, negociere, facilitare a unor drep­turi pentru personalul medical, dar servește și ca pârghie de fortifi-care a calității serviciilor medicale pentru managerii instituțiilor me­dico-sanitare. Documentul conține 13 capitole și 10 anexe, în care sunt stipulate obligațiile, dar și dreptu­rile, condițiile de salarizare și ac­tivitatea de zi cu zi a lucrătorilor medicali. Prevederile din acesta ur­mează să se regăsească în contrac­tele colective de muncă din fiecare organizație din ramură. Convenția Colectivă este obligatorie pentru aplicare în toate unitățile din sec­torul sănătății din țară, indiferent de tipul de proprietate și de forma juridică de organizare.

„Convenția Colectivă va conso­lida și mai mult comunitatea me­dicală. Am semnat un document foarte important pentru întreg sistemul de sănătate. Împreună vom reuși să întreprindem măsuri importante în domeniul medicinei. Documentul vine ca un suport în apărarea drepturilor salariaților, a intereselor profesionale, economi­ce și de muncă”, a declarat Svetlana Cebotari, ministrul Sănătății, Mun­cii și Protecției Sociale.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand