Mamele cu copii de până la 10 ani vor putea să-și scurteze ziua de lucru cu două ore, fiindu-le menținut salariul, iar conducătorii instituțiilor medicale vor putea cumula două funcții, având posibilitatea să profeseze și ca doctori. Se vor bucura de garanții sociale și tinerii care fac studii și lucrează. Toate acestea sunt prevăzute în Convenția Colectivă pentru anii 2018-2021, semnată, miercuri, de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Federația Sindicală „Sănătatea”.
Convenția, prin care se urmă-rește dezvoltarea și modernizarea ramurii sănătății, constituie un instrument eficient de comunicare, negociere, facilitare a unor drepturi pentru personalul medical, dar servește și ca pârghie de fortifi-care a calității serviciilor medicale pentru managerii instituțiilor medico-sanitare. Documentul conține 13 capitole și 10 anexe, în care sunt stipulate obligațiile, dar și drepturile, condițiile de salarizare și activitatea de zi cu zi a lucrătorilor medicali. Prevederile din acesta urmează să se regăsească în contractele colective de muncă din fiecare organizație din ramură. Convenția Colectivă este obligatorie pentru aplicare în toate unitățile din sectorul sănătății din țară, indiferent de tipul de proprietate și de forma juridică de organizare.
„Convenția Colectivă va consolida și mai mult comunitatea medicală. Am semnat un document foarte important pentru întreg sistemul de sănătate. Împreună vom reuși să întreprindem măsuri importante în domeniul medicinei. Documentul vine ca un suport în apărarea drepturilor salariaților, a intereselor profesionale, economice și de muncă”, a declarat Svetlana Cebotari, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare