3 iulie 2024
Chisinau
Social

Drepturi și impedimente: sindicatele și Ministerul Justiției caută soluții

Loading
Social Drepturi și impedimente: sindicatele și Ministerul Justiției caută soluții
Drepturi și impedimente: sindicatele și Ministerul Justiției caută soluții
sindicate.md

Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a avut, pe 6 aprilie, o întrevedere cu Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției, în cadrul căreia a discutat aspecte le­gate de aplicarea taxei de înregis­trare de stat pentru organizațiile sindicale, în scopul dobândirii sta­tutului de persoană juridică.

CNSM consideră că acest fapt consti­tuie un impediment esențial în realizarea dreptului constituțional al salariaților la întemeierea și afilierea la sindicat. Prin im­punerea taxei de înregistrare de stat pentru organizațiile sindicale, în cazul constituirii organizației sindicale sau al modificării sta­tutului acesteia, este afectată grav activi­tatea sindicatului, al cărui scop, la fel ca și în cazul altor organizații necomerciale care sunt scutite de asemenea taxă, nu este unul comercial sau economic.

Legea sindicatelor nr. 1129/2000 nu stabilește taxă pentru înregistrarea sindi­catelor, însă Agenția Servicii Publice (ASP) aplică regula comună pentru înregistrarea persoanelor juridice și organizațiile sindi­cale, care la depunerea documentelor re­spective, urmează să prezinte documentul care confirmă achitarea taxei de înregis­trare, în valoare de 1149 de lei. Această condiție, care, potrivit ASP, reiese din Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali nr. 220/2007, constituie un impediment grav în realizarea dreptului salariaților de a întemeia sindicate și o încălcare a norme­lor internaționale, la care Republica Mol­dova este parte (Convenția nr. 87/1948 a Organizației Internaționale a Muncii privind libertatea sindicală și apărarea dreptului sindical). Potrivit acestei Convenții, dobân­direa personalității juridice de către sindi­cate trebuie să fie doar o chestiune de for­malitate, care să nu constituie un obstacol considerabil în dobândirea acestui statut.

Practica legislației naționale anterioa­re, mai exact, până în 2018, nu a prevăzut plata unei asemenea taxe pentru sindicate. Mai mult, la ora actuală, organizația sindi­cală este unica organizație necomercială care achita taxa de înregistrare de stat de 1149 de lei. Pentru comparație servesc une­le exemple: în baza Legii nr. 86/2020 și a Legii nr. 125/2007, organizațiile necomerci­ale și cultele religioase sunt scutite de taxa de înregistrare de stat.

De asemenea, Legea sindicatelor pre­vede o listă, compusă din trei acte care trebuie prezentate pentru înregistrare, însă organizațiile sindicale sunt impuse să prezinte 8  acte, care de fapt sunt valabi­le pentru înregistrarea persoanelor juridice (fondate în scop comercial) și nicidecum a sindicatelor. Un exemplu în acest sens servește cerința privind prezentarea „ac­tului ce atestă acordarea sediului”. Sau, în cazul când salariații nu dispun de un imobil în proprietate, sau conducătorul nu dorește să-și exprime acordul pentru oferirea sediu­lui, cerința rămâne neîndeplinită.

O altă problemă discutată ține de organizațiile sindicale constituite până în 2016, în baza statutelor federațiilor sindi­cale de ramură. Acestea, în cazul schimbării conducătorului, sunt impuse să-și redo­bândească personalitatea juridică, în baza prevederilor legislației în vigoare, adică neținându-se cont de principiul neretroac­tiv al legii.

În acest sens, CNSM a solicitat amenda­rea art. 10 din Legea sindicatelor pentru ca organizațiile sindicale primare să fie scutite de taxa de înregistrare de stat; simplifica­rea modalității de dobândire a personalității juridice de către acestea; recunoașterea personalității juridice a sindicatelor consti­tuite în baza prevederilor legale, în vigoare până la 16.12.2016.

Ca rezultat al discuțiilor din timpul între­vederii, CNSM a primit asigurări că propu­nerile sindicatelor „vor fi examinate astfel încât să fie excluse dificultățile realizării dreptului la constituire a organizațiilor sin­dicale cu statut de persoană juridică”.

Menționăm că la întrevedere au mai participat Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, și Eugeniu Covrig, șef al Departa­mentului juridic din cadrul CNSM.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand