Reprezentanţii sindicatelor din ţara noastră s-au alăturat acţiunii globale pentru apărarea dreptului salariaţilor la grevă. Acţiunea a fost desfăşurată, pe 18 februarie, la îndemnul Consiliului General al Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor, sub genericul „Nu atingeţi dreptul la grevă!”.
Secretarul confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Nicolae Suruceanu, a menţionat, în cadrul unei întruniri organizate miercuri la Institutul Muncii din Chişinău, că în prezent grupuri de angajatori din întreaga lume încearcă să submineze dreptul salariaţilor la grevă.
Acest drept constituie o bază puternică şi esenţială a democraţiei şi a justiţiei economice şi asigură posibilitatea ca, atunci când angajatorii refuză să negocieze, angajaţii să poată suspenda activitatea de muncă pentru a echilibra preponderenţa şi privilegiul unei minorităţi şi forţa acţiunii colective.
Aproape toate ţările lumii recunosc faptul că muncitorii au dreptul de a declanşa greve. Cu toate acestea, după 50 de ani de la recunoaşterea juridică internaţională a dreptului la grevă, angajatorii încearcă să distrugă legislaţiile naţionale care garantează acest drept juridic fundamental. În acest fel, se doreşte ca forţa de muncă din întreaga lume să devină vulnerabilă şi pasivă şi să fie polarizat pentru totdeauna raportul de forţe la locul de muncă şi în societate.
Astfel, angajatorii au încercat să restricționeze procedurile Organizaţiei Internaţionale a Muncii prin încercările de a bloca deciziile OIM privind problemele esenţiale în ceea ce priveşte protecția lucrătorilor. Conform Constituţiei OIM, dacă un diferend între angajatori, muncitori şi guverne nu poate fi aplanat la OIM, Curtea Internaţională de Justiţie trebuie să fie invitată să se pronunţe asupra litigiului. Cu toate acestea, grupurile de angajatori încearcă să blocheze statul de drept şi se opun CIJ.
Dacă dreptul la grevă ar fi suprimat, am deveni cu toţii sclavi, ceea ce nu vom permite să se întâmple |
Multe guverne acceptă cererea mişcării sindicale privind respectarea Constituţiei OIM şi prezentarea problemei în faţa CIJ, dar sunt şi dintre acelea care o amână. În consecinţă, sindicatele cheamă aceste guverne să-şi justifice nerespectarea dreptului internaţional şi a rolului crucial al OIM.
Reprezentanţii sindicatelor avertizează că, dacă angajatorii îşi ating scopul, toate drepturile obţinute pentru forţa de muncă – orar de muncă rezonabil, salarii echitabile, sărbători şi zile de odihnă, sănătate şi securitate la locul de muncă, protecţie împotriva exploatării şi discriminării – vor fi în pericol.
Participanţii la întrunirea de miercuri au fost informaţi că textul îndemnului, care a fost remis de Consiliul General al Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor, a fost adus la cunoştinţa tuturor centrelor sindicale naţional–ramurale, Consiliului de Femei şi Consiliului de Tineret al CNSM. Experţii sindicali au evidenţiat faptul că Legea Supremă a ţării noastre recunoaşte dreptul la grevă şi prevede că „legea stabileşte condiţiile de exercitare a dreptului la grevă, precum şi răspunderea pentru declanşarea nelegitimă a grevei”.
Cu toate acestea, nu există o lege specială care ar constitui mecanisme de realizare a dreptului constituţional la grevă al salariaţilor. Realizarea acestui drept doar la nivel de unitate este reglementată, într-o anumită măsură, de Codul muncii. În corespundere cu acelaşi cod, la nivel de ramură, teritorial şi naţional, declanşarea şi desfăşurarea grevelor poate avea loc în conformitate cu prevederile Convenţiei colective de nivelul corespunzător.
De când a fost elaborat Codul muncii, din 2003, partenerii sociali nu au reuşit să elaboreze o convenţie colectivă care să prevadă procedura de organizare şi desfăşurare a grevelor la nivel de ramură, teritorial şi naţional. Din acest motiv, declanşarea şi desfăşurarea grevelor la aceste niveluri a devenit imposibilă.
În acelaşi timp, Codul muncii limitează participarea la grevă a salariaţilor din unităţile cu flux continuu de activitate.
Reprezentanţii sindicatelor au constatat că, în ultimii ani, nu au fost înregistrate cazuri concrete de violare a dreptului salariaţilor moldoveni de a desfăşura greve. Totodată, Guvernul de la Chişinău şi Confederaţia Naţională a Patronatului din Moldova nu au întreprins acţiuni care ar submina dreptul la grevă, recunoscut prin Constitu-ţie.
În acest context, CNSM a înaintat propuneri concrete, în forma unui proiect de lege privind soluţionarea conflictelor colective de muncă, în scopul perfecţionării legislaţiei naţionale în domeniu, inclusiv ce ţine de dreptul la grevă. Aceste propuneri ale sindicatelor constituie obiectul discuţiilor din cadrul unui grup de lucru tripartit, care, la rândul său, urmează să înainteze Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective soluţii concrete în acest sens.
Participanţii au făcut un schimb de opinii pe marginea mai multor încercări ale salariaţilor din ţara noastră de a declanşa greve. În context, a fost evidenţiat faptul că acest drept poate fi un instrument eficient de apărare a drepturilor şi intereselor muncitorilor doar atunci când întregul proces este gestionat de persoane cu experienţa şi cunoştinţele necesare şi când sunt respectate procedurile legale.