3 iulie 2024
Chisinau
Social

Dreptul la pensie anticipată pentru stagiu îndelungat, în vigoare

Loading
Social Dreptul la pensie anticipată pentru stagiu îndelungat, în vigoare
Dreptul la pensie anticipată pentru stagiu îndelungat, în vigoare
Vocea poporului

De la 1 ianuarie curent, a fost in­trodusă o nouă categorie de pensie – pensia anticipată pentru carieră lungă. Aceasta se acordă persoa­nelor care au realizat o activitate în muncă mai mare decât stagiul necesar prevăzut la pensiile pentru limită de vârstă. Asta înseamnă că, începând cu prima zi a anului cu­rent, vârsta standard de pensiona­re pentru bărbați va fi de 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare – de 34 de ani. Pentru femei, vârsta standard de pensionare de 63 de ani va intra în vigoare de la 1 iulie 2028, iar stagiul complet de coti-zare de 34 de ani va intra în vigoare pe 1 iulie 2024.

 

Formula de indexare, revizuită

A fost revizuită și formula de indexare a pensiilor. Indexarea se va face o dată pe an, la 1 aprilie. De asemenea, este prevăzut și un coeficient de majorare a pensi­ilor, în valoare de 50% din creșterea economică reală pentru anul pre­cedent, care va fi acordat la data de 1 aprilie, în sumă fixă. Totodată, va fi revi­zuită și modalitatea de stabilire a pensiei minime. Cuantumul pensiei minime va fi stabilit anual de către Guvern, valoarea acestuia urmând să fie cel puțin egală cu cea din anul precedent.

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că pensia anticipată pentru carieră lungă se acordă de la data depunerii cererii, termenul de examinare a acesteia fiind de 60 de zile de la data depu­nerii împreună cu toate actele necesare.

„Mai informăm că, pensiile pentru limită de vârstă se acordă în baza cererii res-pective, prin adăugarea perioadelor ne­contributive asimilate și a celor contributi­ve realizate ulterior”, mai precizează sursa citată.

La procedura de pensionare anticipa­tă nu se vor lua în calcul anii de studii, de armată sau concediul de îngrijire al copi­lului, prevederi ce au stârnit nemulțumiri printre deputați și societatea civilă. Într-un interviu, ministrul Muncii și Protecției So-ciale, Marcel Spatari, explică acest fapt.

 

Să nu ne pomenim că mai mult de jumătate din cereri sunt pentru pensie anticipate

 

„Acest mecanism de pensionare an­ticipată are scopul de a remunera, de a recunoaște pe cei care au muncit. Cariera lungă înseamnă că ai muncit mult timp. Bărbații care au muncit 39 de ani cred că au dreptul să iasă la pensie un pic mai devreme, mai repede decât cei care nu au muncit la fel de mult. Vrem să fim prudenți. Nu este exclus ca pe viitor să includem anumite perioade în stagiul eligibil pentru pensionarea anticipată. Nu trebuie însă să o facem amatoricește, că deschidem toate porțile din start și să descoperim că de fapt nu este sustenabil și într-un an să închidem așa cum s-a întâmplat în 2017. Este bine să deschidem dreptul și apoi să ajustăm para­metrii ca să vedem dacă 10, 20% de pensi­onari merg pe pensia anticipată. Să nu ne pomenim că mai mult de jumătate vin pe pensie anticipată”, a spus Marcel Spatari.

 

Opinia CNSM

Contactat de „Vocea poporului”, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a menționat că această modificare este un prim pas pe care îl salută, însă urmează și alte modificări de îmbunătățire a normei legale.

„Ar fi bine ca în stagiul pentru femei să fie incluși cel puțin trei ani din concediul pentru îngrijirea unui copil. Atunci ar fi echi­tabil”, ne-a spus Sergiu Sainciuc. Revizuire la care sindicatele vor insista pe parcurs.

Conform regulii actuale, potrivit CNAS, pentru anul curent ar fi să iasă la pensie an­ticipată patru mii de cetățeni. Totuși, minis­trul Muncii și Protecției Sociale nu exclude că, în urma unor discuții și, poate, amenda­mente, acest număr ar putea fi mărit până la 6-8 mii de pensionari.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand