4 December 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Dreptul la pensie al femeilor care nasc şi educă cinci şi mai mulţi copii

Loading
Cititorii ne scriu Dreptul la pensie al femeilor care nasc şi educă cinci şi mai mulţi copii
Dreptul la pensie al femeilor care nasc şi educă cinci şi mai mulţi copii

 

 

mama-multi-copii

Foto: ziarulnational.md

„Am muncit la câmp după ce am absolvit şcoala de opt ani din satul de baştină. Eram mulţi în familie şi trebuia să o ajutăm pe mama să acumuleze stagiul de cotizare necesar pentru stabili­rea pensiei de vârstă. Am crescut şi munceam pentru noi, iar intre timp am născut şi educat cinci copii. La 54 de ani, m-am dus la Casa teritorială de asigurări so­ciale din oraşul Ungheni ca să-mi fie stabilită o pensie de vâr­stă minimă. Acolo mi s-a spus că n-am o vechime în muncă de 30 de ani, ci numai 20 şi trebuie să mai lucrez. I-am rugat să-mi dea măcar pentru 15 ani, pe motiv de sănătate, nu mai pot lucra. N-au vrut însă să mă asculte.

În august 2015, voi împlini 57 de ani şi nu primesc pensie. Cum se poate să ies la pensie odată cu femeile care nu au copii. Eu creş­team copiii şi mă duceam şi la lucru. Trebuiau să-mi scrie co­rect anii de pensie, ca să ies la pensie la 54, nu la 57 de ani.

 

Nina Cucu, s. Rezina, raionul Ungheni”

 

Tudor Guţu, jurist-expert al Federa­ţiei „Agroindsind”, a precizat că, potrivit art. 14 din Legea nr. 156 din 14.10.1998 privind pensiile de asigurări sociale de stat, cu modificările și completările ul­terioare, dreptul la pensie pentru limită de vârstă se acordă dacă sunt îndepli­nite cumulativ condiţiile prevăzute la art. 41 şi 42.

Din informaţia pe care ne-aţi ofe­rit-o, ce ţine de vârsta de pensionare (54 de ani ca femeie care aţi născut şi educat până la vârsta de opt ani cinci copii), întruniţi condiţiile necesare pentru a obţine dreptul la pensie con­form prevederilor alin. (2) art. 41 din legea sus-menţionată.

Cu regret, însă, nu întruniţi con­diţiile necesare, prevăzute la art. 42 din aceeaşi lege, care stabileşte că, în­cepând din 2003, stagiul de cotizare necesar pentru obţinerea dreptului la pensie pentru limită de vârstă este de 30 ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, condiţie pe care nu o întruniţi.

Totodată, conform art. 15 alin (2) din legea în cauză, asiguratul care la împli­nirea vârstei prevăzute la art. 41 alin. (1) nu îndeplineşte condiţia privind stagiul total de cotizare, dar confirmă un sta­giu de cotizare de cel puţin 15 ani, are dreptul la o pensie parţială, calculată proporţional numărului de ani de coti­zare. Adică, veţi obţine dreptul la pen­sie în luna august a acestui an, când veţi împlini vârsta de 57 ani, iar pensia se va calcula proporţional celor 20 de ani de cotizare. În acelaşi timp, Federaţia „Agroindsind” intenţionează să elabo­reze o propunere de modificare a legii sus-menţionate, pentru ca femeile care au născut şi educat cinci şi mai mulţi copii să poată ieşi la pensie la 54 de ani, dacă dispun de un stagiu de cotizare de cel puţin 15 ani faţă de cel de acum de 30 de ani, a mai specificat Tudor Guţu.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
1
Comentează
  • abygail
    01.06.2015

    Buna ziua,am 58 ani,am o vechime in munca de 18 ani,am nascut si crescut 6 copii. Imi puteti spune la ce varsta ma pot pensiona si care ar fi pensia minima pe care as putea sa o iau?

Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand