Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. | |
La întrebările primite la redacţie va răspunde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA. | |
Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39 | |
Luni şi joi de la 14.00-16.00. |
Dreptul la o retribuţie echitabilă, prioritar în politicile de salarizare
Ce înseamnă salarizare echitabilă?
Elena Lungu, Ocnița |
Art. 4 din Carta Socială Europeană revizuită prevede că, în vederea asigurării exercitării dreptului la o salarizare echitabilă, părțile contractante se angajează: să recunoască dreptul lucrătorilor la o salarizare suficientă, care să le asigure acestora, precum și familiilor lor, un nivel de trai decent; să recunoască dreptul lucrătorilor la un coeficient major la salarizare pentru orele suplimentare de muncă, cu excepția unor cauze particulare; să recunoască dreptul lucrătorilor la salarizare egală pentru muncă de valoare egală; să recunoască dreptul tuturor lucrătorilor la o perioadă de preaviz rezonabilă în cazul încetării angajării; să nu autorizeze reținerile din salariu decât în condițiile și în limitele prescrise de legislația sau reglementarea națională ori fixate prin convenții colective sau sentințe de arbitraj.
Același articol stabilește că exercitarea acestor drepturi trebuie să fie asigurată prin intermediul convențiilor colective încheiate în mod liber, fie prin metode legale de fixare a salariilor, fie prin orice altă modalitate adecvată condițiilor naționale.
Realizarea dreptului la o salarizare echitabilă în sensul Cartei Sociale Europene constituie angajamente și obiective principale în politica salarizării din Republica Moldova.
Desfacerea contractului individual de muncă în legătură cu reorganizarea unităţii
Am fost preavizată că voi fi concediată pe motivul reorganizării unităţii. Doresc să aflu dacă reorganizarea unităţii poate servi drept motiv pentru concedierea salariaţilor.
Daria Gîlcă, Străşeni |
Reorganizarea unităţii ca fapt juridic nu poate servi drept temei pentru desfacerea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului. Motiv pentru aceasta poate servi doar refuzul salariatului de a continua munca în legătură cu reorganizarea acesteia (art. 86, alin. (1), lit. v) din Codul muncii).
Reorganizarea unităţii poate avea loc cu sau fără reducerea numărului sau a statelor de personal din unitate. Art. 86, alin. (1), lit. c) din Codul muncii stabileşte drept temei de desfacere a contractului individual de muncă nu reorganizarea unităţii, ci faptul reducerii numărului sau a statelor de personal, indiferent dacă a avut loc sau nu reorganizarea.
Reorganizarea unităţii, după caz, poate servi drept motiv de reducere a numărului sau a statelor de personal care, la rândul său, constituie temei juridic de concediere a salariaţilor în legătură cu reducerea locurilor de muncă (a funcţiilor deţinute).