13 November 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Dreptul la indemnizație în anumite situații: ce spune legislația

Loading
Cetăţeanul şi legea Dreptul la indemnizație în anumite situații: ce spune legislația
Dreptul la indemnizație în anumite situații: ce spune legislația
agora.md

În timpul orelor de lucru mi s-a făcut rău și am chemat ambulanța. Șase ore le-am lucrat la locul de muncă și toto­dată instituția medicală mi-a deschis  concediu medical din aceeași zi. Ce mi se va achita în ziua în care m-am îmbolnăvit, salariu sau indemnizația de boală? Se achită indemnizația de boală dacă angajatul se îmbolnăvește în timpul conce­diului anual suplimentar plătit? Ce înseamnă indemnizația pentru recuperarea capacității de muncă și când se achită? Există cazuri când se acordă concediu medical dar nu se achită indemnizație?

Reghina P., Chișinău

 

Ana MOLDOVANU

consilier superior

în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

Conform prevederilor Legii nr. 289/2004 privind indemnizațiile pentru incapacitate tempo­rară de muncă şi alte prestații de asigurări sociale și Hotărârii Guvernului nr. 108/2005 de imple­mentare a acesteia, pentru perioa­da concediului medical ce se suprapune cu perioada de desfășurare a activității de muncă se plătește salariul şi nu indemnizația.

Indemnizația pentru incapaci­tate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau de acciden­te nelegate de muncă, precum și indemnizațiile de maternitate și de protezare ortopedică se acor­dă și în cazul în care incapacitatea temporară de muncă a survenit în timpul concediului de odihnă anu­al plătit (de bază sau suplimen­tar). Concediul anual de odihnă se prelungește cu durata incapacității de muncă ce a survenit în timpul concediului.

În cazul în care incapacitatea de muncă a survenit înainte de începerea concediului neplătit sau a concediului pentru îngrijirea co­pilului până la vârsta de trei ani, concediile menționate se consi­deră amânate şi indemnizația se stabilește în bază generală.

Pentru zilele de concediu ne­plătit, pentru perioada suspendării contractului individual de muncă şi a altor contracte de prestări  servicii, indemnizațiile nu se stabi­lesc.

E de menționat faptul că indemnizațiile: pentru incapacitate tem­porară de muncă cauzată de boli obișnuite sau de accidente nele­gate de muncă, pentru îngrijirea copilului bolnav, pentru preveni­rea îmbolnăvirilor (carantină) și indemnizația de protezare ortope­dică nu se stabilesc în perioada în care asiguratul se află în concediu pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani. Norma dată nu se aplică persoa­nelor care își reiau activitatea de muncă.

În scopul recuperării capacității de muncă, asiguratul are dreptul la:

  1. indemnizație pentru incapa­citate temporară de muncă în le­gătură cu protezarea ortopedică;
  2. tratament balneosanatorial.

Indemnizația în legătură cu protezarea ortopedică se acor­dă în cazul în care asiguratul este internat în staționar pentru prote­zare şi/sau pentru intervenție orto­pedică, pe toată perioada de aflare în staționar.

În caz de tratament balneosa­natorial (ambulatoriu, staţionar), indemnizația se stabilește dacă durata concediului anual (de bază şi suplimentar) nu este suficientă pentru efectuarea tratamentului şi deplasarea tur-retur la aceste in­stituţii.

În cazul în care concediul anual a fost folosit înainte de plecarea la tratament balneosanatorial, durata concediului (de bază şi suplimen­tar) se exclude din perioada pentru care se acordă indemnizaţia re­spectivă, iar salariatului i se poate acorda un concediu neplătit pe o durată echivalentă cu concediul anual.

Asiguratului trimis, în modul stabilit, pentru tratament recu­peratoriu în instituțiile balneosa­natoriale, nemijlocit din secțiile spitalicești ale prestatorilor de servicii medicale, indemnizația se stabilește pentru toată perioada aflării în sanatoriu.

Mai există o indemnizație pentru prevenirea îmbolnăviri­lor (carantină), care se stabilește asiguratului căruia i s-a institu­it carantina cu interzicerea de a continua activitatea, pe durata stabilită prin certificat medical, întocmit conform legislației în vi­goare.

În cazul în care au fost prezen­tate acte sau date false, ori s-a tăi­nuit obținerea venitului asigurat în perioada concediului medical și ca rezultat s-au efectuat cheltuieli nejustificate din contul angajatorului sau/şi din contul bugetului asigurărilor sociale de stat, persoana vinovată restituie bene­vol sumele primite necuvenit sau acestea se reţin în baza hotărârii instanței judecătorești.

Indemnizația nu se stabilește asiguratului în cazul în care:

  1. îşi cauzează premeditat dau­ne sănătăţii;
  2. şi-a pierdut capacitatea de muncă în urma comiterii unei in­fracţiuni;
  3. a urmat tratament forţat, conform hotărârii judecătoreşti, cu excepţia asiguraţilor cu dizabili-tăţi mintale;
  4. se află în detenţie sau în pro­ces de expertizare medico-legală;
  5. prezintă acte false;
  6. neglijează serviciile medica­le sau de reabilitare care îi stau la dispoziţie;
  7. certificatul medical a fost anulat în modul stabilit de Minis­terul Sănătății;
  8. se deplasează peste hotarele ţării în perioada aflării în conce­diu medical, cu excepţia deplasării pentru consultaţii, investigaţii sau pentru a urma tratamentul prescris și cu excepția femeilor aflate în concediu de maternitate.

În cazurile expuse la lit. f), g) şi h), plata indemnizației înce­tează începând cu ziua în care a fost constatată încălcarea şi până la expirarea concediului medical. Sumele plătite nejustificat din con­tul angajatorului sau/şi din contul bugetului asigurărilor sociale de stat se restituie de către asigurat benevol angajatorului sau/și bu­getului asigurărilor sociale de stat sau se restituie în baza hotărârii instanței judecătorești.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand