
Proiectul de lege propune modificarea metodologiei actuale de formare a prețurilor la produsele petroliere
Un proiect de lege ce prevede metodologia de formare a prețurilor la produsele petroliere și de stabilire a dreptului de import al motorinei de către agricultori pentru consum propriu a fost discutat la o ședință recentă a Comisiei parlamentare speciale pentru elaborarea și aprobarea unui pachet de modificări legislative în vederea susținerii fermierilor.
Proiectul de lege propune modificarea metodologiei actuale de formare a prețurilor la produsele petroliere. Conform noilor prevederi, aflate în corespundere cu practica europeană, prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale vor fi calculate în baza valorii cotațiilor medii Platts FOB MED, în conformitate cu „European Marketscan”, recalculată în moneda națională. La respectiva valoare vor fi adăugate costurile primare de tranzacționare aferente operațiunii de import, cota accizelor, a taxei pe valoare adăugată, precum și marja comercială specifică, stabilită anual de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, ce cuprinde valoarea cheltuielilor și a pierderilor înregistrate la comercializarea produselor petroliere.
Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului, atât producătorii agricoli, cât și repre-zentanții companiilor petroliere care au participat la dezbateri au salutat aprobarea modificărilor propuse şi au constatat că actuala metodologie de calcul este una învechită și ineficientă.
În cadrul ședinței a mai fost discutată propunerea fermierilor privind majorarea Fondului de subven-ționare în agricultură și acordarea de subvenții pentru fiecare hectar lucrat. În context, conducerea Parlamentului a solicitat Ministerului Finanțelor să prezinte informații la acest subiect prin estimarea cheltuielilor necesare și identificarea posibilelor surse financiare.
Proiectul de lege discutat în cadrul ședinței urmează a fi completat cu propunerile venite de la reprezentanții companiilor petroliere și de la ANRE, axate pe stabilirea dreptului de import al motorinei de către agricultori pentru consum propriu și prevenirea abuzurilor și contrabandei cu produse petroliere. Reprezentanţii comisiei parlamentare sus-menţionate au stabilit ca, la începutul acestei săptămâni, să fie pus pe masa deputaților tot pachetul agricol, pentru a fi semnat și introdus în procedură legislativă. Ei au estimat că, până pe 15 iulie sau cel târziu până la sfârșitul sesiunii de primăvară, deputaţii vor reuşi să aprobe măsurile respective.
De menţionat că, la o ședință anterioară, Comisia parlamentară specială pentru elaborarea și aprobarea pachetului de modificări legislative în vederea susținerii agricultorilor a propus spre examinare şase proiecte de acte legislative. Această comisie a fost creată prin Hotărârea nr. 103 din 21 mai 2015 a Parlamentului. Comisia, constituită din deputați din toate fracțiunile parlamentare, urma să propună, până pe 1 iulie 2015, proiecte legislative în vederea dezvoltării agriculturii și a susținerii producătorilor agricoli autohtoni.