6 December 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Drept de control asupra respectării legislaţiei muncii. Restituirea indemnizaţiei paternale

Loading
Cetăţeanul şi legea Drept de control asupra respectării legislaţiei muncii. Restituirea indemnizaţiei paternale
legislatie

Foto: adevarul .ro

 

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Drept de control asupra respectării legislaţiei muncii

 

guestion

Care sunt drepturile sindicatelor la efectuarea controlului asupra respectării legislaţiei muncii?

 

Andrei  Carp, Chişinău

 

În scopul efectuării controlului asupra respectării legislaţiei mun­cii, potrivit art. 386 din Codul muncii, sindicatele sau, după caz, re­prezentanţii acestora sunt în drept: să controleze respectarea acte­lor legislative şi a altor acte normative privind timpul de muncă şi cel de odihnă, privind salarizarea, alte condiţii de muncă, precum şi executarea contractelor colective de muncă; să viziteze şi să inspec­teze nestingherit subdiviziunile unității unde activează membrii de sindicat, şi să prezinte angajatorului propuneri executorii, cu indica­rea căilor posibile de eliminare a neajunsurilor depistate; să solicite şi să primească de la angajatori informaţiile şi actele juridice la nivel de unitate necesare controlului; să conteste, în modul stabilit, actele normative ce lezează drepturile de muncă, profesionale, economice şi sociale ale salariaţilor, prevăzute de legislaţia în vigoare. La efec­tuarea controlului asupra respectării legislaţiei muncii şi a altor acte normative ce conţin norme ale dreptului.

 

Restituirea indemnizaţiei paternale

 

guestion

În perioada concediului paternal, angajatorul mi-a solici­tat să revin la serviciu. Eu am acceptat, însă acum, după expirarea concediului, mi s-a cerut să restitui indemnizația paternală. Poate fi așa ceva?

 

Nicolae BRADU, Călărași

 

În acest caz, se constată încălcarea condițiilor de plată a indemnizației paternale. Potrivit pct. 32 din Regulamentul aprobat prin Hotărâre de Guvern nr. 1245 din 15.11.2016 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 405-414/1345 din 25.11.2016), pentru pe­rioada concediului paternal care se suprapune cu perioada în care tatăl a desfășurat activități la locul de muncă de bază, se plătește salariu, dar nu indemnizația paternală. În asemenea situație, pentru perioada de suprapunere, indemnizația plătită se restituie.

Punctul 31 din același regulament dispune că, dacă s-a tăinu­it obținerea venitului asigurat în perioada concediului paternal la locul de muncă de bază și, ca rezultat, s-au efectuat cheltuieli ne­justificate din bugetul asigurărilor sociale de stat, persoana care a beneficiat neîntemeiat de indemnizație paternală restituie benevol sumele primite sau în baza hotărârii instanței judecătorești.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand