19 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Dovezile savanţilor, argumentul sindicatelor

Loading
Без рубрики Dovezile savanţilor, argumentul sindicatelor
Dovezile savanţilor, argumentul sindicatelor

 

 

sindicate

Foto: vocea.md

Săptămâna trecută, a fost orga­nizat ad-hoc un seminar pentru membrii comisiilor permanente ale Consiliului General al Confede­raţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

 

Invitatul special al evenimentului a fost Anatolie Rojco, doctor în economie, con­ferenţiar, cercetător la Institutul Naţional de Cercetări Economice. Oleg Budza, pre­şedintele CNSM, a relatat că seminarul vine ca urmare a semnării, recent, a unui acord de colaborare dintre CNSM şi insti­tuţia respectivă privind realizarea unor studii despre situaţia economică din ţară, salarizarea, economia informală. Or, pro­blema economică, în opinia sa, reprezintă una dintre componentele de bază ale acti­vităţii sindicatelor.

Anatolie Rojco i-a iniţiat pe liderii sin­dicali din ţară cu numeroase detalii, pro­bleme în ce priveşte calcularea şi ponde­rea salariului minim în ţară. Participanţii la seminar au putut să afle că, după crite­riul salarizării, Republica Moldova ocupă unul dintre ultimele locuri în spaţiul CSI, depăşind doar Kârgâzstanul.

Pentru conducerea CNSM, a precizat Oleg Budza, contează opiniile savanţilor, cercetările ştiinţifice privind minimul de existenţă şi sistemul de remunerare a muncii. Pentru ca mai apoi acestea să fie folosite drept argumente în negocierile cu Guvernul pentru a-l convinge să le asigure oamenilor un trai decent, să fie luate mă­suri pentru combaterea economiei infor­male, a sărăciei în ţară. Deoarece, spune preşedintele CNSM, nu se mai poate trăi aşa cum trăim astăzi. Pleacă lumea din ţară, încât nu se ştie cine va munci mâine pentru a întreţine pensionarii, copiii, in­valizii.

Ce va fi cu sectorul bugetar? – se întrea­bă Oleg Budza. Pedagogii deja au ieşit la acţiunile de protest, medicii sunt revoltaţi, bibliotecarii primesc nişte salarii mizere. Soluţia ar fi, crede dumnealui, diminua­rea economiei informale. Dacă ar fi apli­cate pârghiile recomandate de sindicate pentru combaterea economiei informale, este de părere preşedintele CNSM, atunci ar putea fi identificate surse enorme de bani în ţară pentru majorarea salariilor, a pensiilor.

Pe an ce trece, creşte povara fiscală, în timp ce aproape 15 miliarde de lei cir­culă prin zona gri a economiei, constată Oleg Budza. Dar oare nu ar fi mai bine dacă măcar 2-3 miliarde de lei din această sumă fabuloasă să fie recuperate şi alocate în bugetul ţării şi, în felul acesta, să fie slă­bită presiunea fiscală asupra salariatului? – se întreabă Oleg Budza. În mod sigur, medicii, pedagogii, lucrătorii din cultură se vor bucura de salarii decente. În fine, am rezolva problema gravă a pensionari­lor din ţară.

Din păcate, a subliniat liderul sindica­telor din Moldova, în ţara noastră se ates­tă o mare diferenţă dintre salariul mediu şi veniturile conducătorilor. Managerii unor întreprinderi din ţară ajung să ridi­ce lefuri ce depăşesc de 20 de ori salariul mediu al unui angajat. La alte companii, câte un grup de persoane beneficiază de 50 la sută din fondul de salarizare. Adică, vreo câteva persoane se lăfăiesc, iar majo­ritatea lucrătorilor nu au cu ce-şi întreţine familia, plăti serviciile comunale.

De aceea, este nevoie de nişte cerce­tări economice ca să dovedim Guvernului, Parlamentului să regândească politică de salarizare, astfel încât salariatul să poată avea un trai decent. Trebuie să fie aplica­tă o politică fiscală flexibilă şi, în acelaşi timp, să fie stabilite sancţiuni aspre pen­tru cei care folosesc munca „la negru”, conchide preşedintele Confederaţiei Naţi­onale a Sindicatelor din Moldova.

Dincolo de raportul privind minimul de existenţă şi sistemul de remunerare, participanţii la seminar au avut posibilita­tea să se familiarizeze cu diversele proble­me în ce priveşte protecţia femeii, despre măsurile întreprinse de sindicate în direc­ţia majorării salariilor, a indemnizaţiilor. O comunicare în acest sens a realizat Ana Moldovanu, şefa Departamentului pro­tecţie social-economică de la CNSM. Iar Nicolae Suruceanu, secretar confederal al CNSM, a vorbit despre rolul incomen­surabil al sindicatelor în procesul de ar­monizare a legislaţiei muncii şi securităţii sociale din R. Moldova cu cea din UE.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand