5 December 2024
Chisinau
Cultura

Dovada dăinuirii noastre în timp, purtătoarea de cuvânt a civilizaţiei

Loading
Cultura Dovada dăinuirii noastre în timp, purtătoarea de cuvânt a civilizaţiei
Dovada dăinuirii noastre în timp, purtătoarea de cuvânt a civilizaţiei
expresul.md

Ziua Culturii Naționale este marcată în Republica Moldova și în România pe 15 ianuarie, în semn de omagiu zilei de naștere a ma­relui poet Mihai Eminescu. Cu această ocazie, în întreaga țară au fost organizate mai multe evenimente care au avut scopul de a promova cultura naţională, valorile culturale autentice. Programul de activități a cuprins mai multe acțiuni: spectacole, recitaluri, expoziții, proiecții de filme etc.

La Chișinău, în preajma bustului lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Li­teraturii Române din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” a avut loc o ma­nifestare literar-artistică, precum și un moment de evocare a Poetului nepereche, susținut de oameni de cultură și de artă.

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, precum și pentru activitate prodigioasă în domeniul culturii, contribuție substanțială la promovarea valorilor spirituale ale neamului, succese remarcabile în acti­vitatea de creaţie și înaltă măiestrie profesională, președintele Maia Sandu a acordat mai multor oameni de cultură medalia „Mihai Eminescu” și diverse titluri onorifice.

Evenimentele organizate în acest an cu ocazia Zilei Culturii Naționale au început pe 13 ianuarie și încă mai continuă.

Anticipând Ziua Culturii Națională, pe 13 ianuarie, la Palatul Republicii, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, condusă de maes­trul Mihail Agafița, a prezentat un concert în cadrul căruia au răsunat fragmente din baletele „Luceafărul” și „Venancia” de compozitorul Eugen Doga. În cadrul concer­tului au mai evoluat Capela Corală Acade­mică „Doina” și soprana Elena Demirdjean.

Un recital de orgă a susținut Anna Stre­zeva. În program au răsunat „Toccate pentru orgă” de Bach, lucrări de Messiaen, Renaud, Widor, Reger, Boellmann, Frescobaldi și Tudor Chiriac.

O seara romantică, dedicată Luceafăru­lui poeziei noastre, s-a desfășurat la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, unde publicul a avut posibilitatea să vizioneze spec­tacolul cu genericul „Al meu nume o să-l poarte…”. Pe scenă au evoluat actorii și Orchestra de cameră a Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

La Galeria „Constantin Brâncuşi” a fost vernisată expoziţia-concurs de artă con­temporană, care conține 100 de lucrări. Cele mai valoroase au fost distinse cu premii de către Ministerul Culturii, de Direcţia cultură a Primăriei Chişinău şi de Uniunea Artiştilor Plastici.

La Biblioteca Națională a fost inaugurată expoziția „Ion Luca Caragiale – un om cât o lume, 170 de ani de la naștere” și a avut loc lansarea „Calendarului Național 2022”, iar Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” le-a prilejuit iubitori­lor de artă delicii spirituale în cadrul expoziției „Acesta a fost Eminescu, aceasta este opera lui”.

La Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină” a avut loc un concurs-recital pentru copii din creația lui Mihai Eminescu. Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din orașul Bălți a prezentat spectacolul „Dialoguri Mol-dave”.

La Muzeul Național de Istorie a Moldo-vei a fost proiectat filmul artistic „Lucea­fărul” și documentarele „Eu, Eminescu” și „Mihai Eminescu. Lucruri mai puțin cunos­cute”.

Prin Ziua Culturii Naționale realizăm, conștientizăm cât de important este să apreciem moștenirea culturală transmisă de înaintașii noştri. Parafrazând afirmația unui mare scriitor, putem afirma și noi că dacă cultură nu e, nimic nu e.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand