3 iulie 2024
Chisinau
Social

Douăsprezece persoane au devenit formatori sindicali de nivel ramural

Loading
Social Douăsprezece persoane au devenit formatori sindicali de nivel ramural
Douăsprezece persoane au devenit formatori sindicali de nivel ramural
Vocea poporului

Acum un an, în martie 2023, Federația Sindicală a Educației și Științei (FSEȘ) a lansat un curs de instruire în domeniul pregătirii de formatori sindi­cali de nivel ramural. În cadrul proiectului „Formare de for­matori”, aprobat de Consiliul educațional al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și desfășurat de FSEȘ în perioada martie 2023 – martie anul curent, opt lideri sindicali din ramura educației și alți patru din ramura culturii și-au dezvoltat competențele ne­cesare desfășurării activităților de formare sindicală.

Ideea acestui proiect a pornit de la necesitatea de a mări numă­rul de formatori sindicali din cadrul Federației Sindicale a Educației și Științei, susține Nadejda Lavric, vicepreședintă a FSEȘ. Obiecti­vul proiectului este de a fortifi­ca competențe necesare pentru desfășurarea activităților de for­mare sindicală de calitate. La finele instruirii, formabilii vor fi capabili să proiecteze și să desfășoare se­minare de instruire cu respectarea tuturor cerințelor, să transmită cunoștințe din domeniul sindical, inclusiv pe aspecte ce țin de sfere­le social-economică și juridică, să utilizeze programe și soft-uri spe­ciale de prezentare a informației, să gestioneze situațiile de conflict în cadrul activităților de formare, să demonstreze abilități oratorice în cadrul activităților didactice, să aplice o gamă variată de metode interactive de instruire și de impli­care a participanților.

Prima sesiune de instruire a avut loc la 23-24 martie 2023. Teh­nicile și metodele interactive în lucrul cu adulții, tehnicile de cap­tivare a atenției auditoriului, ma­nagementul timpului în procesul de formare, arta oratorică în activi­tatea formatorului sindical au fost aduse la cunoștința formabililor de către Ramona Roșu, formator din cadrul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ din Piatra Neamț, România. La rândul său, Mihail Condur, expert IT din cadrul Confederației Naționale a Sindica­telor din Moldova, i-a familiarizat pe formabili cu metodele de utili­zare a soft-urilor speciale de crea­re a prezentărilor.

Marți, 9 aprilie, în incinta Insti­tutului Muncii, s-a desfășurat se­siunea de evaluare a proiectului educațional „Formare de forma­tori”, cu participarea membrilor Comisiei de atestare, a reprezentanților CNSM, FSEȘ, Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din Republica Moldova și In­stitutului Muncii.

Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM și președintă a Comisiei de atestare a formatorilor sindicali, a subliniat că în cadrul acestui pro­iect s-a pus accent pe utilizarea metodelor interactive și inovative de instruire a adulților, conform cerințelor actuale în domeniul for­mării sindicale.

Valentina Chiriac, membră a Comisiei de atestare și formator cu experiență, a menționat că membrii echipei de evaluare vor veni cu recomandări pentru noii formatori sindicali, dar nu cu observații.

În cadrul sesiunii de evaluare, cei 12 absolvenți ai proiectului „Formare de formatori” au prezen­tat membrilor Comisiei de atestare proiectele seminarelor de instruire elaborate, iar la final au primit cer­tificate de absolvire a proiectului respectiv.

Timp de un an, beneficiarii pro­iectului au participat la cinci sesiuni tematice de instruire. Potrivit pro­iectului, au existat câteva cerințe minime pentru ca un lider sindical să se înscrie la curs: motivație per­sonală de a dezvolta cariera de for­mator sindical, calități de prezen­tare și vorbire în public, activism sindical, responsabilitate și punc­tualitate, asumarea obligației de a implementa abilitățile obținute în activități sindicale.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand