Biroul de Tineret al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură (BT al FSLC) s-a convocat recent, în prima ședință din acest an, pentru a evalua activitatea acestei structuri sindicale realizată pe parcursul anului 2022 și pentru a discuta despre acțiunile pentru următoarea perioadă de activitate. Ședința s-a desfășurat în format online.
Mihail Condur, președintele Biroului de Tineret al FSLC, a informat despre activitățile acestei structuri sindicale, realizate la nivel de ramură, pe parcursul anului 2022. El a menționat că tinerii sindicaliști din cadrul centrelor și organizațiilor membre ale FSLC au participat la diverse activități realizate atât la nivel de ramură, cât și la nivel teritorial și primar.
La eveniment a participat și Nadejda Andronic, vicepreședintă a FSLC, care a informat că, din numărul total al efectivului sindical al FSLC, tinerii sindicaliști constituie 18 la sută sau peste două mii de tineri salariați și studenți ai instituțiilor din ramura culturii.
„Protecția drepturilor social-economice ale tinerilor a fost și este în atenția federației sindicale de ramură. Conducerea FSLC a cerut de mai multe ori guvernanților sa fie modificată legislația, care să prevadă achitarea indemnizației unice tuturor specialiștilor tineri din ramura culturii, atât din mediu rural, cât şi din cel urban, la fel cum beneficiază tinerii specialiști din ramura educației și cea a sănătății”, a menționat sindicalista.
În final, vicepreședinta FSLC, a menționat că „tinerii sunt prezentul și viitorul țării, iar în domeniul culturii este o necesitate stringentă de specialiști tineri, care trebuie să fie motivați corespunzător pentru a profesa în aceste domenii, atât de importante pentru dezvoltarea armonioasă a fiecărei comunități și a societății în ansamblu”.
Membrele Biroului de Femei al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din Republica Moldova (BF al FSLC) s-au convocat, pe 3 februarie, într-o ședință de lucru pentru a face bilanțul activităților realizate pe parcursul anului 2022 și a trasa prioritățile pentru anul 2023.
La deschiderea activității, Nadejda Andronic, vicepreședinta FSLC, a menționat faptul că, din numărul total al efectivului sindical (de aproape 13 mii de membri), femeile sindicaliste constituie 64 la sută sau peste opt mii de persoane din ramura culturii. În context, protecția drepturilor social-economice ale femeilor este permanent în atenția federației sindicale de ramură la toate nivelurile, la fel ca și drepturile tuturor membrilor de sindicat, a menționat sindicalista.
În calitate de președintă a Biroului de Femei al FSLC, Nadejda Andronic a informat despre activitățile structurii sindicale realizate pe parcursul anului 2022 la nivel de ramură și despre activitățile Comisiei de Femei a CNSM.
În context, s-a menționat activitatea desfășurată, în comun cu Biroul de Tineret al FSLC, cu genericul „Fiecare femeie și fată are dreptul la respectarea și protecția drepturilor umane”, organizată în contextul Campaniei „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”. Prin această activitate s-a intenționat de a contribui la informarea și sensibilizarea societății privind fenomenul violenței în societate și de a crește gradul de conștientizare privind problema violenței asupra femeilor și fetelor din ramură și din țară.