Persoanele fizice vor dispune, începând din acest an, de dreptul de a solicita structurilor fiscale să transfere până la două la sută din suma impozitului pe venit din salariu, achitat la buget pe parcursul anului, pentru susţinerea unor organizaţii necomerciale sau instituţii religioase. Acest drept este prevăzut în Legea nr.324 din 23.12.2013 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative prin care Codul fiscal nr.1163-XIII din 24.04.1997 a fost amendat în acest sens.
Prevederea în cauză se referă la persoanele fizice, cu excepţia întreprinzătorilor individuali şi a gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), iar destinatari ai celor două la sută vor putea fi organizaţiile necomerciale de utilitate publică şi instituţiile religioase. Potrivit legii sus-menţionate, mecanismul de repartizare procentuală şi lista de beneficiari ai acestor transferuri vor fi stabilite de Guvern.
La solicitarea unui corespondent al ziarului „Vocea poporului”, specialiştii Ministerului Finanțelor au precizat că această instituţie a elaborat un ordin, ce urmează a fi aprobat de Executivul republican, prin care va fi stabilită entitatea ce va prelua responsabilitățile respective.
Aceştia au evitat să specifice însă şi despre ce entitate este vorba sau alte detalii legate de mecanismul respectiv.
Oamenii achită impozite pentru ca Guvernul să le rezolve problemele |
Surse din cadrul confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova au comunicat pentru “Vocea poporului’’ că Ministerul Finanţelor a stabilit, printr-un ordin intern, un termen de o lună pentru a fi elaborate proiectele de documente ce vor reglementa metodologia de punere în aplicare a art. 88 alin.(7) din Codul fiscal, care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2014.
Stimularea sectorului neguvernamental
Şeful adjunct al direcţiei protecţie social-economică a CNSM, Sergiu Iurcu, a apreciat că noua prevedere a Codului fiscal este binevenită şi rolul ei este de a stimula şi intensifica activitatea organizaţiilor neguvernamentale. Sergiu Iurcu a remarcat că, în prezent, statutul organizaţiilor de utilitate publică ar trebui să fie certificat de o comisie specializată de pe lângă Ministerul Justiţiei.
Nu există însă informaţii că această comisie ar fi una funcţională, iar pe pagina web a Ministerului Justiţiei datele respective sunt învechite. Acest lucru se întâmplă în pofida faptului că reglementările în vigoare prevăd întocmirea unor rapoarte anuale şi actualizarea pe bază permanentă a listei organizaţiilor de utilitate publică.
Cât despre noua prevedere a Codului fiscal, în acest caz va fi, probabil, necesară o selectare suplimentară, după anumite criterii, a organizaţiilor care vor beneficia de transferurile în cauză, a apreciat şeful adjunct al Direcţiei protecţie social-economică a CNSM.
Transparenţă şi control
Sergiu Iurcu a adăugat că una din solicitările sindicatelor faţă de Ministerul Finanţelor şi cel al Justiţiei va fi ca acest mecanism de redistribuire a celor două la sută din impozitul achitat la buget de către salariaţi să fie consultat cu toate părţile interesate. „În asemenea cazuri este necesar să se asigure mecanisme de transparenţă şi control. De asemenea, cred că şi sindicatele ar putea fi incluse în această listă”, a opinat Sergiu Iurcu.
Preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a precizat pentru ‘‘Vocea poporului’’ că această practică există în lume de 30-40 de ani. Ea a fost iniţiată după ce unele ţări dezvoltate au ajuns la concluzia că unele probleme cu care se confruntă societatea sunt rezolvate mult mai greu de structurile formale ale statului decât de unele instituţii, cum sunt organizaţiile neguvernamentale sau biserica.
Problemele respective se referă, în special, la o parte din nevoile persoanelor cu dizabilităţi, ale copiilor orfani sau bătrânilor. Aceşti oameni au nevoie nu doar de susţinere materială, ci şi de compasiune, ataşament, pe care, de regulă, instituţiile formale nu le oferă.
În consecinţă, factorii de decizie din aceste ţări au decis ca o parte din plăţile obligatorii achitate de cetăţeni să fie direcţionate către instituţiile care pot rezolva cel mai bine problemele în cauză.
Veaceslav Ioniţă a afirmat că impozitul este o plată pe care oamenii o achită pentru ca Guvernul să le rezolve problemele. „În societatea moldovenească sunt foarte multe probleme şi o bună parte le rezolvăm noi. Sunt însă altele, pe care le pot soluţiona şi alte instituţii şi atunci noi acceptăm ca două la sută din impozitul pe venit al persoanelor fizice să fie atribuit acestora. Pe viitor, plăţile în cauză ar putea fi mai mari şi cetăţeanul va fi acela care va decide cui să le atribuie”, a concretizat preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe.
Veaceslav Ioniţă a menţionat că există câteva aspecte pozitive ale acestei practici. Prima ţine de faptul că cetăţeanul devine astfel mai implicat, mai activ, deoarece ştie ce se întâmplă cu impozitul achitat din munca sa şi că poate gestiona el însuşi o parte din acesta. E un fel de democraţie directă, a apreciat vorbitorul. În al doilea rând, membrii societăţii pot verifica prin aceste transferuri modul şi domeniile în care fucţionează asociaţiile obşteşti sau biserica şi în acest fel se poate ajunge la o implicare a întregii societăţi. „Este una când o biserică are grijă să ofere câte un prânz cald în fiecare zi unor bătrâni şi e cu totul altceva dacă despre acest lucru ştie toată lumea şi fiecare îşi poate aduce contribuţia”, a spus parlamentarul.
Aspecte de funcţionalitate
Preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe a admis că, în primul an de aplicare, această nouă practică ar putea să nu fie suficient de funcţională. Legislatorul a constatat că nici necesitatea în mecanismul existent de certificare a organizaţiilor de utilitate publică nu era până acum una destul de mare. Odată cu adoptarea noii prevederi legale, va fi necesar să se ştie mai clar care sunt organizaţiile de utilitate publică, ce fel de servicii sunt prioritare, a adăugat deputatul.
Important e ca oamenii să vadă cine le rezolvă cel mai bine problemele |
„Poate că peste un timp vom stabili mai multe domenii în care să poată fi direcţionate aceste surse financiare, dar pentru început vor fi doar cele ce ţin de asistenţa socială, actele de caritate. După primul an de punere în aplicare a acestei prevederi, vom acumula o anumită experienţă şi ulterior vom perfecţiona noua practică”, a relevat Veaceslav Ioniţă.
„Cel mai important e că am decis că cetăţeanul trebuie să participe activ la viaţa societăţii, să vadă cine îi poate rezolva problemele şi să dispună de dreptul de a direcţiona din impozitul său bani acolo unde crede că este necesar. Eu vă asigur că cele două la sută au fost acceptate de toate părţile”, a accentuat Veaceslav Ioniţă. Cu referire la ordinul Ministerului Finanţelor, parlamentarul a apreciat că reprezentanţii instituţiei au stipulat în acest document ceea ce au crezut necesar. Cât despre Comisia economie, buget şi finanţe, specialiştii acesteia vor organiza, în februarie-martie anul curent, consultări cu reprezentanţii cultelor religioase şi ai asociaţiilor obşteşti axate pe noua practică instituită în RM, a conchis Veaceslav Ioniţă.