5 October 2024
Chisinau
Social

Doi salariaţi de la „Apă–Canal” Taraclia au murit în timpul serviciului

Loading
Social Doi salariaţi de la „Apă–Canal” Taraclia au murit în timpul serviciului
Doi salariaţi de la „Apă–Canal” Taraclia au murit în timpul serviciului
apa-canal

Cel mai grav în acest caz e că, deşi au fost asiguraţi cu echipa­ment de protecţie, angajaţii nu l-au folosit.
Foto: acc.md

 

Doi bărbaţi, de 63 şi 47 de ani, angajaţi ai întreprinderii „Apă–Canal” din Taraclia, au murit, la mijlocul lunii trecu­te, în timp ce efectuau lucrări de curăţare a sistemului de canalizare din preajma unui bloc din oraşul respectiv. Cazul este cercetat de un in­spector al muncii de stat şi de unul de la sindicate. 

 

Vasile Siloci, inspector principal de muncă al sindicatelor, a precizat pentru „Vocea poporului” că cei doi lucrători erau asiguraţi de angaja­tor cu echipamentul de lucru şi de protecţie necesar, doar că nu l-au folosit.

Mai mult, responsabil de organi­zarea activităţii în cauză era bărba­tul care efectua nemijlocit lucrările şi care s-a intoxicat primul. Cel de-al doilea lucrător a coborât în fân­tână pentru a-şi salva colegul, care îşi pierduse cunoştinţa, dar, pentru că nu şi-a pus masca de protecţie contra gazelor, ambii au decedat.

Inspectorul sindical de muncă a adăugat că fântâna de canalizare la care lucrau cei doi angajaţi era goală, spre deosebire de celelal­te construcţii de acest fel de lângă aceeaşi casă, care erau inundate. În încercarea de a desfunda traseul, primul dintre cei doi salariaţi a dat de o cârpă, care, fiind scoasă pen­tru a elibera conducta de scurgere, a permis răspândirea în fântână a unui gaz toxic.

În prezent, inspectorii de muncă desfăşoară un proces de investiga­ţii şi de colectare a explicaţiilor din partea reprezentanţilor întreprin­derii.

Cel mai grav în acest caz e că, deşi au fost asiguraţi cu echipa­ment de protecţie, angajaţii nu l-au folosit. De regulă, aceşti specialişti preferă să lase fântâna descoperită, pentru a se aerisi, în loc să-şi pună masca de protecţie. În acelaşi timp, gazul toxic poate să apară în fântâ­nă şi în timpul efectuării lucrărilor, ca în cazul de faţă, a remarcat Va­sile Siloci.

Cu referire la măsurile luate la întreprindere în urma tragediei, inspectorul sindical de muncă a specificat că accentul se va pune pe controlul strict al respectării normelor de securitate şi sănătate în muncă, prevăzute pentru astfel de lucrări. Totodată, va avea loc instruirea tuturor angajaţilor, pen­tru ca fiecare dintre ei să ştie de ce echipament trebuie să dispună şi cum să-l folosească.

În corespundere cu legislaţia în vigoare, dacă echipamentul de protecţie lipseşte sau nu poate fi folosit, lucrătorii sunt în drept să refuze efectuarea lucrărilor care le pot pune viaţa sau sănătatea în pericol.

De menţionat că cercetarea ca­zului se va încheia în decurs de cinci zile de la prezentarea tutu­ror materialelor necesare, inclu­siv a concluziei centrului raional de sănătate publică şi a expertizei medico-legale.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand