4 October 2024
Chisinau
Social

Dialogul și parteneriatul social, consolidat și la Ungheni

Loading
Social Dialogul și parteneriatul social, consolidat și la Ungheni
Dialogul și parteneriatul social, consolidat și la Ungheni
Vocea poporului

Peste 40 de persoane, membri și lideri ai activului sindical din ca­drul a 19 ramuri din raionul Un­gheni, au participat la o ședință de lucru, la care au participat Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Mol-dova, Sergiu Sainciuc, vicepreșe-dinte al CNSM, Polina Fisticanu, șefa Departamentului protecție social-economică al CNSM. La eve­niment au luat parte și Tatiana Lazăr, vicepreședintă a Consiliului Raional Ungheni, precum și RodicaLupu, reprezentanta CNSM în raion.

La deschiderea evenimentului Igor Zubcu a vorbit despre importanța par-teneriatului social, a dialogului eficient cu factorii de decizie, despre consolida­rea mișcării sindicale în teritoriu, pentru a promova drepturile salariaților membri de sindicat. De asemenea, s-a referit la realizările și prioritățile sindicatelor, pe ce domenii acum se concentrează activitatea confederației.

La rândul său, Sergiu Sainciuc a trecut în revistă acțiunile întreprinse de CNSM în vederea protejării și promovării drepturilor salariaților membri de sindicat, dar și modi­ficările legislative operate recent la propu­nerea sindicatelor.

 

Provocări și soluții

Participanții au abordat mai multe aspecte legate de provocările cu care se confruntă salariații membri de sindicat, precum și importanța asigurării unei protecții sociale veritabile și a sporirii garanțiilor acordate salariaților prin instru­mentele parteneriatului social.

„Întâlnirea a fost utilă și necesară,iar participanții foarte receptivi. Au adresat întrebările care îi măcinau și au primit răspunsuri la ele. Unii din­tre ei ne-au spus că au primit răspunsuri la unele întrebări chiar din discursuri­le reprezentanților CNSM, ceea ce ne-a bucurat enorm de mult. Subiectele s-au referit la stimularea tinerilor specialiști de a rămâne în țară și a munci în dome­niul în care și-au făcut studiile, precum și la remunerarea muncii, sporurile salariale, condițiile nocive de lucru, discrepanțele sa­lariale în diferite ramuri, neconcordanțele legislative etc. Un participant a reclamat și un caz de întârziere la plata salariilor. În context, s-a accentuat faptul că restanțele salariale influențează nu doar remune­rarea în muncă, dar și aspectul ce ține de prestațiile de asigurări sociale, pensiile etc. A fost abordat și subiectul ce ține de ac­tivitatea Comisiei pentru consultări și ne­gocieri colective de muncă în raion. Colegii depun eforturi și au dorință de a schim­ba lucrurile în mai bine”, a spus, pentru „Vocea poporului”, șefa Departamentu­lui protecție social-economică al CNSM, Polina Fisticanu.

Activitatea dată face parte din șirul de acțiuni incluse în proiectul „Susținerea Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective și a comisiilor pentru consultări și negocieri colective la nivel teritorial în asumarea rolului lor în meca­nismele de consultare colectivă și nego­cieri”, implementat de CNSM, cu suportul Organizației Internaționale a Muncii, în perioada martie-aprilie 2022, în mai multe raioane din Republica Moldova.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand