La Rezina a avut loc Forumul regional „Dialog cu cetățenii”, la care s-au întâlnit câțiva deputați din Parlamentul Republicii Moldova cu reprezentante ale administrației publice locale, ale instituțiilor din teritoriu, ONG-urilor din Rezina, Râbnița, Șoldănești și Dubăsari. Scopul acestui eveniment este de a contribui la creșterea nivelului de încredere dintre cetățeni și legislatori și pentru ca deputații să audă din prima sursă despre problemele cu care se confruntă populația.
În cadrul forumului de la Rezina au participat deputate și deputați din diferite comisii parlamentare, făcându-se abstracție de componenta politică. Atât invitații, cât și gazda, au abordat subiecte ce vizează reforma administrației publice locale, modificarea și completarea Legii privind descentralizarea administrativă, angajarea tinerilor specialiști în câmpul muncii, protecția socială a diferitelor categorii de cetățeni, educație, ajutoarele materiale, pensii, egalitatea de gen, imaginea femeii în mass-media etc. Legislatorii s-au referit, evident, și la cele mai recente acte legislative adoptate sau care sunt examinate și au răspuns la toate întrebările participantelor.
Valentina Stratan, vicepreșe-dinta Comisiei parlamentare protecție socială și familie, a vorbit despre problemele de gen și le-a încurajat pe femei să fie mai îndrăznețe și să se implice în procesul decizional. „În sfârșit, în Parlament a fost votată legea 180, elaborată de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, și susținută de structurile internaționale. S-a votat în sfârșit acea cotă procentuală de reprezentare a genurilor. A fost votat și concediul paternal de două săptămâni oferit taților. Datorită acestui lucru, familia va fi consolidată după nașterea copilului. Faptul că s-a majorat cu 40% indemnizația pentru creșterea copilului, de asemenea, este un rezultat bun”, a menționat Valentina Stratan.
Deputatul Roman Boțan a afirmat: “Eu susțin egalitatea de șanse și sunt de acord că femeile pot avea de spus un cuvânt mult mai greu în politică. Nu trebuie neapărat să demonstrăm cine e mai tare, ci că suntem o societate unită în care oamenii se respectă”, a declarat Roman Boțan. Acesta s-a referit și la necesitatea implementării reformelor pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor. „Programele de susținere a tinerilor antreprenori, combaterea corupției, neacordarea salariului „în plic” – toate acestea ar conduce la creșterea economiei. O altă măsură ar fi trecerea instituțiilor preșcolare la autogestiune financiară, pentru că practica din școli a dovedit eficiență”, a afirmat deputatul.
Și Elena Hrenova le-a încurajat pe femeile din sală să fie active în viața politică, economică și socială a țării. Ea s-a referit la probleme sociale, precum indexarea pensiilor, tarifele la servicii comunale care, deseori, sunt mai mari decât pensiile etc.
Președinta raionului Rezina, Eleonora Graur, a vorbit, de asemenea, despre implicarea femeii în politică. Drept exemplu a servit propria experiență. Eleonora Graur este la al doilea mandat, iar când a fost în primul mandat, era cea mai tânără președintă de raion din Republica Moldova.
A urmat runda de întrebări și răspunsuri. Fiind încurajate de discursurile ținute anterior, femeile s-au referit la multe probleme care le deranjează. Lora Grosu, șefă adjunctă a Oficiului teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, a propus ca persoanele care beneficiază de ajutoare sociale din partea statului să presteze timp de 3-4 zile pe lună muncă în folosul comunității.
„Munca în folosul societății este o problemă la nivel de țară, menționată la toate dialogurile noastre cu cetățenii. Există un pro-iect de lege în acest sens, care ar reglementa munca în folosul so-cietății, prestată de beneficiarii de indemnizații sociale, dar preve-derile proiectului sunt contestate de organizațiile pentru protecția drepturilor omului”, a menționat Valentina Stratan.
Au urmat mai multe propuneri, de care deputații au promis să țină cont. De exemplu, directoarea azilului de bătrâni din Șoldănești a propus să fie revizuită politica de cadre în aziluri. Eugenia Halus, directoarea Liceului „Evrica” din Râbnița, a avut propuneri referitoare la achitarea pensiilor foștilor profesori din școlile cu predare în limba română din Transnistria.
Forumul parlamentar regional „Dialog cu cetățenii” a fost organizat cu susținerea Programului ONU „Femeile în politică”, în parteneriat cu Platforma Comună de Dialog a Doamnelor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova și Secretariatul Parlamentului. Scopul acestor întruniri este de a consolida dialogul dintre deputați și reprezentanții societății civile, ai administrației publice locale, precum și diverse categorii de cetățeni. Până în prezent, forumuri parlamentare similare s-au desfășurat în raioanele Orhei, Leova, Edineț, Ungheni, Comrat, Ialoveni, Călărași, Soroca și Glodeni.
Programul ONU „Femeile în Politică” este implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, sprijinit financiar de Guvernul Suediei.
Acest material este realizat de publicația „Vocea Poporului”, cu sprijinul financiar al UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor).
Viziunile exprimate ]n articol sunt cele ale autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunile partajate de UN Women sau ONU, în general.
Materialul poate fi utilizat gratuit pentru scopuri necomerciale, cu înștiințarea cuvenită a UN Women.