
Foto: gov.md
Un program de granturi pentru promovarea inițiativelor cu caracter inovativ ale moldovenilor din diasporă a fost lansat de curând în ţara noastră. Programul „Diaspora Engagement Hub” prevede acordarea a 39 de granturi în valoare totală de 125 de mii de franci elvețieni, sumă oferită de Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare.
Potrivit reprezentanţilor Biroului pentru Relaţiile cu Diaspora, scopul acestui program este de a consolida eforturile diasporei moldoveneşti asupra dezvoltării durabile a ţării noastre. Granturile vor fi acordate pentru reîntoarcerea profesională a diasporei, pentru proiecte inovatoare ale moldovenilor aflaţi în străinătate şi parteneriate strategice regionale.
Astfel, pentru reîntoarcerea profesională a diasporei vor fi acordate 18 granturi a câte 2000 de franci elveţieni, în scopul încurajării transferului de capital uman și de experiență profesională pentru dezvoltarea academică, socială și economică a Republicii Moldova.
Totodată, 16 granturi a câte 4000 de franci elveţieni vor fi pentru implementarea unor proiecte și activități cu caracter inovator din diferite domenii, bazate pe transferul de cunoștințe, experiențe și bune practici internaționale.
De asemenea, cinci granturi a câte 5000 de franci elveţieni vor fi oferite asociațiilor din diasporă pentru desfășurarea diferitelor acțiuni cu caracter social-economic regional, comunitar, educațional și de sănătate. Acestea vor fi implementate de grupuri de inițiativă compuse din câte cel puțin două asociații ale diasporei din minimum două țări și o organizaţie neguvernamentală din Republica Moldova.
Reprezentanţii Guvernului au anunţat că lansarea acestui program de granturi are loc într-un context în care este nevoie mai mult ca oricând de valorificarea expertizei din partea diasporei moldoveneşti pentru susţinerea ţării noastre.
O prioritate a actualului Guvern este creșterea bunăstării oamenilor și dezvoltarea economică a țării. Guvernul are toată deschiderea pentru a facilita transferul de competențe, de experiență profesională, de cunoștințe, de bune practici de la reprezentanții diasporei către cei din interiorul țării pentru mai multă performanță.
În acelaşi timp, reprezentanţii Guvernului au declarat că sunt determinaţi să recâștige încrederea moldovenilor din diasporă prin acțiuni concrete şi eficiente. Printre acestea se numără susţinerea programelor Biroului pentru Relații cu Diaspora al Cancelariei de Stat, precum şi aprobarea Strategiei naționale „Diaspora 2025”.