6 December 2024
Chisinau
Social

Deținutele de la Rusca produc gumă de mestecat la o fabrică din Hâncești

Loading
Social Deținutele de la Rusca produc gumă de mestecat la o fabrică din Hâncești
Deținutele de la Rusca produc gumă de mestecat la o fabrică din Hâncești
protv.md

Continuă să-și întrețină familiile, chiar dacă se află după gratii. 40 de femei, care își ispășesc pedeapsa în Penitenciarul de la Rusca, produc gumă de mestecat la o fabrică din Hâncești. Deținutele au fost angaja­te, acum o lună, și vor ridica lunar un salariu de 7 mii de lei. Afacerea a luat naștere, după ce o femeie de afaceri din Ucraina a decis să adu­că utilajul necesar și să investească bani grei pentru prepararea gumei de mestecat, care va fi exportată, în mare parte, în țările Uniunii Europene.

Într-o sală spațioasă din municipiul Hâncești se produce gumă de mestecat. Fără studii în domeniu, dar instruite ca la carte, deținutele se discurcă de minune la locul de muncă. Motivația lor principală este dorința de a-și recăpăta mai repede libertatea și posibilitatea de a trimite un ban acasă. „Am acasă o familie și trebuie să o ajut cu ce pot. Fetița învață la școală, băiatul este student, trebuie bani”, ne spu­ne una dintre deținute.

 

Dorința de a-și recăpăta libertatea

Printre angajate am întâlnit-o și pe Ele­na. Acum 3 ani, femeia a fost condamnată la 10 ani de închisoare. Ea regretă mult de ceea ce a făcut. Faptul că a fost încadrată în câmpul muncii îi dă posibilitatea nu doar să adune bani, dar și să-i fie redusă pedeapsa. „Între acești patru pereți este foarte greu. Vrem acasă lângă copii. Am un student la Chișinău, celălalt copil este în clasa a noua. Sper ca prin această mun­că să mai reduc din anii la care am fost condamnată la închisoare. Sigur că regret ce am făcut, dar acum nu mai întorci tim­pul. Deja ne mobilizăm să ne facem zilele mai productive, iar banii primiți să-i trimi­tem acasă la familie”, susține femeia.

În fiecare zi, deținutele fac naveta de la penitenciar la serviciu. Acestea sunt escor­tate de gardieni, care le și supraveghea­ză în timpul muncii. „Posibilitățile de care dispun deținutele în urma angajării sunt că primesc salariu și că li reduc din terminul de detenție. Pentru trei zile lu­crătoare, li se reduc una din pedeapsă. Pe lângă încadrarea în câmpul muncii, la noi mai au loc și alte activități, cum ar fi cea educațională, de resocializare și integrare în societate”, a menționat Ion Ciubuc, di­rectorul penitenciarului nr. 7 de la Rusca.

„Mă bucur de fiecare dată când un nou investitor sau agent economic decide să apeleze la serviciile noastre. Administrația Națională a Penitenciarelor depune efor­turi pentru a crea condiții ca investitorii și agenții economici, să angajeze în câmpul muncii și persoane private de libertate pentru o reintegrare socială mai durabilă, dar și pentru a le reduce din termenul de pedeapsă”, a mai adăugat directorul.

Totodată, ANP își propune să inves­tească mai multe resurse pentru stabilirea parteneriatelor cu diverse întreprinderi pentru ocuparea forței de muncă și cre­area în cadrul penitenciarelor a progra­melor de alfabetizare, educație și formare profesională, adaptate la exigențele pieții muncii și care ar putea duce la obținerea unei meserii.

 

Premieră pentru țară

Fabrica de producere a gumei de mes­tecat este o premieră pentru Republica Moldova. Afacerea a fost pusă pe roate de Irina Firdiuk, o femeie de afaceri din Ucrai­na, care a decis să investească bani grei, asumându-și toate riscurile. Numai utilajul a costat-o un milion de euro.

În următoarea perioadă, gumele de mestecat vor putea fi găsite și pe rafturile magazinelor din țară. Totuși, cea mai mare parte va fi exportată în țările din Uniunea Europeană.

La Penitenciarul nr 7 Rusca sunt aproxi­mativ 300 de deținute, dintre care 165 au un post de muncă remunerat. Menționăm că, femeile reprezintă aproximativ 6 la sută din numărul total de persoane private de libertate din Republica Moldova.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand