18 aprilie 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Deşeuri de carne de pui, vândute sub denumirea altui produs

Loading
Cititorii ne scriu Deşeuri de carne de pui, vândute sub denumirea altui produs
pulpe

Foto: youtube.com

Pe adresa redacţiei a parvenit zilele trecu­te o scrisoare cu ur­mătorul conţinut:

 

„Ne interesează dacă există în Republi­ca Moldova standar­de, care ar reglemen­ta unele aspecte ce ţin de comercializa­rea cărnii de pui şi ar asigura un nivel mi­nim de corectitudine din partea producă­torilor şi a comerci­anţilor.

Este vorba despre asemenea produse cum sunt cele vându­te drept pulpe, dar care sunt, de multe ori, pulpe împreună cu spate. Uneori aces­tea au şi bucăţi mari de piele ce reprezintă cel mai degrabă deşe­uri tehnologice şi nu sunt înlăturate înain­te de comercializare, dar nici nu sunt pen­tru consum. De ase­menea, unele pulpe nu sunt tăiate de la în­cheietura cu piciorul, ci mai conţin şi o bu­cată din acesta. Totul se face pentru a trage la cântar şi a percepe mai mulţi bani, deşi este evident că deşeu­rile respective nu fac parte din produsul numit pulpă şi pot fi doar aruncate.

 

Cu respect,

Angela Mititelu, or. Chişinău”

 

La solicitarea unui corespondent al ziarului, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor au precizat că atunci când pe eticheta unde este indi­cată denumirea produsului și prețul e scris pulpă, trebuie să fie comercializată pulpă curată, fară deșeuri tehnologice (oase, carcas, spate, piele). În caz con­trar, aceste deșeuri trebuie indicate în textul de pe etichetă.

Dacă aceste pulpe împreună cu deșeuri tehnologice sunt depistate de consumator în comercializare și sunt date drept pulpe, atunci este o proble­mă ce ține de competența Agenţiei pen­tru Protecţia Consumatorilor. Conform Legii nr. 231 din 23.09.2010 cu privire la comerţul interior, agenţia efectuează supravegherea pieţei privind conformi­tatea produselor şi serviciilor cu cerinţe­le prescrise şi/sau declarate, inclusiv cu normele metrologice, respectarea cerin­ţei de indicare a preţurilor, precum şi a legislaţiei privind protecţia consumato­rilor, au specificat aceleaşi surse.

Reporterul ziarului a studiat aceas­tă problemă la un şir de magazine şi puncte de comercializare a cărnii de pui din sectorul Râşcani al capitalei. În majoritatea absolută a cazurilor, deşi denumirea produsului ce însoţea pre­ţul de comercializare era indicată drept pulpe, acestea erau împreună cu spate. Întrebaţi dacă dispun şi de pulpe fără deşeuri tehnologice, vânzătorii au con­statat, aproape de fiecare dată, că nu au aşa ceva.

Apelat telefonic, reprezentantul unei cunoscute fabrici de păsări autohtone, responsabil de livrarea producţiei prin magazine şi puncte de comercializare, a precizat că producătorul respectiv nu are în prezent în lista sa de produ­se pulpe fără spate şi nici spate de pui separat.

Acesta a evitat să numească preţurile primului sau celui de-al doilea produs şi a accentuat că producătorul în cauză va opera, în următoarele zile, o majorare a preţurilor.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand