Recent, la Cahul a avut loc o reuniune mult așteptată a reprezentanților întreprinderilor agroindustriale și ai celor mai importante instituții din acest raion, care au discutat probleme de interes comun și cele ce țin de depășirea dificultăților în ceea ce privește forța de muncă din sectorul respectiv.
În debutul întrunirii, organizată impecabil, de altfel, Vasile Mămăligă, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație, a lansat un apel către participanți, pe marginea ideilor conținute de acesta urmând dezbateri aprinse.
E de menționat faptul că Sergiu Rența, președintele Uniunii Teritoriale Cahul „Agroindsind”, a reușit să mobilizeze specialiști din diferite structuri pentru o discuție profundă pe marginea subiectului examinat, reprezentanți ai întreprinderilor, instituțiilor raionale, cum ar fi Direcția Agricolă, Patronatul Agroindustrial, CCI, AOFM etc.
Principalele sarcini ale agendei întrunirii, care s-au aflat în centru atenției, sunt următoarele: Identificarea problemelor cu care se confruntă întreprinderile din raion la capitolul asigurării forței de muncă calificată, cauzele lor și înaintarea propunerilor adresate respectiv: întreprinderilor, structurilor raionale și republicane; examinarea și adoptarea Declarației de intenție cu privire la organizarea Școlii Mecanizatorului în raionul Cahul; impulsionarea funcționării Consiliului Raional AgroindVET Cahul.
În linii generale, aceste sarcini au fost realizate pe deplin, consolidând astfel și mai mult parteneriatul social în domeniul agroindustrial din raionul Cahul pe problemele abordate.
Participanții la întrunire s-au pronunțat pentru implicarea în soluționarea acestor probleme a partenerilor de diverse niveluri: întreprinderile, instituțiile interesate de nivel raional și, respectiv, central ramural și central național.
Cât privește organizarea Școlii Mecanizatorului în raionul Cahul, participanții au căzut de acord referitor la necesitatea coalizării mecanizatorilor din raion, drept o modalitate de a stopa exodul din această importantă categorie de salariați. Iar Școala Mecanizatorului este un prim pas spre crearea Asociației Raionale a Mecanizatorilor, ca formă de combatere a exodului tineretului din zona rurală.
Școala Mecanizatorului, un prim pas spre crearea Asociației Raionale a Mecanizatorilor
În cadrul examinării acestei chestiuni, participanții au susținut ideea instituirii Școlii Mecanizatorului AgroindVET Cahul, lansată de președintele FNSAA „Agroindsind”, Vasile Mămăligă, și-au manifestat hotărârea de a se implica activ în promovarea ei și au semnat Declarația respectivă.
Referindu-se la impulsionarea funcțio-nării Consiliului Raional AgroindVET Cahul, participanții la întrunire au opinat că aceasta este o chestiune de o importanță majoră în ceea ce privește asigurarea întreprinderilor din raion cu forță de muncă înalt calificată. Însă este necesară participarea la examinarea ei a majorității absolute a angajatorilor și liderilor sindicali de la întreprinderile agroindustriale din raion. De aceea, s-a convenit ca o discuția mai aprofundată să fie transferată pentru altă perioadă.
Odată cu desfășurarea întrunirii, care a avut în vizor consolidarea parteneriatului social, orientat spre depășirea deficitului forței de muncă calificată la întreprinderile din sectorul agroindustrial al raionului Cahul, a fost dat startul activităților similare în șapte raioane ale Republicii Moldova, distribuite uniform geografic, precum și în cinci companii mari din sectorul agroindustrial.
Dezbateri finale și bilanțuri
Acest ansamblu de activități s-a finalizat cu o masă rotundă, la care s-a făcut un bilanț al eforturilor pentru depășirea deficitului forței de muncă calificată la întreprinderile din sectorul agroindustrial. Menționăm, în context, că activitățile au fost desfășurate în cadrul unui proiect realizat de Sindicatul 3F din Danemarca în parteneriat cu FS „Sindicons”. La acestea au participat, alături de organizatori, liderii FNSAA „Agroindsind”, C.S. AgroindVET, experți și reprezentanți ai celor mai interesate in-stituții din ramură și de nivel național.
Participanții la masa rotundă au identificat două probleme majore ale forței de muncă de la întreprinderi: insuficiența numărului de lucrători (exodul, fluctuația forței de muncă) și necorespunderea profesională a lucrătorilor în raport cu procesele tehnologice.
Cauzele problemelor identificate care conduc la multiple fenomene negative au fost dezvăluite în expunerile în grupuri.
Dialogul social Sindicat–Angajator nu funcționează eficient la majoritatea întreprinderilor
Este vorba de fenomenul migrației po-pulației de la sat la oraș și în afara țării; o mare parte din absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic nu se mai angajează în câmpul muncii la întreprinderile din sector; sistemul de formare profesională secundar, postsecundar și continuu nu formează competențe profesionale de calitate; piața muncii este slab implicată în procesul de pregătire a cadrelor profesionale, iar majoritatea întreprinderilor nu practică formarea profesională continuă a salariaților; infrastructura actuală nedezvoltată din zonele rurale nu motivează tineretul să muncească la întreprinderile agricole etc.
Totodată, din cauza crizei economice cu care se confruntă și a insuficienței ajutorului acordat din partea statului (povara fiscală mare, subvenții mici etc.), multe întreprinderi pierd capacitatea de a stopa exodul și a angaja la serviciu noi lucrători bine pregătiți. Iar criteriile după care se distribuie subvențiile nu determină atitudinea angajatorului față de salariat.
Dialogul social Sindicat–Angajator și principalul mecanism al acestuia, Contractul colectiv de muncă, nu funcționează eficient la majoritatea întreprinderilor. Participanții la masa rotundă au tras și un semnal de alarmă pentru autorități, solicitându-le o implicare serioasă, ramura agroindustrială fiind una vitală pentru țară.
Leonard PALII, șeful Departamentului organizare, educație, informație al FNSAA „Agroindsind”