4 December 2024
Chisinau
Без рубрики

DECLARAȚIA Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova

Loading
Без рубрики DECLARAȚIA Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova
cnsm

Colaj: vocea.md

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) este profund îngrijorată de faptul că Guvernul Republicii Moldova se pro­nunţă pentru majorarea presiunii fiscale asupra angajaţilor şi, ignorând cerinţele sindicatelor, a propus pentru anul 2014 un cuantum procentu­al al primei de asigurare obligatorie de asistență medicală în mărime de 4%.

 

Aceasta se întâmplă în situaţia în care pe parcursul anilor 2004-2014 ponderea statului în bugetul fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală s-a micşorat de la 66,7 % până la 47,3 %, iar pentru anul 2014 se propune să se aloce pentru o persoană asigurată de către stat doar 1640 de lei, în timp ce persoanele ne­angajate, care alcătuiesc pătura cea mai săracă a populaţiei, urmează să achite pentru poliţa de asigurare 4056 de lei.

CNSM constată că mijloacele fondurilor de asigurări obligatorii de asistență medicală nu întotdeauna sunt utilizate conform destinaţiei – ridicarea calității serviciilor medicale. Astfel, sumele destinate pentru alimentaţia bolnavilor şi compensarea medicamentelor continuă să fie derizorii – 3 și, respectiv, 13 la sută din cheltuieli­le spitaliceşti, iar cele administrative se ridică la 33 de procente.

Pentru a preveni o eventuală revoltă socială, CNSM solicită Guvernului să-şi revizuiască po­ziţia referitor la cuantumul procentual al primei de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Totodată, sindicatele solicită Parlamentului Republicii Moldova să nu adopte art. 4 al pro­iectului Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2014, care prevede un cuantum procentual al primei de asigurare obligatorie de asistență medicală în mărime de 8%, până când în proiectele Legii bugetului de stat și Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2014 nu vor fi prevăzute următoarele:

1. Stabilirea salariului minim unic pe țară la nivelul minimului de existență.

2. Aplicarea unui mecanism de indexare a ve­niturilor băneşti ale populaţiei în funcţie de nive­lul inflaţiei al anului 2013.

3. Majorarea veniturilor bugetului național prin diminuarea ponderii ocupării informale, stimularea creării locurilor de muncă, precum şi din contul mijloacelor obţinute de la aplicarea sancţiunilor pentru munca „la negru” prevăzute de legislație.

4. Completarea Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală în vederea per­sonalizării unei părţi din contribuţiile de asigu­rare obligatorie de asistenţă medicală achitate de persoanele fizice.

5. Finanțarea Serviciului Sănătate Ocupațio-nală din mijloacele bugetului de stat.

6. Majorarea substanţială a cheltuielilor pen­tru compensarea medicamentelor și alimentația pacienților.

În cazul în care cerinţele menţionate vor fi ignorate, CNSM declară că va utiliza toate mijloa­cele legale pentru a asigura întocmai respectarea drepturilor şi intereselor salariaţilor.

 

În numele Comitetului Confederal, Oleg BUDZA

 

Chişinău,

4 decembrie 2013

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand