17 iunie 2024
Chisinau
Social

Decizia de a obliga profesorii să facă test de Covid la 14 zile, aberantă

Loading
Social Decizia de a obliga profesorii să facă test de Covid la 14 zile, aberantă
Decizia de a obliga profesorii să facă test de Covid la 14 zile, aberantă
Vocea poporului

Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei (FSEȘ) critică decizia autorităților de a obliga personalul pedagogic ne­vaccinat să prezinte, o dată la două săptămâni, un test ne­gativ Covid pe cont propriu. Într-un comunicat de presă, reprezentanții FSEȘ solicită autorităților să vină cu clarificări privind recomandarea dată.

„Federația Sindicală a Educației și Științei, reieșind din obligațiile statutare de a proteja drepturile și libertățile membrilor de sindicat, vine cu un apel către decidenții din Guvern, către ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, să facă unele precizări la recomandările enunțate la 23 august 2021 și să evite caracterul imperativ al acestora, or, in­sistarea pe obligativitatea vaccinării va duce, inevitabil, la creșterea unor tensiuni sociale nedorite”, se arată în comunicat.

 

Sintagma „din banii proprii” sună ca un abuz

 

Totodată, reprezentanții sindicatului atrag atenția asupra fap­tului că toți pedagogii achită lunar asigurarea medicală (9% din salariu), fapt care le permite să beneficieze gratuit atât de testele rapide antigen, cât și de cele PCR. Totodată, potrivit FSEȘ, există o categorie de persoane care manifestă reacții adverse la vaccinare și/sau care au contraindicații medicale. În cazul lor, sintagma „din bani proprii” sună ca un abuz.

„Imunizarea populației e un lucru necesar pentru a depăși criza pandemică, dar important este să se respecte principiul benevol al vaccinării, să se evite orice tip de abuz sau intimidare. Încerca­rea autorităților de orice nivel de a „lega” procesul de vaccinare cu îngrădirea drepturilor constituționale la muncă, la sănătate și la viață reprezintă un abuz și o încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților cetățenești”, se menționează în apelul sindicatelor din educație.

Președintele FSEȘ, Ghenadie Donos, afirmă că primește sute de mesaje în care cadrele didactice, angajații din sistemul educațional își exprimă nedumerirea și indignarea în legătură cu obligativita­tea vaccinării și recomandarea de a achita din surse proprii testele Covid.

„Nu toți își pot permite acest lucru, deoarece este o sumă mare de bani, iar de două ori în lună va lovi în bugetul fiecărui profesor. Ceea ce ține de mine, cred că eu acum nu sunt gata să mă vaccinez, dar vremea va arăta și precum toate se vor aranja, doar cu trecerea timpului voi putea spune dacă mă voi vaccina sau nu”, ne spune Irina Mladin, învățătoare la clasele primare de la Gimnaziul „Taras Șevcenko” din Chișinău.

De asemenea, profesoara mai consideră că și alți colegi de breaslă vor trage concluzii din experiențele proprii, întrucât multe cadre didactice au trecut deja prin Covid.

Precizăm că, după ședința Comisiei Naționale de Sănătate Pu­blică, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că angajații din sistemul educațional care nu vor fi vaccinați vor fi obligați să pre­zinte la fiecare două săptămâni rezultatul testului Covid-19.

Acesta va fi făcut din mijloace financiare proprii. Vor fi scutiți de obligativitatea prezentării testului persoanele din sistemul educațional care dețin dovada imunizării sau a faptului că au avut Covid-19 în ultimele șase luni.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand