6 December 2024
Chisinau
Social

Decalaje legate de gen în regiunea Eurasiatică: Impactul pandemiei

Loading
Social Decalaje legate de gen în regiunea Eurasiatică: Impactul pandemiei
Decalaje legate de gen în regiunea Eurasiatică: Impactul pandemiei
besthqwallpapers.com

Este aproape un an de când pandemia Covid-19 își impune condițiile sale pe glob, schimbând reguli, comportamente individu­ale și colective. Devine deja tradi-ție când diferite activități, fie de nivel local, național sau internațio-nal de instruire, precum ar fi trai-ning-uri, workshop-uri, conferințe, webinare sunt organizate în regim on-line.

Astfel, recent a avut loc un webinar internațional, în cadrul căruia s-a discutat proiectul notei analitice care vizează, în special, decalajul legat de diferența de gen în regiunea Eurasiatică. Această lucrare a prezentat principalele provocări cu care s-au confruntat femeile din regiune de la debutul pandemiei de Covid-19. Totoda­tă, au fost făcute recomandări cu privire la modul de a elabora și promova politicile publice care vizează o recuperare incluzivă și durabilă.

Având în vedere că pandemia de Covid-19 a exacerbat și a scos la iveală mai multe probleme ale femeilor din regiunea Eurasiatică, înțelegerea esenței acestor chestiuni va ajuta guvernele și organele abilitate din Europa de Est, Caucazul de Sud și Asia Centrală să identifice acțiunile prioritare pentru depășirea acestor pro-bleme, precum și să le ofere o oportunitate de a face schimb de idei cu privire la cele mai bune practici privind planificarea stra­tegiilor de ieșire din această criză.

Acest webinar a evidențiat aspecte cheie, propunând opțiuni de suport al femeilor și bărbaților din regiune, bazân­du-se pe experiențele țărilor membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvolta­re Economică (OECD), pentru o recupera­re echitabilă și incluzivă în perioada post-pandemică.

William Thompson, șeful subdiviziunii OECD Eurasia, moderatorul seminarului, a menționat că în prim plan pandemia Covid-19 a evidențiat vulnerabilitatea so­cial-economică a femeilor din regiunea Parteneriatului Estic al Europei și din Asia Centrală. Au crescut considerabil cazurile de violență domestică, tot mai multe femei prestează munci neremunerate. De aseme­nea, șeful subdiviziunii OECD a menționat că volumul încasărilor de mijloace în nu­merar în gospodăriile oamenilor a scăzut, precum și condițiile de pe piața muncii s-au înrăutățit, în special, în sectoarele unde predomină femeile, dar și în sectoa­rele cu un nivel ridicat de ocupare informa­lă. Totodată, femeile sunt în fruntea luptei împotriva pandemiei de Covid-19, deoare­ce anume ele reprezintă circa 70% din per­sonalul medical din întreaga lume.

În baza indicilor estimativi ai OECD, pro­nosticul privind dezvoltarea progresului în domeniul egalității de gen ne demonstrea­ză că pandemia Covid-19 ar putea deter­mina stagnarea sau chiar să ne arunce în urmă cu 15 ani.

La webinar au participat oficiali gu­vernamentali implicați în promovarea politicilor publice, experți, reprezentanți ai organizațiilor care lucrează în dome­niul dezvoltării, precum și organizații ale societății civile, care sunt responsabili de formarea și implementarea politicii de gen, fiind membri ai OECD din regiunea Eura­siatică.

OECD este o organizație economică internațională a țărilor dezvoltate care recunoaște principiile democrației repre­zentative și ale economiei de piață libe­re. A fost înființată în 1948 ca Organizație pentru Cooperare Economică Europeană cu scopul de a coordona proiectele pentru reconstrucția economică a Europei în ca­drul Planului Marshall.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand