Un vechi proverb spune: cine nu are bătrâni, să și-i cumpere… Ei, oamenii în etate, sunt purtători de înțelepciune, experiență de viață, pe care o pot împărtăși cu cei mai tineri. Veteranii sindicaliști sunt în stare să depășească provocările cu care se confruntă zilnic și problemele social-economice, prin perseverență, implicare, dăruire de sine, așa cum au făcut-o și în anii tinereții, fiind membri și activiști de sindicat. Anii nu le-au devenit o povară, dimpotrivă, ei au reiterat că sunt mai receptivi și mai dornici de a se implica în activități sociale.
Acestea au fost ideile care au răsunat la întâlnirea de suflet, organizată de Asociația Obștească a Veteranilor Mișcării Sindicale din Republica Moldova cu ocazia Zilei internaționale a oamenilor în etate, marcată pe 1 octombrie.
În luare sa de cuvânt, Mihail Hîncu, președintele Asociației Obștești a Veteranilor Mișcării Sindicale, a adus felicitări veteranilor mișcării sindicale, tuturor celor care au contribuit la propășirea țării. Totodată, el a menționat că generația de astăzi a veteranilor care a muncit cu dăruire de sine își dorește cel mai mult pace și sănătate. În opinia sa, problemele cu care se confruntă astăzi oamenii în etate pot fi rezolvate. „Îmi pare bine că suntem împreună, plini de viață, dornici de a munci, de a ne susține unul pe altul, nu numai prin cuvinte, dar și prin fapte bune”.
Mihail Hîncu a mulțumit conducerii CNSM și federațiilor sindicale care continuă să susțină Asociația Veteranilor atât din punct de vedere moral, cât și financiar.
Totodată, el și-a exprimat speranța ca această colaborate va continua și pe viitor, pentru ca veteranii sindicaliști să devină mai puternici și mai implicați în rezolvarea problemelor actuale. Mihail Hîncu a ținut să mulțumească ziarului sindicatelor „Vocea poporului” pentru receptivitate la problemele veteranilor. De remarcat faptul că circa 50 de membri ai Asociației sunt abonați, pentru anul 2023, la „Vocea poporului”.
Prezentă la eveniment, Lilia Franț, vice-președintă a CNSM, și-a exprimat bucuria că veteranii sindicaliști continuă să fie activi și să muncească cu dăruire, aducând plusvaloare mișcării sindicale. „Vă doresc multă sănătate, o bătrânețe liniștită și demnă și să vă simțiți întotdeauna necesari, să continuați să faceți lucruri frumoase, pentru că aveți o experiență mare, pe care o puteți împărtăși tinerilor sindicaliști”, a relevat Lilia Franț.
Totodată, ea a promis că CNSM va fi și pe viitor alături de veterani, pentru a-i ajuta să realizeze proiecte de succes care le vor schimba viața în bine.
Veteranii Dumitru Șandru și Ludmila Lașcionova, promotori ai mișcării sindicale mulți ani la rând, în luările de cuvânt, au mulțumit conducerii Asociației și federațiilor sindicale pentru că veteranii sindicaliști nu sunt lăsați în singurătate, ci sunt mereu implicați în diferite acțiuni, evenimente care le trezesc interesul și îi motivează să fie activi.
Asociația Obștească a Veteranilor Mișcării Sindicale a fost fondată în anul 2001 cu scopul de a-i proteja pe foștii activiști sindicali. Acum, Asociația numără peste 50 de membri, care au muncit în diferite domenii, având diverse funcții: miniștri, șefi de departamente, președinți ai centrelor sindicale național-ramurale.