Tinerii specialişti au nevoie de locuri de muncă, precum şi de informaţii despre obţinerea unui post vacant. Astfel arată datele cercetării „De la aspiraţii la ocupaţii: Rolul informaţiei în deciziile privind educaţia şi piaţa muncii în Moldova”, realizată în Moldova de Banca Mondială (BM).
Potrivit agenţiei „Infotag”, cercetarea conţine informaţii despre modul în care elevii şi studenţii iau decizii, ce informaţii folosesc şi pe cine consultă, precum şi ce profesie o consideră necesară pentru ei.
Experţii sunt de părere că insuficienţa unor locuri bune de muncă se reflectă în nivelul redus de angajare a populaţiei. Doar 40% din populaţia adultă din Moldova lucrează, comparativ cu 50-60% din statele Europei şi Asiei Centrale.
Nivelul redus al productivităţii la locul de muncă este rezultatul angajării neoficiale, ceea ce reprezintă circa 30% din populaţia angajată în câmpul muncii. De asemenea, 405 dintre întreprinderile din Republica Moldova au bifat incompetenţa drept o problemă importantă în procesul de dezvoltare.
Pentru elevi şi studenţi, un consultant important sunt părinţii, dar, totodată, părinţii au menţionat că se consideră nepregătiţi pentru a oferi un sfat privind angajarea.
Reprezentantul BM în Moldova, Alex Kremer, a spus că,
„ţinând cont de îmbătrânirea populaţiei şi de nivelul sporit al migraţiei, în Moldova contează fiecare muncitor”.
„Informarea tinerilor despre posibilităţile pe piaţa muncii sunt o modalitate mai puţin costisitoare pentru crearea şi propunerea unor locuri de muncă cu perspectivă pentru cetăţeni”, a menţionat Alex Kremer.
Cercetarea conţine recomandări pentru sporirea accesibilităţii şi calităţii informaţiilor despre educaţie şi piaţa muncii. Printre recomandări sunt: identificarea nevoilor copiilor şi ale tinerilor şi oferirea informaţiilor de rigoare; stabilirea unor relaţii de parteneriat cu angajatorii şi crearea condiţiilor pentru orientarea profesională etc.