19 aprilie 2024
Chisinau
Varia

De la 1 ianuarie, vânzarea tacâmurilor din plastic este strict interzisă

Loading
Varia De la 1 ianuarie, vânzarea tacâmurilor din plastic este strict interzisă
De la 1 ianuarie, vânzarea tacâmurilor din plastic este strict interzisă
ecopresa.md

Începutul unui nou an a venit la pachet și cu unele restricții în ceea ce privește comercia­lizarea produselor din plastic. Astfel, comercianții care vor scoate la vânzare tacâmuri din plastic vor fi amendați. Amen­zile se ridică la 12 mii de lei.

Legea a fost adoptată acum doi ani, dar a intrat în vigoare la începu­tul anului curent. La Piața Centrală, am găsit tarabe pline cu produse din plastic. În timp ce unii comercianți spun că nu au reușit, deocamdată, să le strângă, alții se arată nemulțumiți de lege și spun că nu au ce să facă cu ele. Vânzătorii spun că oamenii prefe­ră să cumpere mai des tacâmuri din plastic decât vesela biodegradabilă, întrucât aceasta este mai ieftină.

Mai mult decât atât, unii comercianții ne-au mărturisit că exclude­rea produselor din plastic îi va lăsa fără clienți, iar din acest motiv vor fi nevoiți să-și închidă afacerea.

„Dacă ar fi la un preț mai mic, am avea un venit. Bunăoară, o farfurie costă 3 lei din material biodegrada­bil și 70 de bănuți cele din plastic obișnuit. Sigur că cetățeanul o va ale­ge pe cea mai ieftină”, ne spune unul dintre vânzători. Veselă din plastic am surprins și în unele supermarketuri din Chișinău.

 

Amendă de mii de lei

Conform proiectului, utilizarea sau comercializarea veselei din plastic, cu excepția celor biodegradabile, se sancționează cu amendă de până la 4500 de lei persoanele fizice și cu 12 mii de lei persoanele juridice. Ca al­ternativă, este propusă vesela de uni­că folosință produsă din hârtie, făină de porumb, amidon, resturi din mere sau cele care conțin aditivi biodegra­dabili. Obiectele din plastic nerecicla­bil constituie o sursă de gunoi pen­tru comunități, în timpul arderii emit gaze toxice, pot sufoca sau întrerupe digestia animalelor care le consumă, iar degradarea plasticului are loc între 100 şi 400 de ani.

Aceste prevederi se referă și la utilizarea și comercializarea pungilor de transport fabricate din plastic, cu sau fără mâner, cu grosimea peretelui egală sau mai mare de 50 de microni, furnizate consumatorilor la punctele de vânzare de bunuri; a pungilor de plastic subțire, cu grosimea pere­telui mai mică de 50 de microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj și a pungilor din plastic foar­te subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj.

 

Plasticul se descompune în sute de ani

Dacă utilizăm o sacoşă de pân­ză, putem economisi șase pungi de plastic pe săptămâna, 24 de pungi pe lună, 288 de pungi pe an, ceea ce înseamnă 22.176 de pungi în timpul unei vieţi medii.

Mai multe studii au demonstrat că ambarcaţiunile transoceanice aruncă anual mii de tone de plastic în oceane. Pungile sunt purtate către locuri dis­tincte ale planetei, şi către mări, lacuri şi râuri.

Pungile de plastic se fotodegra­dează: pe perioada degradării, care poate dura între 100 și 400 de ani, acestea se descompun în petropoli­meri mai mici şi toxici, contaminând solul, apele, ajungând chiar și în lanțul alimentar. Și fauna este afectată de pungile de plastic. Deseori, păsările rămân prinse în capcane din pungi, iar aproape 200 de specii de viaţă marină, incluzând balene, delfini, foci şi broaştele ţestoase, mor după ce înghit pungile din plastic pe care le confundă cu mâncarea.

Este strict necesar ca noi toți să conștientizăm problema dată, să ne schimbăm atitudinea, să refu­zăm pungile de plastic propuse de comercianți la punctele de livrare, să utilizăm pungi din pânză și accesorii de unică folosință din materiale bio­degradabile.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand