La final de an, membrii Comisiei de Tineret a CNSM s-au întrunit în cadrul seminarului cu genericul „Leadership și team building”. Totodată, participanții au vorbit și despre realizările înregistrate în anul 2023, perioadă în care au organizat mai multe activități pentru a consolida echipa Comisiei de Tineret, au dezvoltat capacitățile și competențele tinerilor în domeniul sindical prin campanii de informare, forumuri, seminare, conferințe, training-uri, precum și competiții sportive, comunicare prin intermediul rețelelor sociale etc. În Republica Moldova, aproape fiecare a treia persoană este tânără și are vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani.
Despre rolul și locul organizației de tineret în cadrul sindicatelor am vorbit cu Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM.
Lilia Franț: Organizația de tineret are o misiune foarte dificilă. Pentru că tinerii sunt în căutarea unui loc de muncă mai bun, unii dintre ei pleacă peste hotare. Pe parcursul anului, a fost schimbată de mai multe ori componența Comisiei de Tineret. De aceea, ne-am și întâlnit acum, spre final de an, ca să vedem ce s-a realizat în 2023. Cea mai mare muncă a fost depusă în vederea pregătirii tinerilor pentru piața muncii. Tot ei au fost cei care au depistat o lacună: tinerii intră pe piața muncii fără să-și cunoască drepturile în calitate de angajați. Vreau să vă zic că tot tinerii sunt cei care au venit cu proiecte în cadrul Școlii sindicale și au prezentat abordări noi de rezolvare a problemelor clasice sindicaliste. De asta și credem că e necesar foarte mult de investit în acest domeniu și de continuat pregătirea acestor lideri.
Vocea Poporului: Cum sunt atrași tinerii în sindicate?
Lilia Franț: Nu e ușor, pentru că ei cunosc puține lucruri despre sindicate. Unii știu din familie cu ce se ocupă sindicatele, părinții fiind membri ai unor organizații primare, și foarte puțini din mediul școlar. Deci, ei iau cunoștință de sindicate abia când intră pe piața muncii. Studenții primesc unele informații, dar foarte vagi. Și atunci această sarcină de pregătire revine liderului organizației sindicale primare. Și contează foarte mult cât de bine este pregătit liderul sindical și câtă pasiune depune în ceea ce face.
Vocea Poporului: Vreau să întreb și despre modernizarea sindicatelor, că acum nevoile salariaților sunt altele decât cele care au fost înainte.
Lilia Franț: Este nevoie de un suflu nou. Nu poți să vorbești despre modernizare doar de la nivel național. Trebuie să o vezi la toate nivelurile, cu o abordare constructivă. Sindicatele întotdeauna au fost conservatoare și asta le-a făcut să se mențină într-un mediu nu prea favorabil. Dar, totodată, suflul nou care poate fi introdus în acest sistem rezidă în coeziunea dintre experiență și noutatea, modernizarea cu care vin tinerii. De asta este important astăzi să discutăm despre acele principii pe care le promovează structurile internaționale. Participarea tinerilor în structurile decizionale este un mecanism bun de care trebuie să se țină cont. Până la urmă, tinerii constituie viitorul societății și de gradul de pregătire a acestora va depinde calitatea vieții întregii societăți.