13 iulie 2024
Chisinau
Vocea copiilor

Datorită unor oameni cu suflet mare, 21 de copii de la Hânceşti sunt o familie

Loading
Vocea copiilor Datorită unor oameni cu suflet mare, 21 de copii de la Hânceşti sunt o familie
Datorită unor oameni cu suflet mare, 21 de copii de la Hânceşti sunt o familie

brindusa-cnsm

 

La începutul lunii septembrie, conducerea Con­federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova a donat beneficiarilor Centrului de Plasament Tem­porar al Copiilor în Situaţii de Risc „Brânduşa” din oraşul Hânceşti ghiozdane noi şi rechizite şcolare.

 

Atunci, Oleg Budza, preşedin­tele CNSM, a promis copiilor că vor fi aduşi la Circul de stat din Chişinău. Zis şi făcut. Recent, cei 21 de copii de la „Brânduşa” au fost aduşi în capitală, unde au vizionat un spectacol de circ, cu animale dresate, cu numere de acrobaţie, jonglerie. Ba chiar mai mult, unii dintre copii au fost in­vitaţi în arenă, alături de clovni, şi au dovedit că se descurcă la fel de bine ca şi artiştii profesionişti. După spectacol, copiii au devenit mai bine dispuşi şi au mai uitat de viaţa pe care au dus-o până a ajunge în grija statului.

Oxana M. se află la centrul „Brânduşa” de la Hânceşti de doi ani. Spune că nu vrea să se mai întoarcă înapoi acasă, pentru că maică-sa era mereu beată şi o trimitea des după vin. Anatol B. este un băiat mai vorbăreţ, de 10 ani. „Îmi place să învăţ, mai ales la matematică. Când o să cresc mare, vreau să mă fac cosmonaut, ca să explorez planetele”. Ruslan P. e un copilaş căruia îi place să recite poezii. Spune că îi este dor de mama, dar… la ce să se întoar­că acasă? „Mama mă bătea în fie­care zi, mă hrănea doar cu salată de ceapă şi ulei. La doamna Lari­sa ne pune pe masă şi zeamă, şi plăcinte, şi alte bucate gustoase. Nu vreau să mă întorc unde am trăit”, spune băiatul.

Larisa Dragomir, directoarea Centrului „Brânduşa”, a precizat că toţi cei 21 de copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani, de la in­stituţia socială pe care o conduce, provin din familii defavorizate. „Unii copii nu au deloc părinţi, pentru că aceștia au decedat. Alţi părinţi duc o viaţă imorală şi au uitat să-şi exercite obligaţiile părintești. Datorită unor oameni cu suflet mare, aceşti micuţi au de toate: alimentaţie gratuită, haine, încălţăminte, jucării, con­siliere psihologică. Regulamentul de activitate al centrului prevede că copiii se pot afla la „Brânduşa” de la 6 la 12 luni, dar, cu părere de rău, unii copii rămân aici al treilea sau al patrulea an, deoa­rece condiţiile de trai de la ei de acasă nu se îmbunătăţesc cu ni­mic”, a relevat Larisa Dragomir.

Prezent la eveniment, Vasile Patraşcu, consilierul preşedin­telui Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a sub­liniat că 

CNSM deţine patronajul asupra Centrului „Brânduşa” din oraşul Hânceşti. „Este o misiune nobilă, deoarece copiii sunt vii­torul nostru. În august anul cu­rent, CNSM a donat centrului un lot de carte. În septembrie, copiii au primit din partea confederaţi­ei ghiozdane şi rechizite şcolare. Acum au fost la circ, iar în noiem­brie vor veni iarăşi în capitală, la Teatrul „Licurici”, unde, prin in­termediul actorilor păpuşari, vor pătrunde în lumea basmelor”, a accentuat Vasile Patraşcu.

După ce au vizionat spectaco­lul de circ, micuţii de la „Brându­şa” au fost aduşi de conducerea CNSM la Institutul Muncii, unde au fost hrăniţi. Aici, copiii au prezentat un spectacol de muzică şi poezie. Spre surprinderea mai multor spectatori, copiii au cân­tat şi o piesă despre sindicate. Iar printre cei care le-au apreciat ta­lentele prin aplauze au fost mai mulţi preşedinţi de sindicate de ramură, dar şi reprezentanţi ai Comisiei de Tineret din cadrul CNSM. După spectacol, copiii au primit în dar dulciuri din partea CNSM.

Mihail Hîncu, vicepreşedinte al CNSM, a menţionat că, datori­tă doamnei Larisa Dragomir, cei 21 de copii de la Hânceşti sunt o familie. „Am decis să vă acordăm ajutor, pentru ca să simţiţi copi­lăria mai dulce”, a adăugat lide­rul sindical.

Compozitorul şi interpretul Ion Raţă, care a venit să bucure inimile copiilor şi ale adulților cu mai multe piese, a ţinut să menţi­oneze: „Nu a fost un simplu con­cert, a fost o întâlnire de suflet”.

Anterior, Confederaţia Naţio­nală a Sindicatelor din Moldova a patronat Centrul de plasament temporar al copiilor în situaţii de risc din oraşul Străşeni, dar acum câteva luni, instituţia a fost lichidată, printr-o decizie a ad­ministraţiei publice locale. Copiii din fostul centru de la Străşeni au fost plasaţi în familii biologice sau extinse.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand