La începutul lunii septembrie, conducerea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova a donat beneficiarilor Centrului de Plasament Temporar al Copiilor în Situaţii de Risc „Brânduşa” din oraşul Hânceşti ghiozdane noi şi rechizite şcolare.
Atunci, Oleg Budza, preşedintele CNSM, a promis copiilor că vor fi aduşi la Circul de stat din Chişinău. Zis şi făcut. Recent, cei 21 de copii de la „Brânduşa” au fost aduşi în capitală, unde au vizionat un spectacol de circ, cu animale dresate, cu numere de acrobaţie, jonglerie. Ba chiar mai mult, unii dintre copii au fost invitaţi în arenă, alături de clovni, şi au dovedit că se descurcă la fel de bine ca şi artiştii profesionişti. După spectacol, copiii au devenit mai bine dispuşi şi au mai uitat de viaţa pe care au dus-o până a ajunge în grija statului.
Oxana M. se află la centrul „Brânduşa” de la Hânceşti de doi ani. Spune că nu vrea să se mai întoarcă înapoi acasă, pentru că maică-sa era mereu beată şi o trimitea des după vin. Anatol B. este un băiat mai vorbăreţ, de 10 ani. „Îmi place să învăţ, mai ales la matematică. Când o să cresc mare, vreau să mă fac cosmonaut, ca să explorez planetele”. Ruslan P. e un copilaş căruia îi place să recite poezii. Spune că îi este dor de mama, dar… la ce să se întoarcă acasă? „Mama mă bătea în fiecare zi, mă hrănea doar cu salată de ceapă şi ulei. La doamna Larisa ne pune pe masă şi zeamă, şi plăcinte, şi alte bucate gustoase. Nu vreau să mă întorc unde am trăit”, spune băiatul.
Larisa Dragomir, directoarea Centrului „Brânduşa”, a precizat că toţi cei 21 de copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani, de la instituţia socială pe care o conduce, provin din familii defavorizate. „Unii copii nu au deloc părinţi, pentru că aceștia au decedat. Alţi părinţi duc o viaţă imorală şi au uitat să-şi exercite obligaţiile părintești. Datorită unor oameni cu suflet mare, aceşti micuţi au de toate: alimentaţie gratuită, haine, încălţăminte, jucării, consiliere psihologică. Regulamentul de activitate al centrului prevede că copiii se pot afla la „Brânduşa” de la 6 la 12 luni, dar, cu părere de rău, unii copii rămân aici al treilea sau al patrulea an, deoarece condiţiile de trai de la ei de acasă nu se îmbunătăţesc cu nimic”, a relevat Larisa Dragomir.
Prezent la eveniment, Vasile Patraşcu, consilierul preşedintelui Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a subliniat că
CNSM deţine patronajul asupra Centrului „Brânduşa” din oraşul Hânceşti. „Este o misiune nobilă, deoarece copiii sunt viitorul nostru. În august anul curent, CNSM a donat centrului un lot de carte. În septembrie, copiii au primit din partea confederaţiei ghiozdane şi rechizite şcolare. Acum au fost la circ, iar în noiembrie vor veni iarăşi în capitală, la Teatrul „Licurici”, unde, prin intermediul actorilor păpuşari, vor pătrunde în lumea basmelor”, a accentuat Vasile Patraşcu.
După ce au vizionat spectacolul de circ, micuţii de la „Brânduşa” au fost aduşi de conducerea CNSM la Institutul Muncii, unde au fost hrăniţi. Aici, copiii au prezentat un spectacol de muzică şi poezie. Spre surprinderea mai multor spectatori, copiii au cântat şi o piesă despre sindicate. Iar printre cei care le-au apreciat talentele prin aplauze au fost mai mulţi preşedinţi de sindicate de ramură, dar şi reprezentanţi ai Comisiei de Tineret din cadrul CNSM. După spectacol, copiii au primit în dar dulciuri din partea CNSM.
Mihail Hîncu, vicepreşedinte al CNSM, a menţionat că, datorită doamnei Larisa Dragomir, cei 21 de copii de la Hânceşti sunt o familie. „Am decis să vă acordăm ajutor, pentru ca să simţiţi copilăria mai dulce”, a adăugat liderul sindical.
Compozitorul şi interpretul Ion Raţă, care a venit să bucure inimile copiilor şi ale adulților cu mai multe piese, a ţinut să menţioneze: „Nu a fost un simplu concert, a fost o întâlnire de suflet”.
Anterior, Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova a patronat Centrul de plasament temporar al copiilor în situaţii de risc din oraşul Străşeni, dar acum câteva luni, instituţia a fost lichidată, printr-o decizie a administraţiei publice locale. Copiii din fostul centru de la Străşeni au fost plasaţi în familii biologice sau extinse.